Víz alatt: Pentax Optio S4i

0

Ezúttal is meg kell említenem, hogy a cikk célja nem az Optio S4i és a hozzá gyártott tok legjobb képességeinek bemutatása, hanem kedvcsinálás a vízalatti fotográfiához. Sajnos a cikk szerzője sem a búvárkodással, sem pedig a vízalatti fotózással nem áll olyan szinten, hogy egy ilyen felszerelésből néhány merülés alatt kihozza a legtöbbet.

Aki nem ismerné a Pentax Optio S4i-t annak néhány mondatban összefoglalnám: Az Optio S4i egy olyan fényképezőgép, aminek az előlapja egy hitelkártya méretével azonos méretű, vastagsága pedig mindössze 2 cm. Ebben a vastagságban bújuk meg a teljes értékű, a géptestből bekapcsoláskor kiemelkedő, háromszoros zoomtartományú objektív. Igényes nyaralók stílusos kiegészítője lehet. Én nagyon élveztem, hogy bárhova magammal vihettem, és minden szituációhoz tudott alkalmazkodni.A Pentax felismerve a tengerpartra járó fizetőképes kereslet igényeit, idei modelljei közül kettőhöz is mutatott be vízalatti tokot: az egyik az Optio S4i volt, míg a másik az Optio S40. Ez utóbbi az S4i ceruzaelemes testvére, ami jó alternatíva a kisebb költségvetéssel dolgozó fiatalok számára. Az Optio S30 megjelenésekor a tokkal használható gépek sora háromra nőtt, hiszen az új gépre is jó az S40-hez bemutatott „munkaruha”. Ahogy említettem, nálunk az Optio S4i és a hozzá tartozó tok járt.

Bár a markolat rikító zöld műanyagján ott díszeleg a Pentax felirat, abban biztosak lehetünk, hogy ezt a kiegészítést a Pentax, a többi gyártóhoz hasonlóan, a szakosodott búvártokgyártó cégek valamelyikénél (a szilikonzsír felirata szerint ez a Sea&Sea volt) rendelte. Ez így van rendjén, mindenki foglalkozzon azzal, amihez igazán ért. A lényeg, hogy a Pentaxnál gondoltak a strandolókra és a búvárokra is.De hát hogy jönnek ide a strandolók? Tavaly nyáron, mikor az egyik dél európai tengerparton töltöttük a jól megérdemelt szabadságunkat, akkor a nálam lévő fényképezőgépet csak két műanyag zacskóba csomagolva mertem kivinni a homokos és meglehetősen szeles tengerpartra. Azt tudtam, hogy a gépet valószínűleg nem fogom bedobni a tengerbe, de azt is tudtam, hogy az apró homokszemeknek sem a hátizsák, sem pedig a fotóstáska nem áll ellen száz százalékosan. Milyen jó lett volna ott egy jó búvártok. Idén ilyen gondunk nem volt, hiszen ahol a víz nem ment be, ott a homoktól sem kellett aggódni. A vízalatti tok tehát javasolt olyan családokban is, akik gyakran járnak strandra és a gép homokba vagy vízbe esésének nagy a valószínűsége.


A tok anyaga áttetsző műanyag. Nagyon lekerekített, szinte tojás alakú. A gombsor végigpásztázásakor jól látható, hogy a Pentax mérnökei minden bonyolult kezelőszervet egyszerűen gombokkal oldottak meg, hogy minél könnyebben használható vízalatti tokot lehessen alkotni hozzá. A tokra kivezetett kezelőfelület nagyon jól használható és szinte magától értetődő bárki számára, aki a géppel víz felett már megtanult fotózni.

Az előlapról két dolgot érdemes megemlíteni. Az első a vaku fényét szóró diffúzor, ami elméletileg csökkenti a vízben úszó részecskékről való fényvisszaverődést. Hogy biztosítsák az alkotás szabadságát, ezt lepattinthatóra tervezték, így vele és nélküle egyaránt lehet fotózni. A levett műanyag lapot egy a tokhoz mellékelt zsinór óvja meg az elveszéstől. A másik megemlítendő dolog, hogy ezt a gépet és tokot nem a profiknak szánták, így nem is bővíthető előtétlencsével, mint némelyik komolyabb géphez tervezett tok.A markolatba rejtett zárszerkezet szimpatikus volt. Könnyen kezelhető, mégsem hívogatja a kezet, hogy véletlen kinyissa. A tok legnagyobb hátrányával a hátlapon találkoztunk. A fényes ívelt hátlapon nagyon tükröződik a napfény, így napsütésben az LCD-n látható kép szinte egyáltalán nem látható. Szerencsére a víz alatt ez már nem volt probléma, így a merülés során mindig jól le tudtam olvasni mindent a kijelzőről.

Fény
A fény a felszínen is az egyik legfontosabb kelléke a fotózásnak, de ennek hiányát a víz alatt sokkal jobban észre lehet venni. Minél mélyebbre megyünk, annál kevesebb a fény, ráadásul a színeket a víz nem egyformán szűri ki. Legelőször a piros tűnik el, és 5-6 méteren már ilyennel nem találkozni. Ezután jön a sárga és a zöld, így a búvár hamar a nagy kékség közepén találja magát. Ez a környezet kihívások elé állítja a fényképezőgépeket is. A vízben elvesző fényt manuálisan pótolni kell. A gépek beépített vakuja kis távolságban jó, de egy méteren túl már gyakorlatilag nem használható. Ráadásul a beépített vaku fénye visszaverődik a vízben lebegő részecskékről, így gyakran lehet számítani a havazásnak hívott hatásra.


A probléma egy külső vaku használatával oldható meg. A túrára a Sunpak G-Flash nevű vízalatti vakuját vittük. Nyilván csodára ez sem képes, de jól eltalált beállításoknál a különbség érezhető volt. A vaku slave üzemmódban használható, így a fényképezőgépek beépített vakujának villanása vezérli. Egyaránt használható első villanásos és elővillantásos módban is. Ez utóbbi azoknál a gépeknél lehet nagy segítség, amelyeknél a vörös-szem hatás csökkentéshez, illetve fényméréshez használt elővillantásokat nem lehet kikapcsolni. A G-Flash fényereje széles skálán állítható.

Fontos tényező még, hogy a fényképezőgépet nem csak a külső tervezésekor, de a szoftver fejlesztésekor is felkészítették a vízalatti használatra. A témamódok között ugyanis megtalálható egy úgynevezett Marine pont is, amibe kapcsolva a képek színei sokat javulnak. Az automatika igazodva a vízalatti színvilághoz erősíti a pirosat, így fakó, színtelen képek helyett élénk, szép színű képek készíthetők. Bár ez utóbbi nekem nem igazán sikerült, de a Marine mód hatását tisztán lehetett látni. A sikertelenség oka esetünkben a már említett tapasztalatlanság volt.


Nagyon fontos, hogy merülni legalább 128 MB-os szabad tárhellyel menjünk. Egyértelmű, hogy a mélyben sem kártyát, sem pedig akkumulátort nem lehet cserélni. A tapasztalatunk az, hogy a Pentax akkumulátora egy feltöltéssel bőven kibírt egy merülést, de két merüléses napokra a biztonság kedvéért érdemes beszerezni egy tartalék akkumulátort. Párásodással az Optio S4i esetén sem találkoztunk, így extra páraelszívó párnácskák használatára sem volt szükség.

Képminőség
Szokásunktól eltérően a képeket ezalkalommal nem módosítatlan formában és teljes méretben tesszük közzé. A képek egy része ugyanis némi színkorrekciót igényelt. A snorkelezés során a felszínről egy levegővétellel leúszva és 2-3 méteres mélységben készített képeknél a napfény és a vaku fénye mellett szépek lettek a képek, minimális piros hozzáadásával javíthatóvá váltak. A mélyebben készült képeknél azonban, gyakorlatlanságunk és az elkövetett apróbb hibák miatt, még a külső vakus képeket is komolyabban korrigálni kellett. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy ez a felszerelés egy kis gyakorlás után ennél jóval többre is képes.

Értékelés


Bár egyre elterjedtebb a vízalatti fotózás, Magyarországon még kevés olyan gyártó van, amely saját gépeihez behozza az anyacég által kínált vízalatti tokokat. A Pentax kínálatában ezek a tokok is megtalálhatók. Ezért ha a vásárlásnál szempont a fényképezőgép kis mérete és vízalatti tok elérhetősége, akkor a Pentax Optio s4i-t mindenképpen érdemes kipróbálni.

A tokot, a gépet és a Sunpak G-Flash-t a kirándulásra a Pentax fényképezőgépek hazai importőre a Slach Kft. biztosította. Köszönjük.