Röviden: Nikon Coolpix P610 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az Nikon Coolpix P610 a szokásos módon, kontraszt érzékelésen alapuló automata élességállítást használ, amelyre sajnos kategóriáján belül sem mondhatjuk, hogy átlag feletti sebességű lenne. Napos időben is nagylátószögnél min. 0,5, tele állásban 0,7 mp-re van szükség az élességállításhoz. Gyengébb fényben, vagy nagyon eltérő fókusz esetén akár 1,5-3 mp-be is beletelhet a fókuszálás.

A gép automatikus élességállító rendszere többféle üzemmódban működhet. Részben választhatunk egyszeri, vagy folyamatos fókuszt, de a fókuszterületek alapján is többféle lehetőségünk van, úgy mint: kézzel mozgatható fókuszkeret, arcfelismerés, témakövetés, illetve célkereső AF. Előbbi esetben széles, normál, vagy pontszerű fókuszkeretet mozgathatunk a képfelület nagyjából 40%-án, ahol összesen 11×9 terület közül választhatunk. Utóbbi esetben pedig a gép keresi a képmezőben olyan témát, amelyre nagy valószínűség szerint élességet szeretnénk állítani (ehhez a tárgy világosságát, vagy térbeli helyzetét elemzi). Ideális esetben a hozzánk közelebb álló témára koncentrál.

A normál automatikus élességállítás mellett makró mód is rendelkezésünkre áll, ekkor a Nikon kompaktoknál elterjedt módon a zoomskálán egy zöld nyilacska jelzi a gyártó szerint ideális nagyítás adó zoompozíciót (amely 30 mm ekv. gyújtótávolságot mutat), de egyébként akár 105 mm ekv. gyújtótávolsággal is makrózhatunk.

A makró módon felül végtelen fókusz és kézi élességállítás is választható, utóbbi esetben 2×-es vagy 4×-es digitális zoommal is megtekinthető a képmező középső része, s igény esetén élkiemelést is aktiválhatunk, öt féle erősségben. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a kinagyított képrészlettel mozogjunk a képen, így csak a kép közepére állíthatunk élességet.

Az automata élességállítást kevés fényben a gép előlapján lévő LED által biztosított AF segédfény támogatja.

A fénymérést mátrix, középre súlyozott, illetve képközépen rögzített pontszerűre állíthatjuk. A zársebességet záridő-előválasztás üzemmódban 8-1/4000 mp között, manuális módban, ISO100-nál pedig akár 15 mp-re is állíthatjuk (ISO200-nál max. 8 mp, ISO40-nál max. 4 mp, stb.).

Sorozat fényképezés

A fényképezőgép sorozatfelvételnél jól teljesít, köszönhető a gyors CMOS szenzornak és az EXPEED C2 processzornak. Bár a legkomolyabb kompaktoknál rendelkezésre álló 10 kép/mp-es sorozatsebességet nem érhetjük el, a 7 kép/mp-es sebesség is bőven elegendőnek bizonyulhat általános helyzetekben. Egy sorozatban maximum 7 kép készülhet. Ha azonban betelik a puffer, újabb fotót már csak akkor tudunk készíteni, ha az összes kép kártyára került (egy buszos puffer).
A nagy sebességű, 7 kép/mp-es sorozaton kívül 3 kép/mp is választható, emellett van előpufferelt sorozat, 60 és 120 kép/mp-es ultragyos sorozat 1Mpixelen és persze a Coolpix P610-ból sem maradhatott ki a 16 képes mátrix sorozat (4×4 fotót helyez egy fotóra) és a BestShotSelector, azaz a legjobb képet automatikusan kiválasztó különleges sorozat sem.

A Nikon Coolpix P610-zel automata expozíció sorozat is készíthető, maximum 3 kép hosszban, ezt azonban önkioldóval közvetlenül nem kombinálhatjuk (HDR képkészítésnél pedig jól jöhetne).

Van lehetőség időzített (programozott) sorozat készítésére is, az időköz 30 másodperc pontossággal adható meg, max. 60 percig.

Az önkioldó 2 vagy 10 mp-es késleltetésre állítható, s van lehetőség mosolyra induló exponálásra is.

Videófelvétel

A CMOS szenzornak köszönhetően videófelvételt akár FullHD felbontásban is készíthetünk, 60 kép/mp frissítéssel. A felvételkészítést bármely üzemmódból elindíthatjuk a külön videófelvételi gombnak köszönhetően, a felvétel indításán jelentősen javítottak, a korábbi 2 mp-es késleltetés helyett itt már 1 mp-en belül indul a videó rögzítése.

A videófelvétel 60,50, 30 vagy 25 képkocka/mp frissítésű lehet, mindegyik esetben progresszív elven. A felbontás 1080 soros Full HD, vagy 720 soros HD lehet, illetve választhatunk 4:3 oldalarányú VGA-t is.

A videofelvétel során a fénymérés és az automata élességállítás is folyamatosan működik, fénymérést rögzíteni a jobbra iránygombbal lehet. Felvétel során nem módosítható a rekesz, s előtte sem állítható be, viszont 10 fotót menet közben is készíthetünk, 16:9 oldalaránnyal, 2 Mpixeles felbontásban (1920×1080 pixel).


1920×1080 pixel, 59,94 kép/mp, AVC, 39 mp, 140 MiB, ~29,7 Mbps (3,7 MB/s)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


Videófelvétel kékórában:
1920×1080 pixel, 25 kép/mp, AVC, 28 mp, 55,4 MiB, ~16,6 Mbps (1,1 MB/s)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Normál videózáson túl választhatunk gyorsított (15 kép/mp-cel felvett, 30 kép/mp-cel lejátszott) FullHD módot, vagy slow-motion (lassított mozgású) videófelvételt. Utóbbit 720p felbontásnál 2×-es lassítással 60 kép/mp-cel, 640×480 pixelnél 4×-es lassítással 120 kép/mp-cel rögzíthetünk. Hangfelvétel ekkor nem készül. Mivel e téren évek óta nem igen van komolyabb előrelépés, s a korábban már tesztelt Coolpix P9500 is ugyanezekkel a frissítésekkel dolgozik (kivéve, hogy ott 8×-os lassítás is elérhető 240 kép/mp frissítéssel 320×240 pixeles felbontásban), új slow-motion videót most nem készítettünk.
A Nikon Coolpix S9500 slow-motion videói:


Slow-motion (lassított) videó, 60 kép/mp, 2×
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


Slow-motion (lassított) videó, 120 kép/mp, 4×
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az elkészített videókat sajnos gépen belül nem tudjuk megvágni, azt csak számítógépen tehetjük meg.