Röviden: Nikon Coolpix P610 teszt

0

Különlegességek

Stabilizátor

A Nikon Coolpix P610 fényképezőgépbe új fejlesztésű, ún. Dual Detect optikai stabilizátort építettek, amely a Nikon saját mérései szerint a korábbi 3,5 Fé helyett 5 Fé előnyt ad. A normál és aktív módban működő stabilizátornál az utóbbi a kezelési útmutató szerint erőteljesebb berázásokat is képes kompenzálni.

Mivel új és igen ígéretes stabilizátort kapott a P610, ezt is leteszteltük. A tesztet tele állásba állított objektívvel készült, 1/3 Fé-enként különböző záridőkkel, záridőnként 10-10 képpel ki- illetve bekapcsolt (aktív módú) stabilizátorral. A képeket monitoron 1:1 nézetben ellenőriztem. Ahol nem látszódott berázódás, azt elfogadtam használható képnek. Ez azt jelenti, hogy minimális lágyulás még belefért.
Az így kapott számokból egyfajta értékelését képezhetjük a stabilizátornak, persze ez igen szubjektív, hiszen maga a válogatás is az volt.

Bár a gép beharangozott új Dual Detect VR stabilizátora igen jól hangzó 5 Fé előnyt tartogat nekünk, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy teljes tele állásban a stabilizátor a korábbi modellnél is elérhető 1 2/3 – 2 Fé előnyt tudott adni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a P610 ne tudna 5 Fé előnyt adni, hiszen ez a teszt csak a teljes tele állásra vonatkozik, elképzelhető, hogy kisebb gyújtótávolságok esetében komolyabb hatékonyságot tud felmutatni a Dual Detect VR rendszer. Mindenesetre teljes telében semmi előrelépést nem sikerült kicsikarni az elődhöz képest.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizátor ki és bekapcsolt állapotban: 1440 mm, 1/400 mp

Egyszerű panoráma (Easy panorama)

Sok gyors CMOS-os kompakt fényképezőgépben megtalálható már a gép egyszerű körbeforgatásával készíthető panoráma lehetősége. A Nikon Coolpix P610-ból sem hiányzik ez a szolgáltatás, igaz, félautomata módból sajnos nem érhető el, csak a témamódok között található meg.

A panorámakészítés során sorozatmódban dolgozik a P610, az így készített panorámákat a fényképezőgép automatikusan összeilleszti, horizontális gépállás esetén 4800×920 (vagy széles panorámánál 9600×920), vertikális gépállásnál 4800×1536 (vagy széles panorámánál 9600×1536) pixeles képeket kapunk. A panorámakészítés során a zoom nem használható, a gyújtótávolságot a gép ekv. 28 mm-re állítja .

Mint látható, érdemes a panorámákat portré állásban tartott géppel készíteni, így ugyanis nagyobb látószögünk lehet függőleges irányban, miközben a vízszintes felbontás nem csökken. A lenti panorámák állványról készültek.
Eredeti kép shift+kattintással érhető el!

A Nikon Coolpix P340 képei:

Panoráma normál szélességben, horizontálisan fekvő géppel

Panoráma normál szélességben, álló géppel

Széles panoráma, horizontálisan fekvő géppel

Széles panoráma, álló géppel

Időzített videó

Újdonság a Nikon Coolpix P610-ben az időzített videó, amelyet a témamódok között találunk, s több féle mód áll rendelkezésünkre:

  • városi látkép: 10 perc ideig 2 mp-enként készül felvétel
  • tájkép: 25 perc ideig 5 mp-enként készül felvétel
  • naplemente: 50 perc ideig, 10 mp-enként készül felvétel
  • éjszakai égbolt: 150 perc ideig, 30 mp-enként készül felvétel, az expozíciós idő 15 mp
  • csillagnyomvonal: 150 perc ideig, 30 mp-enként készül felvétel, az expozíciós idő 25 mp

A képekből a gép Full HD felbontású videót készít 30 kép/mp képfrissítéssel.

A Nikon Colpix S9900-zal készített videók:

éjszakai égbolt 1.
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

éjszakai égbolt 2.
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

éjszakai csillagjárás videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Időzített sorozat

Time-lapse videók készítéséhez jön jól a programozható időközönként működő sorozat, ahol 30 mp és 60 perc közötti időközönként készülhet kép. A lépésköz pontossága 30 mp-es. Az így készült képeket a gép nem fűzi össze videóvá, azt a fotósnak kell utólag elvégeznie.

GPS

A Nikon Coolpix P610 külön GPS menüt kínál. Itt kapcsolhatjuk ki, vagy be a GPS adatok képekbe mentését, valamint POI (látnivalókról) információkat is kérhetünk. Ezen kívül beállíthatjuk a gép óráját a GPS alapján, használhatunk iránytűt és naplófájlt is készíthetünk (GPS logolás).

A GPS működését az LCD-n követhetjük nyomon. Piros ikon esetén a GPS pozíció még nem friss.

Az útvonal mentés előtt megadhatjuk, hogy milyen időközönként mentse el pozíciónkat (5, 10, 15, 30 mp vagy 1 perc). A naplózás időtartamát 6, 12, 24 vagy 72 órára állíthatjuk be, de egyébként bármikor leállíthatjuk. A naplófájlt a gép WPS84 formátumban menti el, ebből pl. a www.gpsvisualizer.com weblapon tudunk google térképre útvonalat varázsolni, vagy akár GPX formátumba átalakítani.

A naplózást nem próbáltuk ki újra, hiszen tavaly már megtettük a Coolpix S9700-zal, s ott is jól működött, bár épületeken belül tartózkodva fals koordinátákat is mentett. Kültéren azonban a pontossággal nem volt gond.

A részletes térkép információk Shift+kattintással érhetők el.

Wi-Fi

Bár a beépített Wi-Fi-vel rendelkező fényképezőgépek java része lehetőséget biztosít az expozíciós paraméterek távolról történő módosítására is, a Nikon Coolpix P610 és a Nikon Wireless Mobile Utility egyelőre csak kioldást és zoomolás enged, paramétert változtatni nem tudunk a gyári alkalmazáson keresztül. Mindez egy újabb változatban már elérhető lehet. A beépített Wi-Fi adapter segítségével kb. 6-7 méterre távolodhatunk el a géptől, s ilyen távolságból és készíthetünk fotókat, s még az élőképet is látjuk (igaz, ezt élőnek nevezni enyhe csúsztatás, a késleltetés kb. fél mp).

A fotózáson kívül a Wi-Fi a képek letöltésére is használható, ahol választhatunk, hogy teljes felbontásban, vagy leméretezett képként szeretnénk-e átküldeni a tabletünkre, vagy telefonunkra.

Érdemes megemlíteni, hogy míg a tavalyi app 2.3-as Androidon is remekükl elfutott, a Google Play-en most elérhető változat már minimum 4.0-ás Androidot követel.

D-Lighting

A Nikon aktív és utólagos D-Lighting-et is kínál Coolpix P610 fényképezőgépében, mindkettő esetben három fokozat közül választhatunk.
Ennek hatását már régóta ismerjük.

Képi effektek

Digitális képeffekteket felvétel előtt, és azután is választhatunk, előbbi esetben azonban sok esetben többféle erősségű változat közül is választhatunk. Ezeket a lehetőségeket az alábbi képek hivatottak bemutatni (a portré módoknál ha a képen felismerhető arc található, akkor az effekt csak az arcon kívüli részre koncentrálódik, felismerhető arc hiányában a kép középső részén kívülre).

A Nikon Coolpix P340 képei: