Röviden: A vízálló és ütésálló Olympus Tough TG-5 – teszt

0

Értékelés

Az Olympus TOUGH széria legfrissebb tagja, a TG-5 vegyesen szerepelt tesztünkben. Bár a képzaj kategóriájában elfogadható, óriási előnyt azért itt nem tud felmutatni a gép a többi masinával szemben.
A gépet elsőként még júniusban kaptuk meg, de egy gyanított képminőségbeli hiba miatt másikat kértünk. Másodjára már a szervizelést követően kaptuk meg a masinát, ám a hibajelenség úgyanúgy előfordult, így viszont esélyes, hogy ez minden modellt érint. A probléma akkor jelentkezik, amikor valamelyest ellenfényt kap a gép (nem kell direkt ellenfény), de a kép alapvetően sötét tónusú (lásd tesztfotóink között a színes szárazvirágos képet). Többször visszatért ez a jelenség, egy kicsit az érzékenység tesztképeken is érezhető, de csak akkor látható jól, amikor valóban sötétben készült egy fotó.

A templombelsős képnél ilyen hiba nem fedezhető fel és érdekes módon sem a direkt ellenfényben készült éjszakai város fotónál, sem a másik, kissé kevésbé direkt ellenfényt adó szintén éjszakai képnél nem látható ez a probléma.

A vízállóság mértéke szintén átlagos, igaz, sok vízálló kompakt „csak” 10 méterig mondja magáról, hogy nem ázik be, szemben a TG-5-tel, ami 15 méteres mélységbe is levihető. Persze aki fotózott már víz alatt, az tudja, hogy 5 méternél mélyebben már annyira kevés a fény, hogy kompakt géppel gyakorlatilag esélytelen élvezhető képet alkotni, így az, hogy 10 vagy 15 méterig vízálló-e a kompakt gép, teljesen lényegtelen.

A szolgáltatások terén viszont jól teljsít a TG-5, így a hőmérő és nyomásmérő mellett a GPS is jó kiegészítője a gépnek. Igaz, az útvonal mentésnél lehetne sűrűbb a mintavétel, hiszen így egy bringás túránál már pontatlanná válhat a nyomvonal, főleg ha sok a kanyar.

Az azonban mindenképpen érezhető, hogy nem akart komoly konkurenciát képezni az Olympus egy vízálló tokba helyezett PEN-nek, hiszen olyan megkötésekkel kell együtt élnünk a TG-5 esetében, ami mind a fotózást, mind a videózást kicsit megnehezíti, illetve a használhatóságot leszűkíti, mint pl. a maximális záridő rekesz függése.

Mindezek mellett még nyerő lehet a gép olyan helyzetekben, amikor az ütésállóság, illetve a por- és vízállóság fontos szempont. Egy búvártok a PEN-hez ugyanis 230 ezer Ft, ami messze sokkal több, mint a TG-5 gép 155 ezer Ft-os ára. Igaz, a PEN mikro NégyHarmados szenzorával a képminőségünk is jobb.

Így kijelenthetjük, hogy az Olympus TOUGH TG-5 azoknak ajánlható, akik számára a képminőség kevésbé fontos tényező, inkább a kis méret és a könnyű kezelhetőség nyom többet a latban.

Az Olympus TOUGH TG-5 ára bruttó 155 ezer Ft.

A fényképezőgépet az Olympus magyarországi képviseletétől kaptuk tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Tesztfotók

A RAW végződésű fájlokat RAW-ból, Adobe Lightroom v6.12-vel konvertáltuk (Camera Natural színmódban, sRGB színtérben).

A fényképezőgéppel készült tesztfotók itt érhetők el:

Olympus TOUGH TG-5 tesztfotók