Röviden: Samsung ST550 teszt

0

Felépítés

Bevezető

Napjainkban oly sokféle kompakt digitális tükörreflexes gép kapható már, hogy igen nehéz közülük kiválasztani a nekünk leginkább megfelelőt, ugyanakkor a gyártóknak sem túl egyszerű olyat alkotni, ami valami miatt kitűnik a többi termék közül.

Egy időben az LCD méretének és az érzékenység növelésével próbálkoztak. Manapság azonban már a legtöbb gépen 2,5-3″-os kijelző van, ami teljesen elegendő is. Az érzékenység is olyan magasságokba jutott, ami fölé menni már nem sok értelme van (ISO3200 vagy akár ISO6400).
Vannak gyártók, akik az alkalmazott objektívvel trükköznek. Ultranagy látószögű 27 vagy akár 25 mm-nek megfelelő gyújtótávolság, vagy éppen óriási zoomátfogás, amelynek jelenlegi csúcsa 24×-es.

A Samsung az ST550-essel egy új irányba nyitott, méghozzá az átlagosnál is nagyobb, 3,5″-os érintésérzékeny kijelzők alkalmazása felé. Ezt megfejelte egy elülső kisebb LCD-vel is, ami önportrék készítésénél jön jól.

Hogy ezeken felül mit kínál még az ST550, az hamarosan kiderül.

Képérzékelő

A Samsung ST550 szenzora a kompaktok között nagy felbontásúnak számít. Az 1/2,33″ típusú CCD-n 12,2 millió hasznos képpont található. A legnagyobb felbontású fotók így 4000×3000 pixelesek. A készíthető képek oldalaránya alapesetben 4:3, de van lehetőség 16:9 és 3:2 oldalarányú kép mentésére is, igaz, 3:2 oldalarányút csak nagy felbontásban.

A fotókat csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, ebből három féle tömörítési fok áll rendelkezésünkre: szuperfinom, finom vagy normál.

A fényképezőgép használható automatikus érzékenységgel is, ekkor ISO80 és ISO400 közötti értéket választ. Ezen felül kézzel is megadhatjuk a nekünk tetsző értéket ISO 80 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 értékek valamelyikére.

Optika

Az alkalmazott Schneider-Kreuznach objektív remek nagylátószöget kínál. A 4,6×-os zoomátfogású optika ugyanis 27-124 mm-nek megfelelő gyújtótávolságra állítható be. A fényerő a nagylátószög miatt kissé gyengébb az egyébként megszokottól: nagylátószögnél f/3,5, tele végállásban f/5,9.

Az objektíven belül nincs valódi rekesz, csak ND szűrő, így a gép csak két F érték közül tud választani: nagylátószögnél F3,5 vagy F9,1, tele állásban F5,9 vagy F15,3.

A frontlencsét kikapcsoláskor automatikusan elzáródó két lamella védi a külső behatásoktól.
Az objektív elé szűrő és előtétlencse nem tehető.

A Samsung ST550 normál esetben 80 cm-es közelponttal rendelkezik, de a makró módot bekapcsolva 4 cm-es munkatávolság is használható, sőt, szupermakró módban 2,5 cm-re is közel mehetünk a témához.

Normál makró módban is egész jól teljesít az ST550, hozza az átlaghoz közeli nagyítást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a teljes képet 56 mm széles témával tölthetjük ki (4:3 oldalaránynál). Az így készíthető makróképen alig van geometriai torzítás.
Bár makró módban használhatjuk a zoomot is, a legnagyobb nagyítás mégis a 27 mm-es nagylátószögnél érhető el.
Tejes nagylátószögnél szupermakrót is használhatunk, amelynek során nagyobb nagyítást érhetünk el a kisebb tárgytávolság révén. Persze ilyenkor a torzítás már jól látható lesz. A maximális nagyításnál 40 mm széles témával tölthetjük ki a teljes képet, ami átlag feletti makróképességet jelent, persze az igen kis munkatávolság és a nagylátószög miatt ennek alkalmazása bizonyos esetekben kompromisszumot igényel.

makró
27 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 56 mm

szupermakró
27 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 40 mm

Ergonómia

Az ultrakompakt gép hátlapját teljes egészében az LCD tölti ki. Az előlap – a hátlap és a felső rész matt festésével szemben – fényes kivitelű, zongoralakkozáshoz hasonlatos. Ez a külső valóban szebben mutat, mint ha ez a rész is matt kialakítást kapott volna, de megvan a maga hátránya is: sajnos elég könnyen meglátszik rajta az ujjlenyomat. Persze érthető, hogy miért ezt a megoldást választották, hiszen máskülönben nem tudták volna szépen elrejteni az elülső kijelzőt. Így viszont csak akkor látszik, ha annak képét be is kapcsoljuk, enélkül észre sem venni, hogy elől is van LCD.
Az objektív tubusa körül ízléses fémszínű karimát alakítottak ki, melyen az optika legfontosabb paraméterei olvashatók.

A Samsung ST550-re igen kevés kezelőszerv került, köszönhető ez a méretes érintőképernyőnek. A gép felső részén találjuk a ki-bekapcsoláshoz szükséges gombot, az exponálógombot és a zoomkart. A felső részt és a hátlapot összekötő döntött részen foglal helyet a lejátszás gomb. Több gomb nincs is a gépen, a kezelést többnyire az érintőképernyő segítségével végezhetjük.

Érdekes megoldás, hogy ezen túlmenően a gép döntése és forgatása is belejátszik a kezelésbe. Felvétel üzemmódban pl. az előre döntéssel a videó módot, hátra döntéssel a program automatika módot érhetjük el (előzetesen az LCD egy ikonját kell megnyomni). Lejátszás közben a képek lapozása végezhető egy-egy csukló mozdulattal. Ennek begyakorlása bizonyára több időt vesz igénybe, a teszt ideje alatt nem sikerült pontosan rájönni, hogy mi a helyes mozdulat.

Hab a tortán, hogy a kijelzőn megjelenő virtuális gombok megnyomását a gép enyhe vibrációval veszi tudomásul. A Force Feedback bizony jó szolgálatot tesz, hiszen így biztosan érzékeljük amikor a gép jóváhagyta az érintésünket.

LCD

Ahogy cikkünkben már sokszor említettük, a fényképezőgép hátlapjára 3,5″ képátlójú érintésérzékeny LCD került. Ennek felbontása kiváló, nem kevesebb, mint 1.152.000 szubpixelből áll. Ez az óriási felbontás azonban ne tévesszen meg senkit, ugyanolyan minőséget jelent, mint a tükörreflexes gépekben már megismert 3″-os Sony VGA LCD a maga 921 ezer szubpixelével. Persze ez semmmit sem von le az értékéből, kiváló részletgazdagság jellemzi.
A 77×46 mm-es kijelző hasznos képátlója 88 mm, vagyis 3,47″.

A hátsó LCD nagy betekintési szögű, így fej fölül fotózásnál is jól láthatjuk a tartalmát.
A megjelenített kép erős napsütésben is egész jól látható, bár a kijelző nem transzflektív kialakítású. A háttérvilágítás erősségét a gép is képes automatikusan szabályozni, de mi magunk is választhatunk a normál értéken túl világosabb vagy sötétebb módot.

Fotózáskor a kijelző bal oldalán és az alulról behívható funkciómenüben adhatjuk meg a legfontosabb paramétereket, erről bővebben a menürendszernél írunk. Az exponáló gombot félig lenyomva a kijelző bal felső részén megjelenik a kiválasztott rekesz és zársebesség értéke. Az érzékenységet azonban nem jelzi az ST550.
A komponálás megkönnyítésére segédrács is varázsolható a kijelzőre, méghozzá 2×2 és 3×3 rácsos, átlós, vagy célkereszt szerű.

Lejátszáskor maximum 12,5×-es nagyítás érhető el, amely már túl erős nagyítás az élesség ellenőrzéséhez, ugyanis itt már pixeles képet látunk. A fókusz helyességének vizsgálatához legjobb a 7,8×-es nagyítás, de az egyel kisebb fokzoatú, 4,5×-es nagyítás is tökéletesen megfelel, köszönhetően az LCD kiváló felbontásának.
Kár, hogy nagyított nézetben nem mozgathatjuk a képet úgy, mint egy iPhone-nál, vagyis az ujjunk elhúzásával. Ez már csak azért is furcsa, mert a normál nézetben van lehetőség a képek közötti lapozásra e módszerre. De a nagyított kijelzésnél csak a képernyőn megjelenő négy nyilacska szolgál a nagyított rész elmozdításához.

Az elülső LCD 1,5″ képátlójú, felbontása 61.000 szubpixel. Ezt a kijelzőt külön kell bekapcsolnunk, méghozzá a hátsó érintőképernyő menüjéből. Kár, hogy nem került e célra külön gomb a gép tetejére.
Ezen a kijelzőn egyébként nem csak az élőképet láthatjuk, hiszen választhatunk olyan módot is, amikor az AF mód és az önkioldó módja is látható, illetve olyan megoldás is elérhető, amikor az élőkép után az exponáló gomb félig lenyomására egy mosolygós figura látható, mintegy „tessék mosolyogni, fényképezés következik” felkiáltással.
Gyermek témamódban bohócos animáció jelenik meg ezen a kijelzőn, elvonva a gyermekek figyelmét a fotózás kellemetlenségeiről. Ha szükséges, ezeket az animációkat kedvünkre cserélhetjük.

Élességállítás

Az élességállítás csak automatikusan történhet, de ötféle üzemmódban: arcfelismerő, középpontos, többmezős, egy érintéses, illetve intelligens érintéses követő. Utóbbi két esetben elegendő csak a kijelző egy pontjára bökni, hogy tudassuk a géppel, mire szeretnénk fókuszálni. Az intelligens követő módban az ST550 a témán tartja a fókuszt akkor is, ha a képet újrakomponáljuk, vagy a képmezőben mozog a téma. Kár, hogy az exponáló gomb félig lenyomását követő élességállítás után ekkor sem követi az élesség a kiválasztott témát. Ez a mód csupán az újrakomponáláshoz jó.

Az arcfelismerés rendszeréhez arconként 5 képet regisztrálhatunk. A regisztrált arcok között sorrendet is felállíthatunk. A gép az így készült lista alapján fogja az élességállítást elvégezni. Ha szerepel a képen olyan arc, amely a listában is megtalálható, arra fogja állítani az élességet.
Az arcfelismerés egyébként meglepően gyors és pontos, sőt az arcok követése is kiváló gyorsaságú.

A kevés fényben történő élességállítást narancs fényű AF segédfény könnyíti meg.

Vaku

A Samsung ST550 beépített vakuja kb. 5 cm-re található az optikai tengelytől. A villanót a gép felső részének közepére helyezték, üzemmódjai között tiltott, automatikus, vörösszem csökkentő, derítő, lassú szinkronú és vörösszem korrekció található.
A vörösszemek javítását tehát rögtön vakuzás után automatikusan is képes elvégezni a gép, de mi utólag is korrigálhatjuk lejátszás módból.

A vaku feltöltése viszonylag gyors, derítésnél 3-4 mp, míg teljes kisütésnél 6-7 mp-nek kell eltelnie a feltöltésig.

A fényképezőgépre méretéből adódóan külső vaku nem tehető.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A műanyag állványmenet szinte pontosan az optikai tengely alatt található. Vetületétől csak kb. 0,5 cm-rel került arrébb. Bár ennek különösebb jelentősége nincs, hiszen panoráma mód nem található a gép szolgáltatásai között.
Állványra helyezett fényképezőgépnél sem az akkumulátort, sem a memóriakártyát nem tudjuk cserélni, demég az USB kábelt sem csatlakoztathatjuk.

A Samsung ST550 egyetlen csatlakozóját a fényképezőgép alján találjuk az állványmenet mellett. E kombinált aljzatba illeszthetjük az USB vagy az AV kábelt. Az USB kábel a gép töltésére is szolgál.

A fotókat és a videókat a gép belső, 57 MB-os memóriájába, vagy külön megvásárolható microSD vagy microSDHC memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat az akkumulátor fedlapja alatt található. Ha a fedlapot kinyitjuk, a gép továbbra is használható, vagyis véletlen letörése nem okozza a gép használhatatlanságát. Az ajtó eltörésére egyébként nem sok esély van, mivel a műanyag ajtót teljes hosszúságában fémmel erősítették meg.

A gép áramellátását SLB-07A jelű, 3,7V névleges feszültségű, 720 mAh töltéstároló képességű Lítium-ion akkumulátor szolgálja. Az akku töltését a gépben végezhetjük, ha a gépet USB-n számítógéppel, vagy a mellékelt hálózati USB átalakítóval összekötjük. Gyaníthatóan a kis méret miatt kellett ekkora akksival megelégedni, ami sajnos a méretes kijelző miatt nem tart túl sokáig. A gyártó nem adott meg arra vonatkozó információt, hány kép készíthető egy feltöltéssel, de nálunk alkalmanként 50-100 kép exponálására volt elegendő.
A fényképezőgép az akkumulátor töltöttségét 3 szegmensű ikonon mutatja.

Menürendszer

A Samsung ST550-et magyar nyelvű menüvel is használhatjuk, ami az idegen szakszavaktól idegenkedőknek jó hír. A menü több részből tevődik össze, egyrészt a felvétel és lejátszás módban a kép mellől és alól elérhető funkció menükből, ahol a legfontosabb beállításokat végezhetjük el, másrészt a menü „gomb” megérintése után elővarázsolható felvétel, lejátszás, képernyő és beállítás menükből. A gép kezelése jól átgondolt, ezáltal könnyen emészthető és gond nélkül gyorsan elsajátítható.

Üzemmód menü

 • intelligens automata
 • automata
 • program automatika
 • témamód (modellfotó, segédkeret, éjszakai, portré, gyerek, tájkép, közeli, szöveg, alkony, hajnal, ellenfény, tűzijáték, vízpart/hó
 • kettős képstabilizálás
 • videó

Funkció menü felvétel módban

A sűrűbben használt paraméterek beállítását felvétel módban a kijelző bal szélén és alul megjelenített ikonsoron végezhetjük el.

Oldalsó menü:

 • vaku mód: ki, auto, vörösszem csökkentő, derítő, lassú szinkron, vörösszem korrekció
 • AF: normál, makró, szupermakró
 • önkioldó: ki, 10 mp, 2 mp, 10+2 mp, mozgásérzékelős (ha megszűnik a mozgás, exponál)
 • kijelzési mód: elülső kijelző (ki, be, vaku és fókusz módjainak megjelenítése, készenléti mód megjelenítése (mosolygós fej, visszaszámlálás önkioldónál)), hátsó kijelző (összes információ, automatikus elrejtés, segédrács)

Alsó menü:

 • expozíció kompenzáció: ± Fé
 • fehéregyensúly: automata, napfény, felhős, két féle fénycső, izzó, kézi
 • érzékenység: auto, ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
 • fókusz mód: középső, többpontos
 • arcfelismerés: ki, normál, mosoly felismerés, pislogás érzékelés, intelligens arcfelismerő (regisztrált arcokra), regisztrált arclista szerkesztése, arc regisztrálása
 • felbontás: 12M, 10M (3:2), 9M (16:9), 8M, 5M, 3M, 2M (16:9), 1M
 • minőség: szuperfinom, finom, normál
 • automatikus kontraszt egyensúly (sötét részek felvilágosítása): ki/be
 • fénymérés: többpontos, szpot, középre súlyozott
 • kioldás: egy kép, sorozat, gyors sorozat, automatikus expozíció sorozat 3 képig
 • színmód: normál, lágy, élénk, természetes, régies, hűvös, nyugodt, klasszikus, negatív, egyéni (RGB)
 • képélesség, kontraszt, színtelítettség ±2 lépéses beállítása
 • optikai stabilizátor: ki/be
 • hangfelvétel: ki, be, diktafon mód

Fényképező menü:

expozíció kompenzáció: ± Fé

 • fehéregyensúly: automata, napfény, felhős, két féle fénycső, izzó, kézi
 • érzékenység: auto, ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
 • fókusz terület: középső, többpontos
 • arcfelismerés: ki, normál, mosoly felismerés, pislogás érzékelés, intelligens arcfelismerő (regisztrált arcokra), regisztrált arclista szerkesztése, arc regisztrálása
 • felbontás: 12M, 10M (3:2), 9M (16:9), 8M, 5M, 3M, 2M (16:9), 1M
 • minőség: szuperfinom, finom, normál
 • automatikus kontraszt egyensúly (sötét részek felvilágosítása): ki/be
 • fénymérés: többpontos, szpot, középre súlyozott
 • kioldás: egy kép, sorozat, gyors sorozat, automatikus expozíció sorozat 3 képig
 • színmód: normál, lágy, élénk, természetes, régies, hűvös, nyugodt, klasszikus, negatív, egyéni (RGB)
 • képélesség, kontraszt, színtelítettség ±2 lépéses beállítása
 • optikai stabilizátor: ki/be
 • hangfelvétel: ki, be, diktafon mód
 • Hang menü:

  • hangerő: ki, halk, közepes, erős
  • rezgés ereje: halk, közepes, erős
  • rezgés és hang: ki, rezgés, hang, összes
  • zárhang: ki, 1, 2, 3
  • kezdőhang: ki, 1, 2, 3
  • AF hang: ki, be

  Képernyő menü:

  • nyelv: 26 nyelv, köztük magyar is
  • funkció leírás: ki/be
  • kezdőkép: ki, logó, saját kép
  • segédháló: 2×2, 3×3, +, X
  • kijelző fényerő: automatikus, sötét, normál, világos
  • gyorsnézet: ki, 0,5, 1, 3 mp
  • energiatakarékos mód: ki/be

  Beállítás menü

  • formázás
  • visszaállítás
  • dátum és idő beállítása
  • időzóna
  • fájl számozás: visszaállítás, sorozat
  • automatikus forgatás: ki/be
  • dátumozás: ki, dátum, dátum és idő
  • automatikus kikapcsolás: ki, 1, 3, 5, 10 perc
  • AF segédfény: ki/be
  • Anynet+ (HDMI-CEC): ki/be
  • HDMI méret: 1080i, 720p, 480p
  • videó jel: NTSC/PAL
  • USB: auto, számítógép, nyomtató
  • PC szoftver: ki/be

  Funkció menü lejátszás módban

  • arclista
  • képtörlés (egy vagy több)
  • diavetítés: képek kiválasztása, ismétlési mód, időköz (1, 2, 5, 10 mp), zene (ki, fátyolos, esős, mélázó, kalandos, őszi), áttűnési effekt (ki, nyugodt, ragyogó, pihentető, vidám, kedves)
  • szerkesztés: forgatás, leméretezés (5M, 3M, 1M, kezdőkép), képstílus (normál, lágy, élénk, természetes, régies, hűvös, nyugodt, klasszikus, negatív, egyéni (RGB)), effekt (arc körüli háttér színtelítettségének csökkentése, nagyobb színtelítettség, öregített-zajosított), képbeállítás (fényerő, kontraszt, színtelítettség, automatikus kontraszt egyensúly), archatás (arcretus, vörösszem korrekció, havazás effektus, arc mozaikszerű eltakarása, arc kiemelés a háttér lágyításával)
  • kjelző mód: teljes, alap, automatikus elrejtés

  Lejátszás menü

  • intelligens album: 1, 9, 16
  • törlés (egy vagy több kép)
  • törlés elleni védelem (egy vagy több kép)
  • lomtár: ki, be, visszaállít (törölt képek visszaállítása)
  • hangjegyzet: ki/be (utólagos hangmegjegyzés)
  • DPOF nyomtatásra kijelölés
  • kártyára másolás belső memóriából
  • mozdulat nézet: ki/be (gép mozgatásával lapozás)