Röviden: Olympus µ Digital 600 teszt

0

A forma, a méret és az összkép nem változott. A fém előlapon dominál a nagyméretű objektívnyílás, amit kikapcsolt állapotban gy csillogó fém lap takar, a masszív műanyag hátlapot pedig a 2,5″ képátlójú HyperCrystal LCD uralja. Ahogy a többi µ sorozatú Olympus fényképezőgépnél is megszokhattuk, a µ 600-as is cseppmentesen vízálló: a gombokat és a nyílásokat gumi szigeteléssel látták el, ami ugyan nem védi meg a gépet nagy víznyomásnál (vízbe merítés), de a kiboruló üdítőt jó eséllyel túléli.

A gép előlapján említésre méltó változás, hogy az objektív bentebb csúszott, így közelebb került a beépített vakuhoz. Mint ahogy mindig elmondjuk, a vaku és az objektív közelsége a vörös-szem hatás okozója. Hogy ez a µ 600-nál miért nem jelent gondot, arról majd egy kicsit később lesz szó.A hátlapot szintén átgondolták egy kicsit, de nem olyan forradalmi a változás mint amilyennek tűnik. A bal oldali gombok jobb oldalra a vezérlőtárcsa köré kerültek, míg a módválasztó tárcsa teljesen eltűnt. A felvételi módot így egy gomb lengyomása után menüből kell kiválasztani.

Objektív

A µ 600 optikája kategóriájában mondhatni átlagos, bár fényerőben léteznek nála jobbak hasonló gépekben. A háromszoros zoomtartomány 35 mm-ről indul és tele állásban (kisfilmes rendszerbe átszámolva) 105 mm-es gyújtótávolságnál van a vége. Átlagon felül teljesít a zoom állíthatósága terén, hiszen a kompakt kategóriákban megszokott 8-9 lépéses állítás helyett ezt az optikát 15 lépésben lehet szabályozni. Szintén nem mindennapi a kompakt gépek között, hogy akár 2,5 cm-es témával is kitölthető egy kép. A µ 600 super makró módban képes erre. Ráadásul nem is kell olyan közel menni a témához, hogy leárnyékoljuk azt, hiszen erre a teljesítményre tele állásban képes. Super makró módban a zoom nem is használható.

Az élességállításhoz szükséges idő 0,5-1,5 mp. között mozog, a folyamatot AF segédfény nem támogatja.LCD


A trendeknek megfelelően a µ 600-as LCD-je is méretes, 2,5″ átlójú, ráadásul a felbontása is remek, 215.000 pixel. Erős napsütésben az élőkép ugyan még látható, de ellenőrzéskor a színek nehezen megítélhetők.

Képminőség

Legnagyobb, 6 megapixeles felbontásban SHQ és HQ tömörítésű, 2816×2112 pixeles fotókat kapunk. Ennél kisebb felbontásból is akad bőven a gépen, de ezek kiválasztásakor a tömörítési arány nem választható. Az elérhető felbontások SQ1 módban 2560×1920, 2272×1704, 2048×1536 és 1600×1200, míg SQ2 módban 1280×960, 1024×768 és 640×480 pixel.

Az érzékenységállítás a gép egyik erőssége. Az automatikus beállítás mellett a fotós maga is rögzíthet egy értéket a következő listából: ISO 64, ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800 és ISO 1600. Nem tévedés, a gép képes 1600-as érzékenységgel is fotózni, bár ilyenkor a felbontás 2 megapixelesre degradálódik (ISO 800 választása esetén is 2 megapixelesre csökken a felbontás).


A tárcsát a Scene gombra cserélték

A fehér-egyensúly állítás tekintetében a nem lóg ki a kompakt kategóriából: nincs manuális állítási lehetőség, de az automatikus módon kívül a képfeldolgozást napos, felhős, izzófényes és 3 féle fénycsöves megvilágításhoz lehet igazítani.

A manuális záridő- és blendeállítást a beépített téma módok hivatottak pótolni. Ilyen előre telepített programból van bőven a gépben: portré, tájkép, tájkép+portré, éjszakai, éjszakai+portré, sport, beltéri, gyertyafényes, saját portré, portré vaku nélkül, naplemente, tűzijáték, múzeum, étel, üveg mögött, dokumentumok, árverés, fotózz és válogass, tengerpart és havas táj, víz alatt nagy látószög 1, víz alatt nagy látószög 2, víz alatt makró, elmosódáscsökkentés. Mindössze a megfelelő mód kiválasztása okozhat gondot, mert a hosszú listában időigényes a navigáció.

Videofelvétel


movie.mov (16 másodperc, 16,1 MB 640×480, 15 kép/mp)

A µ 600 videó módját a téma módok között kell keresni. Érezhették a fejlesztők is, hogy nem ez lesz a gép erőssége, ezért tehették ebbe a menübe (szemben a külön gombos kiválasztással). A felbontása ugyan rendben van (640×480 pixel), képfrissítése viszont csak 15 kép/mp (folyamatos mozgóképhez ma már 30 kép/mp-es sebességet használnak) és a felvételhez hangot sem rögzít. A korlátozásokat némileg ellensúlyozza, hogy a felvétel alatt használható a zoom és működik az élességállítás illetve a fénymérés is.

Extrák

Van miről írni. Az első és legfontosabb, hogy a visszajátszás menüben van vörös-szem javító funkció. Ennek megléte az oka annak, hogy nem aggódtam túlságosan a vaku elhelyezése miatt. Mit számít egy-két piros szem, ha azt a szoftver néhány másodperc alatt szépen kiretusálja.Mindkét szem szépen bepirosodott A sok piros szőlő (kattintson a teljes képhez) közül nehéz volt kiválasztani a két piros szemet. Nem is sikerült hibátlanul.

A dolog hátránya, hogy nem automatikus, így minden képre külön ki kell választani, illetve nem ismer fel 100%-osan minden piros szemet, mint ahogy azt a mellékelt példa is mutatja.


A csatlakozófedél is szigetelt

Érdekes funkció az utólagos fényerő és színtelítettség állítás: ha a kép túl sötét vagy fakó lesz (vagy ezek ellenkezője), akkor ezekkel a funkciókkal lehet még egy kicsit korrigálni a képen. Persze érdekes kérdés, hogy mennyire lehet bízni a gép LCD-jében. Közvetlen (számítógép nélküli) nyomtatáskor viszont mindenképpen hasznos funkció lehet.

Lehet még fekete-fehérbe vagy szépiába konvertálni, képet keretezni és feliratozni (beépített keretekkel és feliratokkal), és a képeket dátum szerint is le lehet kérni. Persze mindezt az alapvetőnek számító törléselleni védelem mellett.

Áramellátás, memóriakártya

A µ 600 lítium ion akkumulátorral működik. Az 1230 mAh-ás, 3,2 V-os akkuhoz a gyártó külön akkumulátortöltőt mellékel. A képek rögzítése xD kártyára történik, amiből illik legalább 256 MB (de inkább 512 MB) kapacitásút venni. Ha a gép panoráma funkcióját is használni szeretnénk, akkor érdemes Olympus márkájút venni, mert ez a funkció csak azokkal a kártyákkal érhető el.Tartozékok

Az Olympus µ 600 mellé a gyártó nem mellékel memóriakártyát, mert ezt a gépbe épített 8 MB-os memóriával váltották ki. A gép mellett a doboz a következő tartozékokat rejti:

  • csuklószíj

  • USB kábel

  • AV kábel

  • lítium ion akkumulátor (LI-12B)

  • töltő

  • szoftver CD

  • használati útmutató

Értékelés

Jó makróképesség, jól állítható optika, nagy érzékenység használatának lehetősége (amellett, hogy akár az ISO 64-es érzékenység előnyei is kihasználhatók) és piros-szem mentes képek. Amit ezekért, illetve a kis méretért és az igazán minőségi kialakításért fel kell adni az a 30 kép/mp-es videórögzítés lehetősége, illetve a manuális beállítások többsége. Ebben a kategóriában szerintem nem túl nagy áldozat.

A fényképezőgépet az Olympus Hungary Kft. biztosította. Köszönjük.

Ha bemutatóink segítettek a megfelelő gép kiválasztásában, akkor tegyen erről említést a kereskedőnél. Segítse ezzel a munkánkat.