Röviden: Sony DSC-P120 teszt

0Persze nem a külső miatt. A P120 le sem tagadhatná, hogy a Sony P sorozat tagja. A kör és téglalap házasításából született vázforma tökéletesen egyedi, ugyanakkor kényelmes fogást biztosít. A fém váz összeszerelése példás, a fekete fényezés masszivitást és nagy tudást sugároz. A sötét burkolat ellenére nem a profiknak készült, de az anyagok tartósságára biztosan nem lehet panasz. A hátoldalon a megszokott kezelőszerveket találni, a fényes műanyagból készült gombok jól illeszkednek a fekete fényezéshez.

A P120 és W1 közötti egyik nagy különbség, hogy míg a W1 ceruzaelemekkel/akksikkal működik, a P120 Li-Ion akkumulátort használ. Ennek leginkább a vakufeltöltés sebességére kellene hatással lennie, de a P120 és a W1 ebben a paraméterében is borzasztóan hasonló, mindkét gép képes gyorsan, 1 mp alatt újratölteni a villanófényt. Részben az akkumulátor kompakt méretének köszönhető, hogy a P120 kisebb, mint a W1. Hasonló vastagság mellett fele olyan magas a P120, így aztán jóval kényelmesebb zsebben hordani, mint a W1-et. Lényeges eltérés még a két masina közt az LCD mérete: míg a W1 2,5″-es kijelzővel büszkélkedhet, a P120-at vásárlóknak be kell érniük egy konzervatív, 1,8″-essel. A 134.000 pixelnek hála ez az LCD azonban kifogástalan, tűéles és ragyogó színű képet ad.

Ezeken kívül viszont nagyon kell keresni a különbségeket. Egyforma a CCD, az optika, a kezelőszervek, a menürendszer, ugyanazok a beállítási lehetőségek az ISO értéktől a blendén és a záridőn keresztül a képeffektekig. Van néhány új téma mód (például tűzijáték, havas táj), melyeket a vezérlőtárcsa Scene módba állítása után a menüben megjelenő Scene pont alatt lehet kiválasztani. A P120 képességeivel ezért aztán most nem is foglalkozunk részletesen, azok a W1 bemutatójából megtudhatók.

Akkor miért érdemes mégis a P120-at választani? Egyáltalán: mi értelme van két olyan fényképezőgépnek, amik szinte csak a nevükben térnek el egymástól? Egyrészt a külső miatt: a P sorozat sajátos, megjelenése nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését – akkor még ott a W1. Vagy ha épp a W1 konzervatív formája riasztana el valakit, attól még nem kell más gyártó termékét választania, mert itt a P120 is. Logikus megközelítés.

A P120-asok ikertestvére a P100. A többes számot az indokolja, hogy a P120 az ezüst mellett kék és piros színben is létezik. Egyébként a P100 és P120 csak a kiegészítőkben tér el egymástól: a P120-hoz pót akkumulátort és egy övre fűzhető bőr tokot mellékel a Sony. Sajnos külső töltő ehhez a géphez sem jár, pedig a pótakksinak úgy lehetne igazán hasznát venni. A P120 (és így a P100) akksija InfoLithium technológiával készül, így az LCD-n nem csak egy ikon jelzi a töltöttséget, de az a még hátralévő percek formájában is megjelenik a kijelzőn. Az akkumulátor meglepően hosszú 360 perc használatot avagy 180 kép készítését teszi lehetővé.A Sony DSC-P120 nagyon masszív, jól kezelhető, sokféle beállítási lehetőséget kínáló fényképezőgép remek akkumulátorral. Képminőségére nem lehet panasz, az 5,1 Mpixeles felbontás pedig akár A4-es nyomatok készítésére is elég, amit mi a szerkesztőségi Canon i965-ön próbáltunk. Mivel a DSC-P120 PictBridge kompatibilis, így a képeket akár a fényképezőgépről is ki lehet nyomtatni. A gép ára nem mondható éppen alacsonynak, 140.000 Ft, de az érte kapott minőség és kiegészítők miatt a P120 megéri az árát.