Röviden: Olympus FE-100 és FE-110 teszt

0

Olympus FE-100

Olympus FE-110

Olympus FE-100

Olympus FE-110

Külső

A két fényképezőgép gyakorlatilag teljesen egyforma, a méretük is milliméterre megegyezik – egy hét folyamatos használat után is csak a típusszám és az objektív színe alapján tudtam megállapítani, hogy melyik gépet is vettem elő a táskából. Az ergonómiára nem lehet panasz, a kezelőszervek jó helyen vannak, és bár kissé keményebbek az átlagosnál, igen kellemes őket használni.


Olympus FE-100

Olympus FE-110

A könnyű kezelhetőség jegyében minden funkció külön gombot kapott: a fotózással most barátkozók számára lehet jó hír, hogy az egyszeri a menüre csak szökőévenként van szükség, és akkor is legfeljebb a felbontás átállítása miatt.

Az állványmenet szinte pontosan középen helyekezedik el, ami jó a panorámaképek készítéséhez, de mivel közvetlenül az akkumulátorfedél mellett van, a gépet az elemek és a memóriakártya cseréjéhez előbb le kell szerelni az állványról.

Optika, vaku

Az Olympus FE-100 és FE-110 fényképezőgépet ugyanazzal a 2,8x-os zoomátfogású objektívvel szerelték. Ennek gyújtótávolsága kisfilmes rendszerbe átszámolva 38-106 milliméternek felel meg, fényereje pedig nagylátószögnél F3,0, tele esetében F5,0. Az optikai zoom segítségével a gép elmozdítása nélkül hét képkivágás állítható be. A legkisebb tárgytávolság fél méter, de a témát szuper makró módban akár két centire is megközelíthetjük; ekkor a zoom nem használható. Míg fényerő tekintetében inkább átlag alatti, 4 centiméteres makró átfogása figyelemreméltó.


Olympus FE-100

Olympus FE-110

A vaku szinte közvetlenül az objektív fölött helyezkedik el, ezért igen hasznos, hogy a vakumódok között megtalálható a vörösszem-hatás csökkentés is.

LCD kijelző

A fényképezőgépek LCD kijelzője nem méretével tűnik ki; a 3,8 centiméter éppen hogy csak elégnek tűnik arra, hogy megfelelően szerkesszük a fotóinkat – a 130.000 képpontos felbontás ennél a méretnél elegendő.


Olympus FE-100

Olympus FE-110

Az LCD a felvétel alatt csak a megfelelő témamódot, a kép felbontását, a tár típusát (belső memória, vagy xD kártya), illetve a még felvehető képek számát mutatja. Nincs hisztogram, továbbá a fényképezőgép titokban tartja az expozíciós beállításokat és a használni kívánt érzékenységet is – ezek az információk persze alig férnének el a kis méretű monitoron, és a kezdő illetve amatőr fotósok többségét amúgy sem igazán érdeklik.

Lejátszáskor a képeket legfeljebb négyszeres nagyításban nézhetjük vissza, 0,5-ös lépésenként – ez elég arra, hogy a homályos képeket felismerjük, bár a nagyításra az átlagosnál többet kell várni. (Igaz ez egyébként az összes kártyaműveletre, a képek törlése is a szokásosnál lassabban megy.)

Beállítások

A fényképezőgépek nem teszik lehetővé kézi beállítások használatát, az expozícióba legfeljebb ±2 blende értékben szólhatunk bele, 1/3 fényértékenként. Az Olympus FE-100 és FE-110 négy témamódja (portré, önarckép, éjszakai felvétel, tájkép) használatával segíthetünk a fényképezőgépeknek, hogy mindig megtalálják a helyes beállításokat.


Olympus FE-100

Olympus FE-110

Olympus FE-100

Olympus FE-110

A fehéregyensúlyt csak az automatika dönti el, akárcsak az érzékenység beállítását: Az Olympus FE-110 legfeljebb ISO400, az FE-100 pedig ISO320-as értékekkel dolgozik.

A fényképek elkészítéséhez 12 másodperces időzítő használatára van lehetőségünk; a színmódok beállítására (pl. fekete-fehér fotók), a fényképek utólagos elforgatására, letömörítésére, a képkivágás megváltoztatására ugyanakkor nincs mód.

Videó, sorozat

Mindkét fényképezőgéppel készíthetünk videófelvételt a kártya teljes kapacitására: a legfeljebb 320×240 pixel felbontású, 15 fps sebességű mozgóképekhez sem az FE-100, sem az FE-110 nem rögzít hangot. A legnagyobb méret mellett 160×120 felbontású videót is készíthetünk.


az Olympus FE-100-zal készített MOV videó
320×240, 0:10, 2,9 MByte

az Olympus FE-110-zel készített MOV videó
320×240, 0:09, 2,7 MByte

Felvétel közben a fénymérés mellett az automatikus fehéregyensúly-beállítás is működik, a zoom a rögzítés kezdetekor meghagyott pozícióban marad. A fényképezőgépekkel sorozatfelvétel készítésére nincs lehetőség, ezért két kattintás között minden esetben hosszú másodperceket kell várni, mire a fotót a gép a kártyára menti.

Akku, memória

A fényképezőgépek az elkészített fotókat a 28 MB-os belső memóriájukba, vagy xD kártyára mentik; az Olympus FE-110 dobozában ráadásként 16 MB-os memóriakártyát is talál a vásárló. A négy megapixeles FE-100 legnagyobb képmérete 2272×1704, az 5 megapixel felbontású FE-110 legfeljebb 2560×1920 képpontos fotókat rögzít. A legjobb minőségű képen kívül csak két másik méret közül választhatunk, ezért – és az átméretezés funkció hiánya miatt – a felbontáson nehéz spórolni.


Olympus FE-100

Olympus FE-110

A fotókat természetesen akár közvetlenül a fényképezőgépről is nyomtathatjuk, a PictBridge szabványnak köszönhetően.

Összegzés

Az Olympus FE-100 és FE-110 tisztán a fotózás háttere iránt nem érdeklődő, de a családi eseményeket vagy baráti összejöveteleket, kirándulásokat megörökíteni vágyó amatőr fotósok számára készült. Nem próbálja mindenféle hókusz-pókuszra rávenni a fotósokat, egyszerűen rögzíti a látottakat, ahogy egy évtizede a hasonló, bár sokkal kisebb tudású és rosszabb kéminőségű filmes kompaktok tették. Makró képességeik jók, de videózára a hang hiánya, illetve a kis felbontás és képfrissítési sebesség miatt csak korlátozottan alkalmasak. Apró méretük és várhatóan alacsony áruk miatt hasonló népszerűségre számíthatnak, mint elődeik.

Aki nem tervezi, hogy fényképeit számítógépen alakítgassa, annak valószínűleg az FE-100 felbontása is elegendő lesz. Az FE-110 egy megapixelnyi extra felbontást és magasabb érzékenységet kínál. Hagyományos, 10×15 cm-es papírképek készítéséhez mindkét gép felbontása megfelelő.

Az alábbi teszfotók az Olympus FE-100-zal készültek; az FE-110 fényképeit ide kattintva érheti el.