Röviden: Olympus C-480 ZOOM teszt

0

Külső


A C-480, a C-170 nőies, lekerekített formáját örökölte. Szinte sehol egy szögletes pont az alumínium gépvázon, kivéve a két felső sarkot a jobb megfoghatóság érdekében. A gép elején az ujjkapaszkodó is elég nagy, valamint a gép hátulján, a jobb hüvelykujjunknak egy kis gödröcskét találunk a kényelmesebb géptartás érdekében. A kezelőszervek, gombok logikusan és nem összezsúfolva helyezkednek el. A balkezünknek semmi dolga nincs, tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ez egy abszolút félkezes gép. Persze azért nem árt, ha használjuk a másik kezünket is a bemozdulás elkerülése végett. A műanyag állványmenet ugyan nem a gép súlypontjára került, hanem kicsit arrébb, de így legalább állványról történő fotózás során is ki tudjuk cserélni a memóriakártyát, aminek foglalatát a gép jobb oldalán alul helyezték el. Az elemek a gép jobb oldalában kaptak helyet, amiket szintén tudunk állványról is cserélni. Az elemtartó fölött kapott helyet az USB és a hálózati adapter aljzata. Videókimenet nincs a gépen.


Képérzékelő

Gépünkben egy 4 millió pixeles, 1/2,5″-os méretű CCD képérzékelő dolgozik. A képarány 4/3. A képfelbontások közül négyfélét választhatunk, ami tulajdonképpen csak 3, mert nem tudjuk külön a tömörítés mértékét beállítani csak a legnagyobb, 4 millió pixeles módnál. A választható értékek: SHQ 2288 x 1712, HQ 2288 x 1712, SQ1 1600 x 1200, SQ2 640 x 480.
Képek komponálása

A fotózandó téma megkomponálásakor egy átlagos, 4,6cm/1,8″-os méretű, de nem túl nagy felbontású LCD kijelző segít minket. A tükröződés mentesítő bevonat miatt erős fényben is jól használható. Átnézeti kereső nem található a gépen. Kevés fénynél nehezen, vagy nem is találja meg az élességet. Az elmentett képeinket maximum 5x-ös nagyításban tudjuk megtekinteni, de a nagyítás mértéke csak 4 lépésben állítható. Egy dolgot azonban nagyon hiányoltam, mégpedig azt, hogy amikor félig lenyomjuk az exponáló gombot, akkor nem írja ki az idő és rekeszértékeket.


Optika, vaku


Az optika a kompaktoknál szokásos háromszoros nagyítással rendelkezik 6,3 mm-től 18,9 mm-ig. Ez kisfilmes formátumra átszámítva 38-117 mm. Kezdő fényereje is teljesen átlagos, f2,8-4,9. Zoomolni 10 lépésben tudunk. Ha szükséges, még 4x-es digitális zoomot is igénybe vehetünk. Makró képességei átlagosak, viszont meglepően jók szupermakró módban. Már 2 cm-ről is fotózhatunk, ami nagy teljesítmény egy ilyen olcsó kompakttól. Ebben az üzemmódban sikerült 21 mm-es tárgyszélességet is bepréselnem a fotóba, kb. 1,5 cm-ről fotózva. Ez annyit jelent, hogy egy 100 Ft-os már nem fér bele teljesen a képbe. Makró módban van lehetőségünk használni az optikai és digitális zoomot, szupermakró módban ez nem lehetséges. Az optika torzítása nagylátószögnél és szupermakrónál érzékelhető leginkább, de ez még bőven belefér a kategóriájában megszokott értékekbe. Kromatikus aberrációval csak elvétve találkoztam a képeken. A beépített vaku maximális hatótávolsága 3,7 m. Kb. 3 cm-re helyezkedik el az optika középpontjától. Üzemmódjai: vörösszem-hatás csökkentő, derítés, auto és a kikapcsolt állapot.
Beállítási lehetőségek

Mivel a C-480-as abszolút kezdő fotósoknak készült, ezért rengeteg automata fotózási téma módot találhatunk rajta. Ezzel is megkönnyítve a lelkes kezdők dolgát. Választható üzemmódok: auto, P (program mód), tájkép, tájkép portréval, éjszakai tájkép, portré, éjszakai portré, sport. De ha ez még mindig kevés, akkor kiválaszthatjuk az úgynevezett Scene módot, ahol újabb tucat fényképezési mód közül választhatunk. Mint például: beltéri felvétel, portré, önportré, lágy portré, éjszakai portré, tájkép portréval, tájkép, tengerpart, hó, étel, naplemente, tűzijáték, gyertyafény, üvegen keresztüli fotózás. Huh! Felsorolni is elég volt. A beállítások szempontjából egy-két dologba azért mi is beleszólhatunk. Ki tudjuk választani például a fehéregyensúlyt a következők közül: napfény, borult idő, izzólámpa, neonfény és az auto mód. Használhatunk még expozíció korrekciót ± 2 blende értékben, fél blendénként. Természetesen kiválaszthatjuk a képfelbontást és a vaku módokat is. Most nézzük, mik azok az értékek, amik közül csak gépünk válogathat, mi nem. A sokféle éjszakai üzemmód miatt nem meglepő, hogy tud 15 mp-es záridőt is. A legrövidebb záridő 1/2000 mp lehet. A rekeszértékeket f2,8-7,7 közötti, az érzékenységet ISO50-320 közötti értékek közül választja ki. A fénymérés módja: Digital ESP. Az élesség állítás módja: kontraszt érzékelő TTL. És jut eszembe, 12 mp-es késleltető és közvetlen printerre küldési lehetőségünk is van.Sorozat, videó

A használati útmutató szerint sorozatfelvételnél 1,3 képet készít másodpercenként 7 képig. A legnagyobb felbontásban azonban csak 3-4 képet tud készíteni egy sorozatban. Van videofelvételre is lehetőségünk, de a hangot nem rögzíti a fényképezőgép. A felvétel hosszának csak memóriakártyánk kapacitása szab határt. A felbontás 320 x 240 30 FPS vagy 15 FPS lehet. Pozitív, hogy felvételnél használhatunk optikai és digitális zoomot is, valamint a fénymérés is működik, de az élességálítás nem.


Sebesség

A bekapcsolástól számítva közel 3 mp telik el míg üzemkész állapotba kerül gépünk. A kikapcsolás 1,6 mp. Az autófókusz beállása a témára nagylátószögnél 1,4-1,7 mp, tele és makró állásban ez az érték kitolódik 2,2-2,5 mp-re. 2 kép készítése között 1,7-2,8 mp telik el. A vakufeltöltéshez mindössze 2 mp-re van szükség, ami jó értéknek számít.


Extra szolgáltatások


QuickTime videó
320×240; 0:13 mp; 7,87 MByte

Lehetőségünk van panoráma felvétel készítésére (de csak Olympus márkájú xD kártya esetén). Kettő az egyben opcióra, ilyenkor két egymás után exponált fotót olvaszthatunk eggyé. Visszajátszásnál van lehetőségünk képelforgatásra, átméretezésre is. Ez utóbbinál a végeredmény lehet 640×480, illetve 320×240 pixel méretű, de nagyobb felbontásokat is szívesen láttunk volna. Van még a diavetítés opció, ahol a fotókat különböző képeffektek közepette nézhetjük vissza, mint pl. az átúsztatás, középről kisképből lesz nagy, stb. Továbbá van lehetőségünk képkeretezésre is, így akár szülinapi keretbe is ágyazhatjuk a kiválasztott fotókat. Találunk itt még egy beépített videószerkesztőt is. Na ne gondoljunk egy Adobe Premierre, de az egyszerűbb feladatokat jól megoldja.


Akkumulátor, memóriakártya

A fényképezőgép áramellátását 2 db AA méretű elem vagy akkumulátor biztosítja. A tesztelés folyamán 2 db NiMH akkuval kb. 180 képet siekrült készítenem. A gép rendelkezik 14 MB-os belső memóriával, ezért memóriakártyát nem kapunk hozzá a szettben. Mindenképpen érdemes beszerezni hozzá minél nagyobb, de legalább 128-256 MB-os xD-Picture Card típusú memóriakártyát, hiszen itt a nyár és nagyon bosszantó tud lenni mikor betelik a tárhelyünk. Ezt maximum 512 MB-ig támogatja a gép.


Gyári tartozékok

A dobozban a fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftverek mellett a következő tartozékokat találjuk:

  • USB kábel
  • 2 db AA alkáli elem
  • csuklószíj
  • garancialevél


Összegzés


Az Olympus C-480 azok számára készült, akik nem akarnak a beállításokkal bajlódni, hanem csak egyszerűen lenyomni az exponáló gombot. Amennyire kategóriájától elvárhatjuk, meglepően jó képeket készít. Persze ne feledjük, hogy ez egy belépő szintű gép. Azonban rengeteg plusz szolgáltatásával, nagyon jó makró képességével megfelelő választás lehet azok számára, akik most szeretnének megismerkedni a digitális fotózás világával akár kezdő, akár családi fotósként. Árfekvése miatt mindenki számára elérhető. A gép jelenlegi bruttó ára: 45000Ft.

A készüléket az Olympus Hungary bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!