Röviden: Olympus SP-620UZ teszt

0

Bevezető

Az Olympus néhány éve komolyabb hangsúlyt fektet az ultrazoom fényképezőgépekre. No, ez nem azt jelenti, hogy a gépek képességei lennének nagyon kihegyezve, ahogy azt pl. a Fujifilm teszi, inkább azt, hogy több modellt is készít, s főként az alacsonyabb árkategóriákban szerepel.

A tavaly már tesztelt SP-610UZ után idén januárban jelentette be az Olympus az utódmodell SP-620UZ-t, mely szintén kedvező árával hódíthat majd. Érdemes tehát megnézni, mire is képes ez a gép, miről kell esetleg lemondanunk az alacsonyabb ár fejében.

Az Olympus SP-620UZ elsődlegesen a belépőszintű ultrazoomok közé sorolható, vagyis azok számára készült, akik nem szeretnének elveszni a beállítások rengetegében, pusztán csak a pillanat megörökítéséért fotóznak. A gép képességeit is ennek megfelelően alakították ki, így nincs pl. rekesz- vagy zársebesség előválasztás, vagy éppen RAW formátum, no meg elektronikus kereső sem növeli a gép árát.
Nézzük, mi változott az SP-610UZ óta:

Főbb különbségek az Olympus SP-610UZ és SP-620UZ között
Olympus SP-610UZ Olympus SP-620UZ
Felbontás 14 Mpixel 16 Mpixel
Optika 28-616 mm ekv.
22× zoom
f/3,3-5,7 fényerő
25-525 mm ekv.
21× zoom
f/3,1-5,8 fényerő
Kézi fehéregyensúly állítás nincs van
Mágikus szűrők pop art, pin hole, halszem, rajz, lágyfókusz, punk, ragyogás (keresztszűrő hatás), vízfesték pop art, pin hole, halszem, rajz, lágyfókusz, punk, ragyogás (keresztszűrő hatás), vízfesték, tükröződés, miniatúra (miniatűr hatás), töredezett
Fénymérés ESP,
szpot,
középre súlyozott
ESP,
szpot
Sorozat 1 kép/mp 4 képig 8 Mpixelen,
5,2 kép/mp 5 Mpixelen,
10 kép/mp 3 Mpixelen
0,8 kép/mp 8 képig teljes felbontásban,
4,7 kép/mp 5 Mpixelen,
15 kép/mp 3 Mpixelen

Érdekes egyébként megfigyelni, hogy a zoomversenyből az SP-620UZ kiszállt. A zoomátfogás ugyanis nem nőtt, sőt, csökkent. Cserébe viszont remek nagylátószöget kapunk, s a kezdő fényerőnk is jobb.

Az Olympus SP-620UZ-hez hasonló képességű fényképezőgépet viszonylag sokat találhatunk, várhatóan azonban az ár lesz az, ami leginkább meghatározó lesz e gép mellett.