Röviden: Samsung Digimax 240 teszt

0

A Digimax 240 műanyag borítású, de fogása mégis kényelmes, köszönhető ez a gép elején lévő, sötétebb színű kidudorodásnak. Ez a markolat helyett ad biztos fogást az egyébként nem túl súlyos gépnek. A belépőszintű 2 Mpixeles fényképezőgép nincs túlzsúfolva lehetőségekkel, de az alapszolgáltatásokat tudja, sőt 3x-os átfogású optikát kapott. További kellemes meglepetés, hogy a géphez tokot is adnak a gyári csomagban.


A fényképezőgépben 1/3,2″ tokozott méretű CCD található, ennek felbontása 2,11 millió képpont, amelyből 1,92 millió kerül rögzítésre, így legnagyobb felbontásban 1600×1200 pixeles, kisebb felbontásban 800×600 pixeles képeket kapunk. Bár nincs a gépen 640×480 pixeles felbontás választási lehetőség, ez nem fog gondot okozni, hiszen a 800×600 bőven kiváltja a VGA felbontást. Az elkészített fotók Superfine, Fine vagy Normal minőségben menthetők el a gép beépített 8 MB-os memóriájába, vagy külön megvásárolható SecureDigital kártyára, melyből maximum 256 MB-osat kezel a Digimax 240.

Az érzékenységet a gép automatikusan választhatja meg, de a fotós is megadhatja ISO100, ISO200 és ISO400 közül választva. A zársebesség 4 és 1/2000 mp közötti lehet, ezt csak az automatika választhatja ki középresúlyozott átlagolt, vagy szpot fénymérés alapján. Fénykép készítés előtt nem látjuk a felhasználásra kerülő rekesz- és zársebesség értékeit, de a kép elkészülte után az megtekinthető. Kár, hogy ezt a felvétel előtt nem nézhetjük meg, legalább a zársebességet jó lett volna kiírni.

A gépben található optika kisfilmes rendszerbe átváltva 39-117 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. Kár, hogy az optikán nem tüntették fel a fényerőt, így csak a készült fotók adatai alapján sejthetjük, hogy egy átlagos f/2,8-4,8 fényerejű optikáról lehet szó. Az optika védelmét kikapcsolt állapotban sajnos semmi sem védi, jó lett volna legalább egy felhelyezhető műanyagsapkát mellékelni. Az optikával a nagylátószögű álláson kívül 9 zoomállást használhatunk, ez erős átlagos érték.

Makró állásban a közelpont nem túl kicsi, 30 cm. Sajnos a legkisebb leképezhető terület szélességét nem tudtuk megmérni, mivel a gép semmiféle jelzést nem adott arra nézve, hogy a fókuszt sikerült-e élesre állítani, vagy sem (a kereső melletti zöld LED minden esetben ugyanolyan jelzést adott). A nagy tárgytávolság azonban gyanítja, hogy nem lehet kiemelkedő a makróképessége.

Az élesség-állítás csak automatikusan történhet, ennek sebessége nem túl jó, nagylátószögnél 0,8-1,6 mp, tele állásban 1,2-1,8 mp a fényviszonyok és a téma függvényében. Kevés fény esetén az élességállítást nem segíti segédfény.

A gépen lévő LCD mérete 1,6″. Felbontásának pontos adatát nem ismerjük, de ránézésre úgy 60 ezer pixel körüli lehet, mert jól láthatóak a képpontok, vagyis a megjelenített képek részletessége nem túl nagy. Lejátszás esetén a képet 2x-es méretűre lehet csak kinagyítani, ez az LCD kis felbontása miatt nem alkalmas a pontos képminőség ellenőrzésére. Az LCD-n kívül átnézeti kereső is használható a kép megkomponálására, ez nagylátószögnél erős hordótorzítású képet mutat, teljes tele állásban viszont homályos a vetített képe. Dioptria-korrekciós lehetőség nincs.

A vaku a gép előlapján található, az optikai tengelyhez meglehetősen közel. Ez elég gyakorivá teszi a vörösszem hatás előfordulását. A vaku szokásos kikapcsolt, derítő és vörös-szem csökkentő üzemmódjain kívül lassú szinkronú vörös-szem csökkentő módot is használhatunk.

A fényképezőgép csak automatikus módban működtethető. Ezen kívül téma-módok sem állnak rendelkezésre. A fehér-egyensúly automatikus beállításon kívül megadható napfény, felhős, naplemente, fénycső és izzó értékekre. Sajnos kézi beszabályozásra nincs lehetőség, így sok esetben nem biztosított a tökéletes fehér-egyensúly.

Videók készítése során maximum 3 perces felvételt készíthetünk 288×208 pixeles felbontásban, hang nélkül. Az optikai zoomot sem a felvétel megkezdése előtt, sem a felvétel során nem állíthatjuk. Kár érte, pedig a gép még hangot sem rögzít így nem lenne zavaró a zoommotor hangja sem. Az optikai zoom használhatóságának hiányát digitális zoommal sem pótolták. A felvétel során a fénymérés működik, de a fókuszrendszer inaktív.

Sorozat-felvételre nincs lehetőség.

A műanyag állványmenet az optikai tengely vetületétől 2 cm-re található, állványra helyezett gép esetén az akkuk és a memóriakártya is cserélhető marad.
A gépet két darab AA méretű nikkel-metálhidrid akkumulátor vagy alkáli elem, esetleg CR-V3-as nem tölthető lítium elem táplálja. A kételemes megoldás miatt nagy áramfelvételre számíthatunk.

A bekapcsolás után mintegy 6 mp-et kell várnunk az élőkép megjelenéséig, ez sajnos nagyon sok. Egy 3x-os zoomos géptől jóval gyorsabb bekapcsolást várna el az ember.

A fényképezőgép bővítésére SecureDigital kártyát használhatunk, gyárilag csak a gép 8 MB-os memóriáját használhatjuk, így célszerű már vásárláskor legalább 64 MB-os kártyát beszerezni.
A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • tok

  • 2 alkáli elem

  • video kábel

  • USB kábel

Ez a gép nem kínál különleges extra szolgáltatásokat, de cserébe a kezelése is egyszerű. A Digimax 240 jó választás lehet mindazoknak, akik a családot, vagy egy kirándulás képeit akarják megörökíteni mindenféle bonyolult hókuszpókusz nélkül.

A Samsung Digimax 240 nettó ára 48 ezer forint. Figyelembe véve, hogy ez a gép 3x-os átfogású optikával rendelkezik, ez az ár még akkor is igen kellemes, ha tudjuk, nem leszünk elkényeztetve a szolgáltatásoktól. A tesztgépet a Digifénykép – Medikertől kaptuk kölcsön. Köszönjük!