Röviden: Olympus mju-7010 teszt

0

Videó, képminőség

Sorozat fényképezés, videó

Az Olympus mju 7010 sorozat módjai között háromféle sebességűt is találunk. Normál sorozat készítésekor 0,9 kép/mp sebességet használhatunk, ekkor sajnos mindössze két kép készíthető.
Hi1 és Hi2 sorozatban nagyobb, 8,5 és 12 kép/mp sebesség is elérhető, s a készíthető képek száma is nagyobb: mintegy 21 darab. E két mód azonban 3 Mpixelen rögzíti a felbontást, s az érzékenység minimuma is ISO500. Ráadásul az így készült fotók interpoláltak, vagyis a valós felbontás még 3 Mpixel sincs.

AVI videó ~9500 kbps
640×480 pixel 30 fps; 0:14 mp;
17 Mbyte

Videórögzítés terén is kompromisszumos a fényképezőgép. A legnagyobb felbontás 640×480 képpont (VGA), amely manapság már nem számít kiemelkedő értéknek. Emellett 320×240 pixel választható még. A képfrissítés 15 vagy 30 kép/mp. Hangfelvételt 8 kHz-es mintavételezéssel készít a fényképezőgép, mono hangzással. A videófelvétel során a fókuszrendszer nem működik, a fénymérés viszont aktív. Optikai zoomot sem használhatunk, ezt digitális zoommal pótolhatjuk.

A videók .AVI formátumban, mJPEG tömörítéssel kerülnek mentésre. A mozgóképek maximális felvételi ideje függ az alkalmazott memóriakártyától. M jelű xD kártyával maximum 40 mp időtartam rögzíthető VGA felbontásban, 30 kép/mp frissítéssel. 15 kép/mp frissítést vagy 320×240 pixeles felbontást választva a maximális idő több, mint 15 perc, de nem telik meg teljesen a kártya.

Képminőség

Az általános képminőség vizsgálata során a színeket, illetve az objektív rajzolatát, homogenitását érdemes vizsgálni.
A színek általánosságban meglehetősen visszafogottak, a vörös kifejezetten alulszaturált, de a zöld is lehetne élénkebb. Kár, hogy nem módosítható a színtelítettség fotózás előtt.

Az objektív a nagy felbontású képérzékelőre viszonylag jó felbontású képet vetít, legalábbis képközépen. A képszéleken, illetve a sarkok felé közeledve érezhetően romlik a felbontás és ellágyul a kép.

Nézzük a képzaj kérdését.
Az ISO64, mint legalacsonyabb érzékenység a legkisebb képzajt mutatja. Teljesen homogén felületeket itt sem kaphatunk, hiszen látható a színzaj és a világosságbeli zaj is. E zajok mértéke viszont még az elviselhető szinten belüli.

ISO100 érzékenységnél jól észrevehető, hogy nagyobb a világosságbeli zaj, ez főként a homogén területeken érhető tetten. Ez azt is jelenti, hogy a zajszűrés nem áll itt magasabb értékűre, így az ISO64-gyel megegyező részleteket kapunk.
Az érzékenységet ISO200-ra növelve a gép már fokozza a zajszűrés fokát, a finom részletek kezdenek eltünedezni, ez főként a 2. képkivágáson, a cérnaszálakon látszik. A képzaj az emelt zajszűrés ellenére növekszik. Ezek ellenére ISO200 még bevállalható.
ISO400-nál jóval erősebb zajszűrést végez a gép, itt már meglehetősen egybefolynak a finom részletek, ellágyult kép az eredmény, amely nem túl szép 1:1 nézetben. Ez az ára annak, hogy a képzaj ne legyen magasabb az ISO200-nál tapasztalt szintnél. 10×13 cm-es papírképen azonban még ez is jól fog mutatni.
Az ISO800 érzékenységgel készült kép zajszűrése hasonló az ISO400-éhoz, így részleteit tekintve hasonló képet kapunk, mint ISO400-nál, de magasabb képzajjal. 10×13 cm-es papírképen ez még elfogadható minőséget ad, de itt már tisztában kell lennünk azzal, hogy a magasabb zaj rontani fogja a képünket.
ISO1600 érzékenységnél ismét erősebbé válik a zajszűrés, részletek már alig vannak a képen, de a képzaj – pontosabban azok a kis foltok, amik belőle maradnak – így is jelentősen rontják fotónkat. Ha végképp nincs lehetőségünk állványt használni, vagy gyors mozgású témát fotózunk rossz fényviszonyok között, akkor jól jöhet, de az így készült kép sem monitor méretben, sem 10×13-as papírképen nem fog szépen mutatni (a kék csatorna zaja komoly). Emlékképnek persze még jó lehet.

Érzékenység – képzajISO64; F4,4 1/8 mp


ISO100; F4,4 1/10 mp


ISO200; F4,4 1/20 mp


ISO400; F4,4 1/40 mp


ISO800; F4,4 1/100 mp


ISO1600; F4,4 1/200 mp


ISO64; F4,4 1/8 mp


ISO100; F4,4 1/10 mp


ISO200; F4,4 1/20 mp


ISO400; F4,4 1/40 mp


ISO800; F4,4 1/100 mp


ISO1600; F4,4 1/200 mp


ISO64; F4,4 1/8 mp


ISO100; F4,4 1/10 mp


ISO200; F4,4 1/20 mp


ISO400; F4,4 1/40 mp


ISO800; F4,4 1/100 mp


ISO1600; F4,4 1/200 mp


ISO64; F4,4 1/8 mp


ISO100; F4,4 1/10 mp


ISO200; F4,4 1/20 mp


ISO400; F4,4 1/40 mp


ISO800; F4,4 1/100 mp


ISO1600; F4,4 1/200 mp

Különlegességek

Leméretezés

Sajnos e téren nem nyújtanak eleget az Olympus kompaktok és ultrakompaktok. Ahogy más modelleknél, úgy ennél a változatnál is csak kétféle felbontás közül választhatunk: 640×480 és 320×240. Ezzel tehát nem tudunk ésszerűen spórolni, ha esetleg a kártyánk kezd tele lenni, de még lenne mit fényképezni. Más gyártóknál nincs limitálva a használható felbontás ilyen alacsony értékekre, így ott nem csak az e-mailben való továbbításhoz használhatjuk ezt a funkciót, hanem még nyomtatható felbontást is választhatnánk (pl. 5 Mpixel). Kár.

Képkivágás

képkivágási lehetőségek
(Olympus SP-590UZ)

A képkivágás lehetősége is érdekesen alakult. Más termékeknél a lejátszás során használható zoomot egészítették ki képkivágás lehetőségével, ebből következően többféle méretet használhatunk. Itt csak előre definiált kivágási lehetőségek állnak rendelkezésünkre, igaz, abból mind fekvő, mind pedig álló. Ennek segítségével tehát egy fekvő képből is készíthetünk állót, vagy fordítva. A kivágás keretének mérete csak korlátozottan módosítható, a vágás helye viszont szabadon állítható.

Vörösszem korrekció

Sokszor kevés a magasra pattanó vaku, vagy annak vörösszem csökkentő módja, mely elővillantással szűkíti a pupillát. Ha a vaku fénye bejut a vérrel telt szemfenékre és onnan visszaverődve az objektíven keresztül a képérzékelőre érkezik, az emberi szem bogara vörösnek látszik a képen. Ez ellen csak úgy védekezhetünk hatásosan, ha vagy a megvilágítás szögét változtatjuk, vagy a külső szórt fény jelentősen erősebb, mint a szemből visszaérkező vöröses fény, ami így a rövidebb záridő miatt kevésbé vagy egyáltalán nem észlelhető.

Persze egy kompakt gépnél nincs lehetőségünk a megvilágítás változtatására, indirekt vakuzás itt közvetlenül nem használható (de vannak rá trükkök). Akik nem bíbelődnek különböző ügyes terelőlapokkal, azok előbb-utóbb bele fognak futni a vörösszem problémájába.
Nekik nyújt segítséget a gépen belüli vörösszem javítás lehetősége.

Mágikus szűrő

Felvételkészítés előtt választhatunk négy féle digitális szűrőt. Ezek közül az első túltelített színeket hoz létre, a második lyukkamerához hasonló vignettált hatású, a harmadik halszem objektív torzítását utánozza, míg a negyedik rajzolt képhez hasonló fotót készít.
Az Olympus FE-5020 képei:

Színezés

Kész képeinkből készíthetünk fekete-fehér és szépia tónusút, vagy megnövelhetjük a fotó színtelítettségét nagy, vagy közepes mértékben.
Ezeket a módosításokat teljes felbontásban képes elmenteni a fényképezőgép.
Kár, hogy fényerőt vagy fehéregyensúlyt külön nem állíthatunk.
Ezek hatását az Olympus SP-590UZ tesztünk során már megvizsgáltuk, aki kíváncsi rá, kattintson a linkre.

Naptár készítés

Igazán egyedi lehetőség, hogy képeinkből akár naptárt is készíthetünk. Egy-egy képet kiválasztva létrehozhatunk 1, 2, 3 vagy akár 4 hónapos naptárt is, igaz, a felbontás ez esetben csak 2 Mpixeles, így 10×15 cm-nél sokkal nagyobb méretre nem érdemes ezeket kidolgoztatni.
Mindenesetre az ötlet kiváló!
A készíthető naptárak megtekinthetők az Olympus SP-590UZ teszt cikkében.

Arcfókusz

Érdekes hatás érhető el az arcfókusz képfeldolgozó algoritmussal. Hasonló képeket készít ugyanis, mint ha hosszabb záridő mellett egyre növekvő zoommal készült volna a fotó.

A módosított kép maximum 2 Mpixeles lehet.
Az arcfókusz hatása megtekinthető az Olympus SP-590UZ teszt cikkében.

Portréfotó szerkesztés (Beauty)

Lágyított bőrt, megnövelt szemkontrasztot és nagyobb szemeket képes készíteni a portréfotó szerkesztés lehetősége. Az egyes funkciókat külön-külön is kérhetjük, de együttes használatukra is van lehetőség.
A bőrlágyítás, a csillogó szem és a drámai tekintet hatása megtekinthető az Olympus SP-590UZ teszt cikkében.

Árnyék-kompenzáció

Az Olympus mju 7010-zel árnyék-kompenzációt (shadow-adjustment) felvétel előtt is beállíthatunk, de utólag is kérhetünk a kész képekre ilyen korrekciót. E funkció során a sötétebb részeket világosítja fel a gép, így csalva részleteket az egyébként árnyékos, sötét területekre.

Panoráma

A mju 7010 gépen belül is képes összefűzni a panorámákat. A panorámakészítés kétféle módon történhet: automata módon, amikor egy célkeresztet kell bemozgatni egy négyzetbe a gép elforgatásával s ekkor automatikusan készül egy fotó, vagy manuális módon, amikor az előző kép széle megjelenik az LCD bal szélén, s ehhez illesztve az új képet, az exponáló gomb megnyomására készül kép. Ez utóbbi módszernél sajnos az előző kép széle nem átlátszóan jelenik meg, így a megfelelő igazítás sokkal nehezebb.

Ezt már az SP-590UZ-nél kipróbálhattuk, ott azonban a fényképezőgép 52 mm-nek megfelelő (2×-es zoomállás) értéken rögzítette a gyújtótávolságot, amelyet nem változtathattunk meg. Így pl. egy utcaképet képtelenség volt úgy elkészíteni, hogy ne lógjon ki belőle az épületek teteje. A mju 7010-nél ezt a hibát szerencsére nem követték el mégegyszer, így 28 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal, de akár kisebb képszöggel is készíthetünk panorámát.

panoráma állványról, gépen belül összeillesztve

Mellékelt tartozékok

A termék dobozában a fényképezőgépen kívül a következőket kapjuk:

  • Li-42B lítium-ion akkumulátor
  • külső akkutültő
  • microSD adapter
  • csuklópánt
  • USB- és A/V kábel
  • kezelési útmutató

Értékelés

Az Olympus mju 7010 a kis méretet kombinálja a használható nagy látószöggel és a nagy zoomátfogással. Bár ez alapvetően erős kompromisszumkészséget igényel a képminőség terén, a nagy zoomot, nagy felbontást és könnyű, zsebrevágható gépet kereső létező célközönségnél a képsarkok lágyulása nem okoz komoly traumát. A ma trendi HD videó képesség hiánya felhozható ugyan negatívumként, de ezt csak az tegye, aki valóban ki tudja használni a nagyobb videófelbontásból eredő előnyöket. A háttérvilágítású nyomógombok viszont igazi partyképes készülékké teszik az Olympus „ultrazoom” ultrakompaktját.

Az Olympus mju 7010 bruttó fogyasztói ára cikkünk megjelenésekor 73.000 Ft.

A fényképezőgép kipróbálását az Olympus Hungary Kft. tette lehetővé. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson a lenti linkre.

A képek fájlneveiben szerepel az érzékenység, a rekeszérték és a kisfilmre átváltott gyújtótávolság is.

Tipp: a megjelenő új ablakban mutasson rá egy indexképre, s tekintse meg a böngésző státuszsorát, ahol a fájlnévből kiderülnek a fenti adatok. A kép megnyitását új ablakban vagy új fülön érdemes végezni (shift+kattintás, control+kattintás, Macintoshnál középső egérgomb).

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!