Röviden: Sanyo VPC-MZ3 EX teszt

0

A Sanyo VPC-MZ3 EX kis méreténél fogva az ultra-kompakt kategóriába sorolható. Hasonlóan a már bemutatott Casio QV-R és Canon Digital IXUS gépeihez, a Sanyo MZ3 is fém burkolatú.

A gépben 1/1,8″ méretű 2,1 Mpixeles CCD dolgozik, melyből interpoláció után 2000×1496 pixeles képeket kapunk. A CCD felbontásának megfelelően természetesen használható az 1600×1200 képpontos felbontás is, de készíthetünk 640×480 pixeles fotókat is. A 2 Mpixeles képek a normál méretű, vagyis 15×10 cm-es papírképek készítéséhez elegendő felbontást, de szívesen láttunk volna egy 1,2 megapixeles (1280 x960) felbontást is. A képminőség három fokozatban – normal, fine és superfine – állítható, de veszteségmentes TIFF formátum is választhatunk, ami kategóriájában nem túl gyakori.

A fényképezőgép az érzékenységét ISO100 és ISO200 között képes automatikusan állítani, kézileg ISO100, ISO200, vagy ISO400 értékek valamelyike adható meg. A blende F2,7 és F11,8 között állítható (más kompakt gépeknél túlnyomó részt csak F8-ig szűkíthetjük a rekeszt). A rekesz mértéke rekesz-előválasztásban, vagy kézi módban adható meg, egyéb esetekben a gép automatikusan választ értéket. A zársebesség 16 mp és 1/2500 mp közötti lehet, melyet zársebesség-előválasztásban és kézi módban adhatunk meg. A hosszú záridő szép éjszakai felvételek készítését is lehetővé teszi. Témaautomatika módban sport, portré és éjszakai módok közül választhatunk.

Az optika F2,7 kezdő fényerejű, mely 37 mm-nek megfelelő fókusztávolság esetén használható. 111 mm-nek megfelelő tele esetén a fényerő F4,9-ig csökken. Ez átlagos képességű optikára utal, más 3x-os zoomtartományú optikák is igen hasonló paraméterekkel rendelkeznek. A 3x-os zoomátfogáson belül 13 állás valamelyikére állíthatjuk be az optikát, ami jól kezelhető lencsemozgatást takar. Rekesz-előválasztás esetén nagylátószögnél F2,7 / F3,9 / F4,7 / F5,6 és F6,7, telénél F4,9 / F6,9 / F8,3 / F9,9 és F11,8 értékek választhatók. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, míg nagylátószögű makrózás esetén 10 cm is lehetséges. Makrózáskor a zoomot is használhatjuk, a legkisebb befogható terület szélessége 50 mm, amely átlagos makróképességre utal. Az optikai kereső a szokásos kis méretű, dioptria korrekcióra nincs lehetőség. Az LCD átlója ugyan mindössze 1,5″, képminősége a 110 ezer pixeles felbontásának köszönhető nagyon jó. A fehéregyensúlyt napfény, felhős, fénycső, izzó értékekre állíthatjuk be, de az extrém megvilágításnál (mint például a lenti képeknél használt olvasó lámpás megvilágítás) kézi beszabályozásra is van lehetőségünk. A fénymérés mátrix, középre súlyozott átlagolt vagy szpot elven történhet. Az élességet kézzel is beállíthatjuk, a 10 cm és a végtelen közötti 30 állás valamelyikének kiválasztásával.

A fényképezőgéppel remek videó felvételek is készíthetők. Ritka az olyan fényképezőgép, amely nem csak 320×240 pixeles felbontásban képes mozgóképet rögzíteni, hanem 640×480 pixellel is. A Sanyo VPC-MZ3 EX ezen ritka gépek közé tartozik. Ráadásul a képfrissítés beállításánál a megszokott 15 kép/mp érték mellett a 30 kép/mp érték is választható. Mivel a fényképezőgép MicroDrive-ot is kezel, így akár 24 percnyi 640×480 pixeles mozgókép is rögzíthető egyfolytában. A mozgókép felvétel megkezdése előtt beállíthatjuk az optikai zoomot, de felvétel közben nem használhatjuk, hiszen ilyenkor belehallatszana a felvételbe a zoommotor. Ehelyett a nagyítást digitális zoom használatával lehet megoldani, amely a CCD valós felbontásánál kisebb felvételi felbontás miatt nem csökkenti jelentősen a képminőséget.

Az állványmenetet 1,5 cm-re helyezték el az optikai tengelytől, sajnos ha a gépet állványra helyezzük a kártya és az akku nem cserélhető.

Szolgáltatások közül érdekességként érdemes kiemelni az igen részletesen beállítható színprofilokat. A gép 5 beállítható színprofilt képes kezelni, mindegyik profilnál megadható az R,G,B,C,Y,G,M színek Hue (színárnyalat), Saturation (színtelítettség) és Brightness (fényerő) értékei. A kis géppel sorozat felvétel is készíthető, 5 kép/mp, 10 kép/mp vagy 15 kép/mp sebességgel, maximum 8 képig. A sebesség beállíthatósága jó ötlet, bár sajnos az 5 kép/mp túl nagy sebességet jelent átlagos felhasználás esetén. A nagy sebességet egyébként úgy éri el a gép, hogy a CCD-t video módban működteti. Szerencsére ez nem csökkenti jelentősen a képminőséget.

Az ún. wide range módban két különböző expozíciós értékű felvétel készül, melyeket a gép egy képpé konvertál. Ennek hatására igen alacsony képzajú lágy képet kapunk.

A teszttéma most egy monitor-kalibráló volt, aminek színskálája jó tesztalanynak bizonyult. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak négy olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. Nem könnyű feladat. A furcsa megvilágítás mellett a színek sem úgy jöttek vissza, ahogy az jó lett volna. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Remek munka. A színek szépek, a részletek a CCD felbontásának megfelelők. A kép a Canon fényképezőgépek képéhez hasonlóan lágy egy kicsit, de ez nem baj. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A vaku fénye az erős lámpák miatt nem nyomta el a külső fényeket, így a kép sárga lett. A lámpák és a vaku fénye kicsit túlexponálttá tették a képet. Szerencsére a valós életben beltérben vakuzva ennél sokkal jobb képet kaptunk.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: Tökéletes fehér-egyensúly. Az optika színszórása elhanyagolható. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe CompactFlash kártyát tehetünk, ezek közül mind a Type I-est, mind a Type II-est, sőt a MicroDrive-ot is tökéletesen kezeli a gép. Így akár a jelenleg kapható legnagyobb MicroDrive-ot, az 1 GB kapacitásút is használhatjuk. A dobozban gyárilag 16 MB kapacitású CompactFlash kártyát kapunk, de célszerű már a gép vásárlásakor minimum 64 MB-os kártyát beszerezni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • lítium-ion akkumulátor

  • akkumulátor töltő

  • USB kábel

  • Audio- és Video kábel

  • Övre is felfűzhető tok

A gép kipróbálása során a kezelés igazán kényelmes volt. A zoom gomb kifejezetten tetszett, jól érezhető volt, precízen működött. Talán a négy nyilat helyezték túlzottan a gép széléhez, illetve a bekapcsoló gomb kapott szokatlan elhelyezést. De ezek mind könnyen megszokhatók és elfogadhatók. A kártyanyílás ajtaja egyszerű, de nagyon frappáns kialakítású. Valahogy így kellene minden gépnél csinálni. Hasonló kialakítással a Kyocera Finecam S3x-nél illetve Canon Ixus fényképezőgépeknél találkoztunk. Említést érdemel, hogy a Sanyo mérnökei olyan apróságokra is figyeltek, mint például az akkumulátornyílás kialakítása: az akkut nem lehet fordítva betenni és a nyílás ajtajának nyitásakor nem esik ki a gépből, mert egy apró rugós kar ott tartja.

A Sanyo VPC-MZ3 EX egy nálunk a fotózásban ismeretlen márka terméke. Mivel évek óta gyárt már digitális fényképezőgépeket, termékei közel olyan kiforrottak, mint némelyik ismertebb márka termékei. A piac megnyeréséhez az alacsony áron nagy szolgáltatásválaszték kínálását választották stratégiának, amivel csak a vásárló nyerhet. Általában óvva intünk mindenkit ismeretlen márkák megvásárlásától, de ezt a masinát bátran ajánlhatjuk mindezoknak, akik jó tudású, korrekt árú fényképezőgépet keresnek a 100-150 ezer forintos kategóriában, és nem bánják, ha fényképezőgépük nem csak állóképek, hanem videófelvételek készítésére is alkalmas.

A Sanyo VPC-MZ3 EX ára nettó 104 ezer forint, ami az ultra-kompakt kategóriában egy 2 megapixeles 3x-os zoomos objektívvel szerelt gépért nem sok. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.