Röviden: Nikon Coolpix S3 teszt

0

Külső


A Coolpix S1 kinézetéről, amely gyakorlatilag az S3 elődmodellje, ódákat zengtünk, és minthogy az újabb testvérke szinte ugyanúgy néz ki, ezúttal sem tehetünk máshogy. A kellemes tapintású fémházban fészkelő gép szembetűnően kecses és karcsú – vékonyabb, mint 2 centiméter – és változatlan odaadással simul az ember markába. Megnőtt viszont a választható színek száma: a platinaezüst és a mattfekete mellett most már elefáncsontfehérben is kapható a gép – mi ismét az ezüst változattal kerültünk közelebbi barátságba. A készülék súlyát az érzékelteti, hogy ezalatt az egy hét alatt majdnem végig velem volt, de pár nap után már csak ritkán tűnt fel, hogy egyáltalán van valami a zsebemben.

Kezelés


Az S3 tetején az exponálógomb, a videofelvétekhez és hangmegjegyzésekhez használható mikrofon, illetve a bekapcsológomb kapott helyett. Utóbbi már-már ultrakompakt-viszonylatban is meglepően pici – én még képes voltam megnyomni, de lapáttenyerű favágóknak mondjuk már eggyel nagyobb gép ajánlatos. A memóriakártyát oldalt, az akkumulátort alul cserélhetjük, és az állványmenet szerencsés elhelyezésének köszönhetően ez azt jelenti, hogy erre akkor is lehetőségünk van, ha rögzítjük a gépet. A készülék hátuljának nagy részét a 2,4″-es LCD kijelző teríti be, a maradék helyen a zoom állítására szolgáló gombok, a szokásos navigációs gombok, illetve a módválasztó csúszka osztoznak. Az USB-csatlakozó és a videókimenet a dokkolóállomáson kapott helyet.

Fényképezés közben biztosan nem fogunk összezavarodni: a gombok kézreállnak és funkciójuk az útmutató átböngészése nélkül is egyértelmű, mint ahogy az angol nyelvű menü is kellően logikus felépítésű. Ügyelnünk csak arra kell, hogy a gépet tartó mutatóujjunk ne lógjon a képbe, az objektív ugyanis itt is meglehetősen közel került a készülék széléhez. A fotózásnak gyorsan neki is láthatunk, bekapcsolás után ugyanis már 1,3 másodperc múlva megjelenik az élőkép, ami igen jó érték, ahogy az 1 másodperces kikapcsolási szintidő is.

Kijelző

A 2,4″-es LCD kijelző a készülendő kép 100 százalékát mutatja, így pontosan azt a végeredményt kapjuk, amelyet komponálás közben elképzelünk. A képernyő szép, kontrasztos képet ad, erősebb fényben viszont a legmagasabb fényerő mellett is le kell árnyékolnunk ahhoz, hogy lássuk. Fényképezés közben bizonyos módokban segédrácsok is segítenek, hisztogramot ugyanakkor se ilyenkor, se visszajátszáskor nem találunk. Lejátszáskor 10-szeres felbontásig nagyíthatunk bele a fényképekbe: ennek mértékét 5-szörös nagyításig 0,2-szeres léptékekben, afölött 1-szeresével állíthatjuk.Optika, érzékelő

A hat megapixeles S3 legnagyobb választható felbontása 2816×2112, emellett 2048×1536-os, 1024×768-as és 640×480-as méreteket használhatunk. A 35 mm-es rendszerben számolva 35-105 mm-es optika 3-szoros zoomátfogást nyújt, a nagylátószög és a tele állás között további öt lépésben léptethetünk. A fókusztávolság körülbelül 30 centiméter, makrónál pedig alig 4 cm, ami ebben a kategóriában átlagosnak számít. Közelfotózáskor is használhatjuk a zoomot, és ez hasznos is, a legnagyobb és legélesebb képet ugyanis nem teljesen a legközelibb állásban kapjuk, érdemes játszani vele.

A kb. 2,5 méteres távon belül kellően erős vakunál automatikus, derítés, automatikus vörösszemcsökkentő és mindig bekapcsolt módok közül választhatunk. Mivel alig 8 milliméterre helyezkedik el az objektívtől, azt gondolhatnánk, számos nyusziszemű ismerőssel találkozunk majd a képeken, de erre sikerült szoftveres megoldást találni: a Nikon automatikus vörösszemkorrektora még a gépben kijavítja ezeket.

Gyári témák

Az S3 összesen 17 beépített módot kínál. A portré számos altémát kínál, amelyeknél a kijelzőn megjelenő emberi körvonalak segítenek megfelelően elhelyezni az alanyt, míg vízszintes és függőleges segédrácsokat a tájkép mód épület altémájában találunk. A sport mód nem csak sportfotózáskor jöhet jól, hanem bármilyen gyors mozgás megörökítéséhez célszerű ezt használni, az alkonyat/hajnal téma pedig szép, meleg színeket kínál, így reggel és este valóban érdemes próbálgatni. A további módok a következők: éjszakai portré, party/beltéri, tengerpart/havas tájkép, naplemente, éjszakai tájkép, digitális makró, múzeum, tűzijáték, dokumentumfotózás (ez fekete-fehér), fénnyel szemben fényképezés, panoráma és víz alatti (ehhez a külön megvásárolható búvártokot kell használnunk), illetve innen érhető el a hangfelvétel is.Kézi beállítások

Az érzékenységet ISO 50, 100, 200 és 400 közül választhatjuk ki, persze ahogy az a kompaktoknál jellemző, utóbbi már jól láthatóan zajos. Találunk viszont kézi fehéregyensúly-állítást, amely ráadásul jobban kezelhető, mint bármelyik mostanában felénk járt kompakton: más gépekkel ellentétben normálisan látszik az a fehér dolog, amely alapján beméretnénk az értéket, mert nem takarja ki a menü. A kézi mellett nappali, izzó, fluoreszcens, felhős és vakuhoz való beállításokat találunk. Az expozíciót +- 2 értékig 1/3-os léptékenként korrigálhatjuk, és ki-/bekapcsolhatjuk az AF segédfényt is. A Coolpix S3 zársebességéről nem kaptunk adatot, de 1/200 másodpercnél gyorsabbat nem sikerült előcsalogatnunk belőle, úgyhogy okkal feltételezhetjük, hogy az S1 1/350-es adatán nem változtattak. A legnagyobb érték 2 másodperc, és készüljünk fel arra, hogy a vaku nélkül készülő éjszakai felvételeknél kivétel nélkül ezt fogja választani az automatika, úgyhogy illik állványt használni, vagy legalábbis letámasztani a gépet.Sorozatképeket az átlagosnál valamivel gyorsabban készíthetünk: ilyenkor 13 másodpercig tartja az 1,5 kép/másodperc tempót, és folyamatosan menti is őket, így utólag nem kell erre várnunk. Időközönti fényképezésre is van lehetőségünk, legalább 30 másodperces, legfeljebb egy órás szünetekkel.

Videó, memória, extrák

A Coolpix S3 QuickTime MOV formátumú videókat készít hanggal együtt, amelyek lehetséges legnagyobb felbontása 640×480 pixel, emellett 320×240-es és 160×120-as méretet használhatunk. Videózás előtt használhatjuk a zoomot, közben azonban nem, míg az automatikus fényerő-mérés rögzítés közben is működik, az autófókuszról pedig eldönthetjük, hogy folyamatosan használjuk vagy az elején rögzítjük. Videózáskor is rendelkezésünkre áll makró mód is.A már említett, igen jó találati aránnyal dolgozó automatikus vörösszem-korrekció mellett a gépen belüli utómunkálatokhoz rendelkezésünkre áll a D-Lightning nevű funkció is, amely a képek sötét részeit világosítja ki anélkül, hogy a kellően világos területekhez hozzányúlna. A Coolpix S3 természetesen támogatja a számítógép közbeiktatása nélküli nyomtatást biztosító PictBridge szabványt is. Belső memória 12 MB-os, ami csak tartaléktárnak elég és néhány kép után szűknek bizonyul majd: legalább 512 MB-os SD kártya beszerzését tanácsoljuk hozzá.

Összegzés


A Nikon Coolpix S3-at azoknak a stílusérzékeny felhasználóknak ajánljuk, akik könnyen használható, automatikus beállításokkal jó minőségű képeket készítő gépet keresnek vonzó csomagolásban. A gyári témák, illetve az automatikus és kézi utólagos korrekciós lehetőségek garantálják számukra a megfelelő eredményt.

A doboz tartalma:

  • Nikon Coolpix S3 digitális fényképezőgép
  • MV11-B dokkolóállomás
  • EN-EL8 Li-ion akkumulátor
  • USB-kábel
  • videókábel
  • tápkábel
  • hordszíj
  • angol nyelvű használati útmutató
  • driverek és a Nikon PictureProject szoftver CD-n

A fényképezőgépet a Nikon Kft.-től kaptuk tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!