Milyen mobiltelefont vegyek fotózáshoz?

0

Vagyis melyek a választás szempontjai, ha a mobilodat fényképezőgépként is szeretnéd használni? Ezt a kérdéskört igyekszem körbejárni az alábbi cikkben, a lehető legtöbb szempont figyelembe vételével.

Mikor érdemes új telefont venni?

Ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön a vásárlási szempontok kérdésköre, meg kell, hogy érjen a telefoncsere igénye. Én az ezredforduló környékén vettem meg az első mobilomat (egy Nokia 3210-est), és bármilyen furcsán is hangzik ez ma már, de kizárólag telefonálási (és legfeljebb még SMS küldési) céllal. Aztán 2009-ben, a negyedik telefonom volt az első okos (egy HTC Hero), amivel már fényképeket is készítettem, és most a tizedik telefonom vásárlására készülök. Ebből is látszik, hogy nem vagyok az a fajta, aki azonnal rárepül a legfrissebb újdonságokra, és akár évente többször is cserélgeti a telefonjait (kivéve tavaly, viszont ennek az igényeimen kívüli oka volt), de valahogy másfél-kétévente mindig eljutok odáig, hogy egyre több zavaró hiányosságot fedezek fel az aktuálisan használt mobilomban (jelenleg ez egy OnePlus 3-as), és egyre inkább csorgatom a nyálam az újdonságokra. És ha az igény az anyagi lehetőségekkel is összhangba kerül, akkor eljött az idő egy új telefon vásárlására.

Milyen telefont érdemes venni?

A fenti kérdésre adható legrövidebb válasz valószínűleg nem meglepő: attól függ. Érdemes feltenned magadnak a következő kérdéseket:

Fontos, hogy képes legyen RAW (DNG) formátumú képrögzítésre?

Ha szeretnéd utómunkázni a fotóidat, akkor erre a kérdésre mindenképpen igennel felelj, és ha ez így van, akkor valószínű nem is kell magyaráznom, hogy miért (de erről már korábban is szót ejtettem). Viszont ha már most tudod, hogy utómunkával egy percet se szeretnél eltölteni, akkor ezt a kérdést teljesen figyelmen kívül hagyhatod – illetve válassz olyan mobilt, melynek már a JPG formátumú fotói is elfogadható minőségűek számodra.

Fontos az optikai zoom?

Ha megelégszel a nagylátószöggel, mert például szinte kizárólag tájképeket fotózol, akkor felesleges kétkamerás mobilt választanod. De ha időnként szeretnél zoomolni is, akkor érdemes olyan telefont vásárolnod, amivel optikai zoomolásra is lehetőséged nyílik. A választásnál ne felejtsd el figyelembe venni, hogy nem minden duál-kamerás mobilban van optikai zoom – ahogy erről a Ne zoomolj!? című cikkünkben bővebben is írtam.

Fontos a nagy fényerő?

Ha sokat szeretnél sötétben fotózni, netán szeretnél minél kisebb mélységélességű, elmosott hátterű fotókat készíteni (természetesen kompromisszumokkal), akkor érdemes minél nagyobb fényerejű optikával felszerelt telefont választanod. A 2-es érték átlagosnak mondható, az új iPhone optikája 1,8-as, és a jelenlegi rekord érték ezen a téren 1,6 az LG és a Huawei csúcsmobiljai által felállítva.

Fontos, hogy legyen benne képstabilizátor?

Ha gyakran szeretnél mozgás közben (tehát nem mozgó témát, hanem úgy, hogy te mozogsz) fotózni/videózni, mindenképp érdemes olyan telefont választanod, amiben képstabilizátor is van. A csúcskategória szinte minden szereplőjében van ilyen, de alacsonyabb kategóriában már nem feltétlenül.

Fontos, hogy a kamerában legyen manuális mód?

Egy fotós portálon szinte istenkáromlásnak tűnhet egy ilyen kérdést feltenni, én mégis úgy érzem, hogy van létjogosultsága, mert lehet jó képeket készíteni a kompozíción és az expozíció pillanatán kívül mindent a telefonra bízva is. Ha nem szeretnél manuális beállításokkal bíbelődni, akkor ne is foglalkozz ezzel a kérdéssel. Viszont ha már most tudod (vagy az is elég, ha csak sejted), hogy például több másodperc hosszúságú expozíciókra is lesz igényed, akkor járj utána, és olyan mobilt válassz, ami képes erre.

Fontos, hogy por- és vízálló legyen?

Ha a mobilod gyakran használnád poros környezetben, esős időben, netán vízalatti felvételeket is készítenél vele, vagy esetleg csak arra a „luxusra” vágysz, hogy ne kelljen aggódnod amiatt, ha a telefonodat leöntenéd valamivel vagy beleejtenéd a vécébe/fürdőkádba, akkor erre a kérdésre a válasz egyértelmű igen. A por- és vízállóságnak különböző fokozatai vannak, melyet az IP szám határoz meg (az első szám a mechanikai, a második a víz elleni védettségre utal – forrás, és további részletek az IP-védettségről: Wikipédia). Néhány tipikus jelölés:

  • IP65: teljes mértékben védett por ellen ÉS kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
  • IP66: teljes mértékben védett por ellen ÉS erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
  • IP67: teljes mértékben védett por ellen ÉS vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
  • IP68: teljes mértékben védett por ellen ÉS víz alatt folyamatosan használható

Egyéb szempontok

Tisztáztuk: a fotós szempontok a legfontosabbak, de nyilván nem csak fényképezésre fogod használni a telefonodat. Gondold végig, hogy mi az, ami még fontos számodra? Például: erőforrás igényesebb játékokat is futtatnál rajta? Akkor vegyél olyat, amibe csúcsminőségű processzort szereltek, jó sok RAM-mal! De az se biztos, hogy neked mindegy, hol van rajta az ujjlenyomat-olvasó, és még számtalan egyéb tényezőtől függhet, hogy végül mire esik a választásod. Egy biztos: érdemes minden szempontot jó alaposan végiggondolnod, mert mindennapos örömök avagy bosszúságok forrása lehet a kütyü, ami szinte mindig veled lesz.

Hol érdemes tájékozódni?

Manapság legtöbbünk számára a tájékozódás legegyszerűbb és legkézenfekvőbb terepe az internet. Rengeteg tesztfotó és videó, valamint telefonteszt hozzáférhető online – akár magyarul is. A Google keresőjén kívül itt most csak néhány angol nyelvű oldalt ajánlok: a GSMArena-n szinte minden valaha megjelent (és még csak pletyka szinten létező) mobiltelefon részletes adatlapja megtalálható, rengeteg hírrel, részletes tesztekkel körítve.

A DxOMark oldalán jóval szűkebb a választék (leginkább a csúcskategória van jelen), de „cserébe” még alaposabban ízekre szedik a telefonokat, ráadásul fotós szempontból rangsorolva azokat. Végül minden telefon kap egy összesített pontszámot (jelenleg a Google Pixel 2 ül a trón tetején), de ahogy az a lenti képen is látszik, ez több részből áll össze, ezért érdemes ezeket egyéni preferenciáink alapján külön-külön is megvizsgálni. Például a Google új csúcstelefonjában kiemelkedően jó az autofókusz, de a zoom meglehetősen siralmas, mivel az csak digitális, hiszen egykamerás a rendszer.

Aztán meg ott van a YouTube, ahol szinte „minden valamirevaló” mobilól találsz videót, melyben ledobják, meghajlítják, felgyújtják, összekarcolják, megáztatják – ha netán arra lennél kíváncsi, hogy mit bír ki leendő választottad.

Végül ne felejtsük el a személyes tájékozódás lehetőségét sem: érdemes elmenni szaküzletekbe, mobilszolgáltatók üzleteibe, ahol remélhetőleg kézbe is vehető, és kipróbálható az általad kiszemelt mobiltelefon.

És hogy melyik lesz az én tizedik mobiltelefonom? Elgondolkodtam a márkahűtlenségen, szemezve a Huawei Mate 10 Pro-val és a Samsung Galaxy Note 8-assal, de végül úgy döntöttem, megvárom a 16-án bejelentésre kerülő OnePlus 5T-t, mert a hírek szerint annak pont az egyébként is jó kameráján csiszoltak kicsit; és ha nem így döntenék, valószínűleg a hasznos funkciókkal felturbózott szinte stock Android rendszer is nagyon hiányozna – ráadásul árban is ez (lesz) a legkedvezőbb választás.