Röviden: Sanyo VPC-AZ1 EX teszt

0

A kompakt Sanyo VPC-AZ1 EX-en belül 1/1,8″ méretű 4,1 Mpixeles CCD fogja fel az optika által vetített képet. Interpoláció után 3264×2448 (8 millió) pixeles vagy 2880×2160 (6 millió) pixeles képeket kapunk. A CCD felbontásának megfelelően természetesen használható a 2288×1712 képpontos, valamint az 1600×1200 és 640×480 pixeles képméret is. A 4 Mpixeles felbontás 18×13 cm-es papírképek készítéséhez is elegendő felbontású. A tömörítési fok három értékre állítható, normal, fine vagy superfine, sőt a VPC-MZ3-hoz hasonlóan, itt is használható a veszteségmentes TIFF formátum is.

A fényképezőgép érzékenységét ISO100, ISO200 vagy ISO400 értékek valamelyikére állíthatjuk be, illetve az automatika is képes ezen tartományon belül a megfelelő érzékenységet kiválasztani. A rekesz F2,8 és F8,3 között állítható, ennek értéke rekesz-előválasztásban, vagy kézi módban adható meg, egyébként a gép automatikusan állítja be a rekesz méretét. Nagylátószög esetén F2,8; F3,8; F5,0; F8,0, tele állásban F4,8; F6,3; F8,3 méretű blende használható.

A zársebesség 16 mp és 1/1000 mp között változhat, melyet zársebesség-előválasztásban és kézi módban adhatunk meg. A hosszú záridő szép éjszakai felvételek készítését is lehetővé teszi.

A gépbe Canon optikát építettek, mely 35mm-nek megfelelő fókusztávolság esetén F2,7 fényerejű, a maximum 98 mm-nek megfelelő tele állásban F4,8-ig csökken. Ez átlagos képességű optikára utal. Míg más kompakt gépek 3x-os, a VPC-AZ1 2,8x-es zoomtartományú optikát használ. A zoomot 10 lépésben állíthatjuk be, ezek között sajnos kissé lassú a váltás. A teljes tartományt 2,5 mp alatt járja be az optika. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, míg nagylátószögű makrózás esetén 10 cm is lehetséges. Makrózáskor a zoomot is használhatjuk, a legkisebb befogható terület szélessége 65 mm, amely kissé elmarad az átlagos 50 mm-es makróképességtől. Az optikai kereső a szokásos kis méretű, dioptria korrekciója nincs. Az LCD 1,8″ méretű, felbontása azonos, mint a VPC-MZ3-ban alkalmazott kis méretű LCD-nek, vagyis 110 ezer pixeles. A fehéregyensúlyt napfény, felhős, fénycső, izzó értékekre állíthatjuk be, ezen kívül kézi beszabályozásra is van lehetőségünk. A fénymérés mátrix, középre súlyozott átlagolt vagy szpot elven történhet.

A gépet program automatika módon kívül rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és kézi módokban használhatjuk. Sajnos az MZ3-mal ellentétben az AZ1-ben csak 320×240 pixeles mozgóképeket rögzíthetünk, ráadásul ezek maximális hossza se csak a kártya kapacitásának függvénye. MicroDrive esetén maximum 70 mp, lassabb CompactFlash kártya esetén maximum 46 mp-et vehetünk fel egy menetben. A mozgókép felvétel során optikai zoom is használható, sajnos a zoommotor bele is hallatszik a felvételbe. Az MZ3 esetén ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a felvétel megkezdése előtt állíthatjuk be az optikai zoomot, a felvétel során már csak digitális zoom használható. Szerencsére az AZ1-ben letiltható az optikai zoom, ilyenkor a digitális zoom használható, ami a nagy felbontású CCD-nek köszönhetően alig ront a 320×240 pixeles felvétel képminőségén.

Sorozatfelvétel esetén maximum 12 kép készül, 1 kép/mp sebességgel. Best módot választva 4 kép készül, melyből egyet jelölhetünk ki kártyára mentéshez.
Az állványmenet elhelyezése 2 cm-re található az optikai tengelytől, kellemes, hogy a gépet állványra helyezése után a kártya és az akku korlátozás nélkül cserélhető.

Szolgáltatások közül érdekességként kiemelendő, hogy a fényképezőgép hangrögzítésre is alkalmas. Ezen kívül igen ritka lehetőség, de a Sanyo VPC-AZ1 EX képes az AA mérteű akkumulátorai kisütésére is. Ez hosszú távon valószínűleg jót teszt az akkumulátorok élettartamának.

A teszttéma most egy monitor-kalibráló volt, aminek színskálája jó tesztalanynak bizonyult. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak négy olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül A megvilágítás nehézségéhez képest nagyon jó eredmény. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás Érdekes módon manuális állításnál a kép enyhén bíbor lett. Valószínűleg gyakorlással és a gép megismerésével ez javítható. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A vaku enyhén túllőtte a képet, de ez nem olyan vészes. A színek viszonylag szépek.


Ilyen képet készít a fényképezőgép napfényben: ahogy ettől a géptől vártuk. A Canon optika színszórása gyakorlatilag elhanyagolható. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe CompactFlash kártyát tehetünk, ezek közül mind a Type I-est, mind a Type II-est, sőt a MicroDrive-ot is tökéletesen kezeli a gép. Így akár a jelenleg kapható legnagyobb MicroDrive-ot, az 1 GB kapacitásút is használhatjuk. A dobozban gyárilag 16 MB kapacitású CompactFlash kártyát kapunk, de célszerű már a gép vásárlásakor 256 MB-os kártyát beszerezni, hogy kellően sok felvételt tudjunk készíteni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • 16 MB-os CompactFlash kártya

  • 4 darab (két szett!!) 1700 mAh kapacitású AA NiMH akkumulátor

  • Akkumulátor töltő

  • USB kábel

  • Audio- és Video kábel

  • Övre fűzhető tok

A gép kipróbálása során a zoom gomb furcsa elhelyezése volt egy kissé zavaró, de kis idő után könnyű megszokni ennek használatát. Igen kellemes, hogy a gép bal széle felé eső négy nyíl körüli tárcsa elforgatható, ez könnyű menühasználatot tesz lehetővé. A két akkumulátoros kivitel hátránya, hogy így meglehetősen nagy áramot vehet fel a gép, ami az akkumulátorokat jobban terheli. Ennek következménye lehet, hogy egy régebbi, vagy gyengébb minőségű akkumulátornak a nagy áramfelvétel esetén hamarabb leesik a feszültsége a küszöbérték alá, ami miatt a gép hamarabb kikapcsol. (Szerencsére az új akkuk állapotára a kisütés funkcióval lehet vigyázni.)

A Sanyo VPC-AZ1 EX ára nettó 148 ezer forint, ami igen közeli más 4 megapixeles 3x-os zoomra alkalmas -kompakt gépek árához. Az ár jó, a képek szépek, a gép képességei jók és az akkut, töltőt és tokot is tartalmazó csomag igen csábító. A fém burkolatú fényképezőgépet így bátran merjük ajánlani mindazoknak, akik ebben a kategóriában egy jól kitalált és jól összeszerelt fényképezőgépet keresnek. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.