Csak Ferrari rajongóknak

0

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy az igazi rajongók testükön is hordják a csapatuk színeit, jeleit. Manapság már minden valamirevaló szurkoló minimum pólót, vagy sapkát vásárol. Hogy az egyéb kiegészítőkről ne is beszéljünk. De gondoljunk csak bele, hogy is nézne ki egy talpig vörösbe öltözött elvakult Ferrari fan egy kis szürke fényképezőgéppel?

Olympus Ferrari Digital Model 2003Pontosan erről van szó. Az Olympus – mint a Ferrari csapat egyik szponzora – már két éve elkészítette az igazán “ferraris” fényképezőgépét (az igazi fanatikusok a “ferraris” notebookjukra töltik át a készített képeket). A 2003-as Ferrari modell nem más, mint a fém borítású µ-400 Digital piros ruhába öltöztetve. A 4 Mpixeles fényképezőgépet már korábban bemutattuk, igaz, az még a kis szürke utcai változat volt. De paramétereit és képminőségét tekintve megegyezik a 2003-as Digital Ferrari Modellel.
A fő változások természetesen a külsőt érintették, ami képeinken is jól látható. Ezen kívül megváltoztatták még a bekapcsoláskor megjelenő logót, amelyen stílszerűen a 2003-as Ferrari oldalsó nézetét láhatjuk. Nem változott viszont a cseppállóság, ugyanis ez a gép is az ún. “All Weather” tokozást kapta. Az összes ajtót és csatlakozót gumi borítással látták el, így valóban nem kell attól tartanunk, hogy egy esős futam alkalmával a gépbe víz kerülne.
Az Olympus Ferrari Digital Model 2003-hoz a piros színű gépen kívül a következőket találjuk dobozában:


 • piros Ferraris nyakpánt

 • USB és video kábel

 • Li-ion akkumulátor

 • akkumulátor töltő


Erről a fényképezőgépről többet nem is irnánk, a részleteket már úgyis leírtuk a µ-400 cikkünkben.

Olympus Ferrari Digital Model 2004Külső:

Térjünk most át a kicsit frissebb modellre. A 2004-es változat megegyezik az Olympus AZ-1-gyel, természetesen a külső jegyek megváltoztatása itt sem maradhatott el. A vékony, mindössze 22 mm vastag alumínium váz meglehetősen extrém külsőt kölcsönöz a gépnek. No nem a piros szín, hanem a kezelőszervek egyedi elhelyezése miatt. De erről kicsit később.

A gép elejére került a Ferrari felirat, illetve a modell típusa, a hátlapra a nagy mretű LCD mellé pedig a sárga Ferrari logót tették. A rejtett kialakítású (vagyis gépvázon belül zoomoló, abból ki nem emelkedő) optikához egy első műanyag objektívvédő sapka is tartozik.Képérzékelő:

A fényképezőgépbe 1/2,7″ típusú 3 Mpixeles CCD-t építettek (talán kissé furának tűnhet, hogy a 2003-as modellnél a 2004-es kisebb felbontású). Legnagyobb felbontásban ennek megfelelően 2048×1536 pixeles fotókat készíthetünk, de ha kevés a tárhelyünk és nem akarunk papírképet készíteni, használhatunk kisebb felbontást is: 1600×1200, 1024×768 és 640 x 480.

A képeket JPEG formátumban menthetjük el, de a tömörítési fokot nem adhatjuk meg.

Az érzékenységet csak a fényképezőgép választhatja meg, ISO64-250 tartományban.


Kijelző:

A fényképezőgép hátuljára nagy méretű, 2,5″-os (6,4 cm-es hasznos képméretű) SunShine LCD került, ennek felbontása kimondottan nagy: 210 ezer képpont. A Sunshine LCD miatt erős napsütésben is tökéletesen látható a kijelző képe, mivel a képalkotó felület mögött egy fényvisszaverő réteget helyeztek el. A megjelenítőn egyébként a fotózás legfontosabb paraméterei, a zársebesség és a rekeszérték sajnos nem látszik, de a bemozdulás veszélyére esetenként egy kis ikon figyelmeztet. A nagy LCD miatt a gépen átnézeti kereső nincs.


Kezelés:

Ez a gép talán az egyik legextrémebb, amivel valaha is találkoztunk. A kezelőszervek javarésze a gép oldalán kapott helyet, és igazi kuriózum a jobb felső sarokban lévő görgő. Ennek funkciója csak a menüben való navigálás, illetve a belenagyított képnél való mozgás (sajnos csak egy irányban mozoghatunk, a vízszintes/függőleges közötti váltásra az Ok gomb használható). Már a bekapcsolásra szolgáló gomb sem a megszokott helyek valamelyikére került: itt a gép jobb oldalán kell keresgélnünk. Az üzemmódválasztó tolókapcsoló is itt található, ennek segítségével léphetünk át felvétel módból lejátszás, vagy videórögzítés üzemmódba.A zoom vezérlését két kis méretű gombbal végezhetjük, ezek már a hátlapra kerültek.Objektív:

A rejtett kialakítású optikák általában gyengébb fényerejűek, mint a hagyományos kompakt gépek 3x-os átfogású objektívjei. Ennek következtében a optika f/2,9-4,9 fényerejét a kategórián belül átlag felettinek kell tekinteni. A 9 (köztük 3 aszférikus) lencsetagot 7 csoportban tartalmazó objektív fókusztávolsága 5,8-17,4 mm, amely kisfilmes rendszerbe átváltva megfelel 38-114 mm-nek.Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 50 cm, makró módnál 30 cm, szupermakróban viszont 8 cm-es közelpontot is használhatunk. Makrózáskor az optikai zoom is használható, de a szupermakrónál fixen a zoomtartomány kb. közepénél készíthetünk képeket (ennek előnye a kisebb torzítás). Legnagyobb nagyítást természetesen szupermakrónál érhetünk el, ez esetben a teljes képmezőt 32 mm széles terület tölti ki. Ez kiváló makróképességet jelent, bár tulajdonképpen a rejtett optikás gépeknél ez már megszokott.

Vaku:

A vaku a gép közepére került, az optikától mindössze 3 cm-re. A fixen beépített vaku hatótávolsága nagylátószögnél 3,6 méter, tele állásban 2 méter. Üzemmódjai között automatikus, kikapcsolt, derítés, vörösszem-hatás csökkentő. Éjszakai témamódnál hosszú szinkron üzemmódban is használható.

Kézi beállítási lehetőségek:

A 2004-es modell elsősorban automata gépnek készült, így nem kell csodálkozni rajta, hogy kézzel nem túl sok minden állítható be.

Teljesen automatikus az érzékenység beállítás, de megadható a fehéregyensúly és az expozíció kompenzáció. Scene módban a következő témák közül választhatunk: tájkép, tájkép+portré, éjszakai tájkép, éjszakai portré, belső tér, tűzijáték, naplemente, portré, önarckép, makró, szupermakró, étel, dokumentum, múzeum, sport, strand és hó, önarckép önkioldóval, gyertyafény, portré vaku nélkül, üveg mögül, 2 az 1-ben és végül panoráma.

A fehér-egyensúly automatikus módon kívül beállítható napfény, felhős, izzó értékekre, valamint kézi beszabályozás is rendelékezésre áll. A fénymérést auto, vagy szpot értékre állíthatjuk.

Az élességállítás csak automatikusan működhet, a fókusz kerete nem mozgatható. Kevés fénynél az AF rendszer dolgát nem könnyíti meg segédfény, de erre az elsődleges felhasználást tekintve nagy valószínűséggel nem is lesz szükség.

Sorozat, videó:


QuickTime videó (2735 kbps)
320×240; 0:06 mp; 2 MByte

A gép sorozat módja nem túl gyors, az 1 kép/mp sebességet elméletileg 3 képig tartja. A 128 MB-os Olympus xD kártyánkra azonban folyamatosan mentette a képet, így a sorozat a kártya teljes kapacitásáig tartott (3 Mpixel).

A videófelvétel hagyományos 320×240 pixeles, vagy 160×120 pixeles felbontásban készülhet. A felvétel során az optikai zoom sajnos nem használható, azt csak előtte állíthatjuk be. Menet közben digitális zoom se áll rendelkezésünkre. Az élességállítás is inaktív, a fénymérés viszont működik. A mozgókép mellé a gép hangot is rögzít, a felvételek hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza.

Sebesség, késleltetés:

A fényképezőgép bekapcsolási idejét nagyon nem tudjuk dicsérni, rejtett optikás kivetel ellenére is az átlagos 3 mp-es időt hozza. Ennek javarészét a bekapcsoláskor hallható 15 ezres fordulatszámú motor süvítő hangja és az eközben fade in effekttel előtűnő Ferrari logó teszi ki. Természetesen a Set-Up-ban ez kikapcsolható, de ki az a fanatikus, aki ezt kikapcsolná? Ha mégis megteszi, akkor a bekapcsolási időt 1,7 mp-re redukálhatja. Ez viszont már jó érték. Az élességállítás sebessége jó, nagylátószögnél 0,6-0,8 mp, tele állásban 0,8-1,1 mp.

Extra szolgáltatások:

Túl sok extra szolgáltatást itt nem találunk. Ha leszámítjuk a Ferraris külsőt, akkor marad a hangmegjegyzés, a képelforgatás, illetve képeffektnek lejátszás mdban a fekete-fehér, szépia módok. Bár leméretezés is került a funkciók közé, a csak 640×480 és 320×240 választható értékek kevésnek tűnnek ahhoz, hogy valós hasznot hajtsanak a fotós malmára.Memória, akku, csatlakozók:

A felvételeket természetesen ennél az Olympus fényképezőgépnél is xD kártyára menthetjük, melyből a csomag 16 MB-ost tartalmaz (véleményem szerint egy ilyen speciális modellhez a dedikált fénykép mellé jól esne egy minimum 128 MB-os xD kártya is, de az akciós árat tekintve így is jó vételnek számít). A fényképezőgép 3 Mpixeles felbontását figyelembe véve mi legalább 128 MB-os xD kártya külön megvásárlását javasoljuk.

A gép LI-20B jelű Li-ion akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát, amely 3,7 V feszültségű, 1035 mAh kapacitású. Az akku töltését a dokkolóállomáson végezhetjük. Az akkumulátort és a memóriakártyát a gép alján helyezhetjük be, a fedlap kinyitása után az akkut még egy retesz védi a véletlen kieséstől, ha csak memóriakártyát szeretnénk cserélni.

A gépre csak a dokkolóállomás csatlakozója került, a dokkról érhető el az A/V és USB kimenet, illetve ide csatlakoztathatjuk az adaptert is.
A sorszámozott fényképezőgéphez a kezelési útmutatón és a szoftvereket tartalmazó CD-n kívül a következőket kapjuk:


 • csuklópánt

 • dedikált fotó

 • Ferrari Photo Collection CD

 • USB és video kábel

 • dokkoló állomás

 • Li-ion akkumulátor

 • AC adapter

Mindkét fényképezőgép ajánlott fogyasztói ára a mostani akcióban 50 ezer forint, ami az exkluzivitást és a gépek tudását egybevetve igen jó árnak mondható. Az akció 2005. július 31-ig tart.

A gépeket az Olympustól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!