Röviden: Pentax Optio S50 teszt

0
15

Az 5 Mpixeles Pentax Optio S50 az S5i olcsóbb változata, a tokozása azonban ennek a gépnek is fém. Az állványmenet viszont műanyagból készült, távolsága az optikai tengely vetületétől 3 cm. Ha a fényképezőgépet állványra tesszük, mind az akkumulátorok, mind az SD kártya cserélhető marad.A képek komponálására 1,8″-os LCD-t és átnézeti keresőt használhatunk. Ez utóbbi ugyan igen kis méretű képet ad, de az élességével nincs probléma. Mivel a kereső nem pontosan az optikai tengely felett van, így parallaxis-hibára vízszintes irányban is számolnunk kell.

Az optika fizikai fókusztávolsága 5,8-17,4 mm között állítható, amely megfelel kisfilmes formátumú gépnél 36-107 mm fókusztávolságnak. A zoom a nagylátószögű álláson kívül 6 pozícióra állítható, amely a kompakt 3x-os zoomátfogású gépek között kissé átlag alatt marad. Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, a zoomot továbbra is használhatjuk. Makrózáskor tele állás érhetjük el a legnagyobb nagyítást (és a legkisebb torzítást is), ekkor a legkisebb befogható terület szélessége 65 mm, amely közepes érték. Ezen kívül használhatunk még szupermakró módot is, amikor csak nagylátószöggel fotózhatunk, ekkor viszont 36 mm széles területtel kitölthetjük a teljes képkockát (megfelel 1:1 leképezési aránynak kisfilmes gép esetén). Ez igen jó makróképességet jelent, igaz, ekkor a torzítás is jelentős és a témához nagyon közel kell mennünk.A vakut a gépre fix helyre építették, távolsága az optikai tengelytől 3,5 cm. A gép méreteit figyelembe véve ez jó érték, bár talán lehetett volna távolabbi helyet is találni, hogy a vörösszem hatás ritkábban alakuljon ki.

Az Optio S50 félautomata fényképezőgép. Az érzékenységet és a fénymérést kézzel is megadhatjuk, de a zársebesség és a rekesz értéke nem változtatható. Exponálás előtt viszont az utóbbi értékeket kijelzi az LCD-n. A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül megadható napfény, árnyék, izzó, fénycső értékekre, de kézi beszabályozásra is van lehetőség. Az üzemmódtárcsán portré, tájkép és éjszakai témamódokat találunk, PICT állásban további témamódokat is használhatunk: múzeum, szöveg, étel, tájkép portréval, víz alatti, virág, önarckép, strand, hó, naplemente. Különböző képeffekteket is használhatunk: fekete-fehér, szépia, vörös, zöld és kék szűrő illetve ezek fekete-fehérrel való kombinációja, kettő egy képen, illetve panoráma. A kettő egy képen funkcióval két külön expozícióval készíthető el a kép, először a bal, azt követően a jobb felét exponálva. Így ha párban utazunk el, nem kell megkérnünk senkit, hogy fényképezzen le minket, ezt két külön expozícióval el tudjuk érni, hol mi magunk, hol a párunk exponál, majd a gép összeilleszti a két képet eggyé. A panoráma módot választva vízszintes irányban tudunk több felvételt készíteni, melyet utólag kell program segítségével összeilleszteni.


A fókuszálást nagyobb területen, vagy szpot módban lehet elvégezni. Ezek között a felhasználó szabadon választhat. Gyenge fény esetén az AF rendszert nem könnyíti meg segédfény. Kézi élességállítás viszont használható, ilyenkor az LCD-n 2x-esra nagyított kép látható a teljes felületen, amelyet sajnos kissé pixelesen nagyít. A kézi élességállítást távolságskála is segíti.Sorozat készítésekor 0,6 kép/mp sebességet használhatunk, ezt a gép igen sokáig képes tartani (gyors SD kártyával). A sorozat éppen nem mondható gyorsnak, de legalább van. Videófelvétel max. 320×240 pixeles felbontásban készíthető, hanggal együtt. Az optikai zoom ezért nem használható, hiányát lépésenként állítható digitális zoom pótolja. A felvétel közben a fénymérés aktív, bár elég lassan követi a fényváltozásokat. Élességállítás viszont nem történik a felvétel során, csak előtte.

A fényképezőgép sebessége jó, a bekapcsolás és az élőkép megjelenése között 2,3 mp telik el. Ez kicsit jobb, mint az átlag. Az élességállítás nagylátószögnél 0,6-1,2 mp, tele állásban 0,6-1,4 mp, makrózáskor 0,6-1,2 mp. Ha kellő fény áll rendelkezésre, a gép gyorsan tud élességet állítani. Szürkületben, vagy szobában belassul.

Kiegészítő, extra szolgáltatások tekintetében az S50 nem szenved hiányt. Mind felvételkor, mind lejátszáskor használhatunk hisztogramot. Képelforgatás és képkivágás ugyan nincs, de a kész képek utólag bármilyen felbontásra leméretezetők, így ha betelt a memóriakártyán nem muszáj a gyengébb képeket törölni, elég azokat leméretezni, s így helyet felszabadítani (persze a leméretezéshez is szükség van egy kis szabad kapacitásra). A képekhez 30 mp-es hangmegjegyzés is fűzhető, sőt az üzemmód-tárcsán hangfelvétel állás is megtalálható, ilyenkor kis diktafonként használható az S50-es. Segédrácsot is megjeleníthetünk az LCD-n, hogy a komponálás könnyebben menjen. A Pentax kis gépeinek egyik érdekessége, hogy a SetUp-ban beállítható, hogy kikapcsolás, majd újbóli visszakapcsolás esetén mely értékek álljanak vissza az előző értékre. Ezek között megtalálhatjuk a fehér-egyensúlyt, fókusz módot, sorozat módot, sőt a fókusztávolságot is, vagyis a zoom mértéke is visszaállítható kikapcsolás után olyanra, amilyen értéken a kikapcsolás előtt állt. A világóra lehetőséget kínál utazáskor a helyi idő és a hazai idő beállítására és használatára.

A kész felvételek a gép belső 11 MB-os memóriájába, vagy SD kártyára kerülnek, az energiaellátást két AA méretű ceruzaelem, vagy ceruzaakkumulátor szolgálja.


A fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a dobozban a következő tartozékok találhatók:

  • USB kábel
  • Audio/Video kábel
  • hordszij
  • 2 db alkáli elem

A Pentax Optio S50-et bátran ajánljuk azoknak, akik egy esztétikus, jó ergonómiájú, kis méretű fényképezőgépre vágynak, de nem óhajtják igen részletesen állítgatni a gépüket, de adott esetben ennek lehetőségét szeretnék kihasználni legalább az érzékenység vagy fehér-egyensúly beállításakor. Akik jó makrófotókat szeretnének készíteni, esetenként kihasználni a hangrögzítés és egyéb kiegészítő funkciókat, nem fognak csalódni az S50-ben, hiszen az S50 képminőségére sem lehet panasz.

A Pentax Optio S50-et a Slach Kft., a Pentax hivatalos importőre bocsátotta rendelkezésünkre a tesztelés idejére. Köszönjük!