Röviden: Olympus mju-7010 teszt

0

Felépítés

Képérzékelő

A Olympus mju 7010 a legnagyobb felbontású ultrakompakt gépek közé sorolható. CCD-je 1/2,3″ típusú, melyen 12 millió képpont szolgálja a képalkotást. A legnagyobb felbontású fotók így 3968×2976 pixelesek. A készíthető képek oldalaránya alapesetben 4:3, de van lehetőség 16:9 oldalarányú 1920×1080 pixeles kép mentésére is.

A fotókat csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, ebből két féle tömörítési fok áll rendelkezésünkre: finom vagy normál.

Az érzékenységet a gép automatikusan is megválaszthatja, ekkor ISO64 és ISO400 közötti értéket választ. Használhatunk Hi-auto, vagyis magas érzékenységet is kínáló automata módot is, ilyenkor ISO64 és ISO1600 közötti érték kerül alkalmazásra. Ha kézzel szeretnénk érzékenységet választani, akkor ISO 64 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 értékek állnak rendelkezésünkre.

A berázásmentes képek készítésének megkönnyítésére az érzékelőt stabilizálással is ellátták.

Optika

Az Olympus mju 7010 egyik kiemelkedő paraméterekkel rendelkező része az optikája. Kis mérete (mindössze 25 mm vastag a gép!) ellenére 7×-es zoomátfogású objektív került a gépbe, mely kisfilmes formátumba átváltva 28-192 mm-nek megfelelő látószöget biztosít. Az optika fényereje átlagos: f/3-5,9.
Az objektíven belül nincs valódi rekesz, csak ND szűrő, így a gép csak két F érték közül tud választani: nagylátószögnél F3,0 vagy F8,5, tele állásban F5,9 vagy F16.

A frontlencsét kikapcsoláskor automatikusan elzáródó két lamella védi a külső behatásoktól.
Az objektív elé szűrő és előtétlencse nem tehető.

A Olympus mju 7010 két féle makró móddal rendelkezik, normál és szupermakróval. Normál makró módban elég gyengén teljesít a mju 7010, legkisebb munkatávolsága kb. 6 cm, amely nem ad túl nagy nagyítást nagylátószgnél. Ahogy a zoomot növeljük, a használható munkatávolság is megnő, így maximum 80 mm széles tárggyal tudjuk kitölteni a teljes képet. Ez bőven átlag alattinak számít.

28 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 35 mm

Szupermakró módban a legkisebb munkatávolság 1,5 cm-re csökken, de ekkor a zoom nem használható, a gép 28 mm-es nagylátószögű állásra rögzül. A képet ilyen paraméterek mellett 35 mm széles területtel tölthetjük ki, amely már átlag feletti makróképességet jelent, igaz, a sarkok ilyenkor elég homályosak lesznek, de természetben lévő makrózásnál ez nem okoz olyan nagy gondot. Az inkább, hogy a kis tárgytávolság miatt leárnyékolhatjuk a témánkat.

Ergonómia

Az ultrakompakt fényképezőgépeknél nemigen van lehetőség komoly markolat kialakítására, itt az Olympus ezt meg sem próbálta, inkább a letisztultabb, szebb dizájn felé törekedett. Nem is gond ez, hiszen a könnyű gép így is könnyen tartható. Hüvelykujjunkat sem támaszthatjuk meg jól a hátlapon, más gyártóknál bevett szokás ellenére itt nem található támaszték, maximum a zoom kapcsolóját használhatjuk erre a célra.
A gép előlapján az objektív körül szép íves részt találunk, amely a méreteseb 7×-es zoomobjektív kiemelkedését hidalja át. Ennek bal oldalán látható LED az önkioldó működését jelzi.
Az mju 7010-hoz csuklópántot is adnak, melyet érdemes is használni.

Kezelőszervekből jópár került a kis gépre, ezek túlnyomó többsége az LCD-től jobbra található. Különleges és érdekes, hogy az alsó menü, lejátszás, négyitányú funkció nyilak, illetve a disp. és törlés gomb háttérvilágítással is rendelkezik, így sötétben is könnyű lesz a gép kezelése, hiszen nem kell fejből tudnunk, melyik gombnak mi a szerepe.

A négyirányú navigáló gombhoz felvétel módban a következő funkciókat rendelték hozzá:
– fel: expozíció-kompenzáció
– le: önkioldó
– balra: makró vagy szupermakró
– jobbra: vakumód.
A gép hátuljára üzemmód tárcsa is került, amelyről az iAuto (intelligens automata), a program automata, a témamód, a beauty mód, a videórögzítés és a lejátszás mód érhető el.
Lejátszás módba egyébként a dedikált gombbal is eljuthatunk, de ez csak bekapcsolt állapotból érhető el, amikor az objektív kitolt helyzetű, míg az üzemmódtárcsa lejátszás állásában bekapcsolva a gépet az objektív a gépvázon belül marad (TV-n történő vetítéshez ez ideálisabb).

LCD

A fényképezőgép hátlapjára 2,7″ képátlójú, 230.000 szubpixeles LCD került. A kijelző nagy betekintési szögű, így szinte bárhonnan nézve jól látható képet kapunk. Kivétel ezalól a sarkok irányából történő, lapos szögű megtekintés.
A megjelenített kép erős napsütésben is jól látható, bár a kijelző nem transzflektív kialakítású, de a háttérvilágítást 5 lépésben állíthatjuk.

Fotózáskor a kijelző bal oldalán megjelenő funkciómenü használható a legalapvetőbb paraméterek módosítására. Az exponáló gombot félig lenyomva a kijelző alsó részén megjelenik a kiválasztott rekesz és zársebesség értéke.
A komponálás megkönnyítésére segédrács is varázsolható a kijelzőre, emellett élő hisztogram és lejátszás módú hisztogram is kérhető. Sajnos a kiégett ill. bebukott részeket sem felvételkor, sem lejátszás módban nem lehet kiemelni.

Lejátszáskor maximum 10×-es nagyítás érhető el, amely remek élesség-ellenőrzést tesz lehetővé.

Élességállítás

Az élességállítás csak automatikusan történhet, méghozzá négyféle üzemmódban: arcfelismerő, iESP, szpot, és AF követés. Szpot módban mindenképpen a kép közepére fókuszál a fényképezőgép, iESP esetén a gép választ a 9 fókuszterület közül, arcfelismerésnél alapesetben a középső fókuszterület aktív, de ha a gép arcot érzékel a képen, arra fogja az élességet állítani. Az AF követés módban egy általunk kiválasztott képrészletre rögzíthetjük az AF keretet, amely után a képet újrakomponálhatjuk, a gép pedig követi a célt. Az exponáló gomb félig lenyomására az AF a kiválasztott célra fog élességet állítani. Ez a mód nem keverendő össze a valódi követő AF-fel, amely a téma előre vagy hátra mozgását is képes lenne korrigálni. Ez a mód csupán az újrakomponáláshoz jó, ahhoz is korlátozottan, mert próbáink során a fókuszkereszt igen könnyen átugorhatott egy teljesen más témára. Ezen a funkción még bőven akad csiszolni való (és kombinálható lenne valami folyamatos élességállítással is, hogy az exponáló gomb félig lenyomására ne csak egyszer történjen élességállítás).

Kevés fényben történő élességállításhoz nem építettek a gépbe segédfényt.

Vaku

A Olympus mju 7010 beépített vakuja kb. 5 cm-re található az optikai tengelytől. A villanót a gép sarkába helyezték, üzemmódjai között automatikus, derítő és vörösszem hatás csökkentő található. Éjszakai témamódban hosszú szinkronidejű vakuzás is használható.
Ha a vörösszem csökkentő vakumód ellenére vörös szem alakul ki, azt a fényképezőgéppel is javíthatjuk, utólag, lejátszás módból.

A vaku feltöltése viszonylag gyors, derítésnél 2-3 mp, míg teljes kisütésnél 5-6 mp-nek kell eltelnie a feltöltésig.

A fényképezőgépre külső vaku nem tehető.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A műanyagból készült állványmenetet az optikai tengely vetületétől kb. 1 cm-re helyezték el. Állványra helyezett fényképezőgépnél sem az akkumulátort, sem a memóriakártyát nem tudjuk cserélni.

A Olympus mju 7010 egyetlen csatlakozóját a fényképezőgép alján találjuk az állványmenet mellett. E kombinált aljzatba illeszthetjük az USB vagy az AV kábelt.

A fotókat és a videókat a gép belső, 36 MB-os memóriájába, vagy külön megvásárolható xD, illetve adapter segítségével microSD memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat az akkumulátorfedlap alatt található. Az ajtó nyitott állapotában a gép nem használható, s mivel a teljesen műanyag fedlapot nem erősítették meg fémmel, érdemes is vigyázni arra, hogy ne törjön le, mert ez a gép használhatatlanságát eredményezi.

A gép áramellátását Li-42B jelű, 3,7V névleges feszültségű, 740 mAh töltéstároló képességű Lítium-ion akkumulátor szolgálja. Az akku töltését külső töltőben végezhetjük. A fényképezőgép az akkumulátor töltöttségét 2 szegmensű ábrán mutatja.

Menürendszer

főmenü képe
(SP-590UZ-vel megegyező)

A Olympus mju 7010 magyar nyelvű menüvel is használható, ami az idegen szavakkal kevésbé boldogulóknak jó hír. A menü az Olympus kompakt gépeknél megszokott módon két részből áll, elsőként egy grafikus felületű, ikonokat tartalmazó választóképernyőhöz jutunk, innen térhetünk át a különböző beállításokat tartalmazó menükre, amelyek már soronkénti elrendezésűek.

Funkció menü

A sűrűbben használt paraméterek beállítását felvétel módban a kijelző bal szélén megjelenített ikonsoron végezhetjük el, ennek használatához tehát még nem kell bemennünk az előbb említett választóképernyőre. Mindössze a Func gomb megnyomására van szükség.

 • fehéregyensúly: automata, napfény, felhős, izzó, fénycső1, 2, 3
 • ISO érzékenység: auto, h.auto, ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600
 • kioldás: egy kép, normál sorozat, Hi1, Hi2
 • fénymérés: ESP, szpot
 • felbontás: 12M, 5M, 3M, 2M, VGA, 16:9
 • minőség: finom, normál

Fényképező menü:

 • fehéregyensúly: automata, napfény, felhős, izzó, fénycső1, 2, 3.
 • ISO érzékenység: auto, magas ISO, ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600.
 • kioldás: egy kép, normál sorozat, Hi1, Hi2
 • pontos zoom: ki/be (be állásban 5 Mpixeles felbontás, digitális képkivágás)
 • digitális zoom: ki/be
 • fénymérés: ESP/szpot
 • AF üzemmód: arcfelismerő, iESP, szpot, AF tracking
 • hangmegjegyzés felvétel után: ki/be
 • képstabilizátor: ki/be
 • árnyék kompenzáció: ki/be

Képminőség menü:

 • képméret: 12M, 5M, 3M, 2M, VGA, 16:9
 • minőség: finom, normál

Mágikus szűrő menü:

Itt négy féle digitális szűrő választható: élénk színű, vignettált régies hatású, halszemhez hasonlóan torzított, illetve ceruzarajz.

Témamód menü

Az üzemmód tárcsa SCN állásában használható a témamód kiválasztására:
Portré, tájkép, éjszakai, éjszakai portré, sport, beltéri, gyertyafény, önarckép, naplemente, tűzijáték, étel, dokumentum, vízpart és hó, film előfelvétel, házikedvenc.

Panoráma menü:

Panoráma összefűzés (csak panoráma funkciós xD kártyával működik):

 • Társ. az 1-es gépben (angol menüben Combine in Camera 1): három felvétel készítése automatikus önkioldóval, az átfedési terület kijelzésével (a gépet csak el kell fordítani, s a jelölt részt a célkeresztre mozgatni). A képeket a fényképezőgép automatikusan fűzi össze. A magyar menü itt értelmetlen fordítást kapott, jobb lett volna az „összefűzés a fényképezőgépben 1” feliratot használni.
 • Társ. a 2-es gépben: három felvétel készítése a fotós által exponálva. A gép mutatja az átfedési területet, majd a kész képeket önállóan fűzi össze.
 • Összefűzés PC-n: korlátlan számú felvétel készítése az átfedési terület kijelzése nélkül. Ezek később számítógépen illeszthetők össze panorámaképpé.

Beállítás menü:

 • Formattálás (memóriakártya formázása): igen, nem
 • Biztonsági mentés: (képek átmásolása belső memóriából kártyára)
 • Nyelv: 38 féle, köztük a magyar
 • PW bekapcsol (bejelentkező kép és hang beállítása)
  • Képernyő: ki, 1, 2
  • Hangerő: ki, halk, hangos
 • Menü szín: normál, szín 1-3
 • R.hang beállítás:
  • Rendszerhang
   • Rendszerhangok: 1, 2
   • Hangerő: ki, halk, hangos
  • Expozíciós hang
   • Rendszerhangok: 1, 2, 3
   • Hangerő: ki, halk, hangos
  • Lejátszás hangereje: 6 lépés
 • Felvét. nézet: (expozíció utáni azonnali lejátszás): ki/be
 • Fájlnév: visszaáll., automata
 • Pixelmapping (hibás pixelek kivonása a képalkotásból): indítás
 • LCD világossága: +/-2 lépésben
 • Dátum/idő beállítása
 • Zónaidő beállítása
 • Video kimenet: PAL, NTSC
 • Energia takarékos mód: ki/be

Lejátszás menü

 • törlés elleni védelem
 • képforgatás
 • hangmegjegyzés

Képjavítás menü

 • összes javítás aktiválása
 • árnyék kompenzáció
 • vörösszem korrekció

Szerkesztés menü

 • Leméretezés: 640×480 (VGA), 320×240 (QVGA)

 • Kivágás: 2 álló, és 2 fekvő állású kivágás a zoomgyűrűvel. A kivágási keret az iránygombokkal mozgatható a képen.
 • Színszerkesztés: fekete-fehér, szépia, erős szaturáció, közepes szaturáció
 • Naptár (a kiválasztott fotó naptársablonokra helyezése): képkiválasztása > naptár elrendezés választás (8-féle), dátum beállítása
 • Arcfókusz (a gép a kiválasztott fotón felismert arcot érintetlenül hagyja, a környezetét pedig elmossa. A kész képet külön menti.)

Vetítés menü

 • Összes kép (lejátszás + aláfestő zene): ki, 1, 2
 • Fotó (áttűnés módja): normál, lapozás 1, lapozás 2, átfordulás, forgatás, nagyítás, beúszás, előtűnés, mozaik, sávos, véletlenszerű
 • Film (vetítés + aláfestő zene): ki, 1, 2
 • Naptár (naptár szerinti csoportosításban is kiválaszthatók a lejátszandó fotók és videók)

Portréfotó szerkesztés (Beauty fix) menü

 • Összes (retus az összes tárolt fotón)
 • Szép bőr (bőrsimítás a kiválasztott képen): 3 fokozat
 • Csillogó szem (javítja a szemterület kontrasztját)
 • Drámai tekintet (növeli a szemek méretét)