Röviden: Sony DSC-U50 teszt

0Az U50 – bár tudása ezt sugallja – nem belépőszintű fényképezőgép. Egyrészt az ára, másrészt a kialakítása miatt sem. Egy bruttó 89.990 forintos géptől ma már 2 Mpixelnél nagyobb felbontás, hangot is tartalmazó videofelvétel és egy egyszerűbb zoomobjektív lenne elvárható. Ez a gép azonban nem tömegtermék. Az U50-nel a Sony azokat a tehetős fiatalokat veszi célba, akik mindig a különlegességekre vadásznak. Azaz a gép nem – mondjuk – a Sanyo VPC-S1 vagy HP 635 potenciális vásárlóit próbálja meghódítani, hanem például a Panasonic SV-AS10 D-snap, vagy a fényképezőgépes mobiltelefonok vásárlókörét. Mert az U50 legfőbb erénye a mobilitás, az, hogy mindig kéznél van. Méreténél fogva a legkisebb farzsebbe vagy női táskába is belefér, onnan előkapva pedig akár 2 másodperc (!) alatt is készíthető vele fotó. A bekapcsolási idő ugyanis mindössze 0,9 mp., míg a fókuszidő sem több 0,8 mp.-nél!

A géppel készített felvételek korrekt minőségűek, az objektív, bár nem tökéletes, torzítása elfogadható, sőt, a kategóriatársakkal összevetve határozottan kis mértékűnek mondható. A fókusztávolság 5 mm, ez kisfilmes rendszerbe átszámítva 33 mm-nek felel meg. Az optika fényereje átlagos, 2,8. A géppel kézi élességállításra is van lehetőség, igaz ez mindössze azt jelenti, hogy 4 előre megadott fókuszérték közül választhatunk. A záridő beállítását kizárólag automatika végezheti, a legrövidebb idő 1/2000 mp, a leghosszabb 1/8 mp. Érdekes módon digitális zoommal sem látták el az U50-et, bár ezt a funkciót a 2 Mpixeles felbontás lehetővé tenné. A géppel makró fotók is készíthetők, bár a 10 cm-es legkisebb tárgytávolság és a 8,5 cm-es legkisebb befogható terület nem nevezhető éppen veretesnek. Az objektív védelmére a géphez mellékelt műanyag sapka szolgál, melyet a csuklószíj rögzítésére használható fémgyűrűre lehet pattintani.

A lencsék mögött egy 1/2,7 inches, 2 Megapixeles Super HAD CCD felel a fény érzékeléséért. A legnagyobb felbontás 1632×1224, de 640×480 pixel méretű felvételek is készíthető. A képek zajosságára nem lehet panasz, a Sony hozza a tőle elvárható jó minőséget. Sajnos a fényérzékenységről semmilyen adatot sem kapunk, a gép azt minden esetben automatikusan állítja be.

Az elforgatható objektív sok esetben nagyon hasznos szolgálaltot tehet – stílszerű példával élve, teszem azt, egy zsúfolt popkoncerten. Az egyedi kialakítás nagy hátránya ellenben, hogy a vaku igen közel került az objektívhez. így könnyen előfordulhat, hogy vörös szemű embereket látunk viszont az U50-nel készített képeken, az elővillantásos vörösszem-effektus csökkentés ellenére is. Az automatikus vörösszem effektus csökkentéses vakuprogramokon kívül automatikus derítés és derítés mód választható.

A gépen optikai kereső nem található, de nekem nem is hiányzott. Az 1 inch átlójú, 64000 pixelből álló TFT LCD kellően megvilágított, színei szépek. Az élőkép kellően részletgazdag, a gép méretéhez és árához képest kiváló a kijelző. Ugyanakkor a képek visszajátszása során például az élességet nagyon nehéz megítélni a kis átló miatt, és nem javít a helyzeten a nagyítás sem, mivel az legfeljebb 5x-ös lehet. De valamit valamiért: mérnök legyen a talpán, aki ennél jobb és főleg nagyobb LCD-t képes egy 10 x 4 x 2,5 cm-es gépbe belesűríteni.

A gép témaautomatikái és a képeffektek megegyeznek a P72-ével: pillanatfelvétel, vakus pillanatfelvétel, éjszakai, természetfotó, sport program választható, míg a „kötelező” fekete-fehér és szépia képek mellett negatív és solarized képek készítését teszi lehetővé az U50. A fehéregyensúly beállítását meglepően jó hatásfokkal végzi a masina. Ha valami mégis megkeverné az automatikát, abban az estben a fotós a napos és felhős időjárás illetve izzó avagy fénycső megvilágításnak megfelelő színhőmérséklet-beállítások közül választhat.

Feltűnően jó az U50 sorozatfelvételi képessége. VGA felbontás esetén ugyanis 10 kép készíthető mindössze 6 mp. alatt. Sajnos nagyobb felbontás esetén csak a sebesség marad változatlan, a készíthető képek száma ellenben kettőre csökken. A géppel készíthető videofelvétel maximális felbontása 320×240 pixel, mikrofon hiányában hangot azonban nem rögzít a masina. Kisebb, mindössze 160×112 képpontból áll a Video Mail, melyet interneten és MMS-ben történő továbbításra szántak a fejlesztők.

A DSC-U50 már természetesen MemoryStick Duo memóriakártyát használ, viszont a gép dobozában található egy MemoryStick Duo Adapter is, mely lehetővé teszi, hogy az MS Duo a hagyományos MemoryStick kártyaolvasóval szerelt eszközökkel is használható legyen. A Sony további figyelmessége, hogy a fényképezőgéphez két AAA (mini-ceruza) akkumulátort és töltőt is mellékel.

A Sony DSC-U50 annak ellenére, hogy elsősorban divattermék, egy nagyon igényesen összerakott, igazán szerethető és hihetetlenül könnyen kezelhető gép, mely egyszerűsége és parányi mérete ellenére jó minőségű képekkel örvendezteti meg felhasználóját. Nem egy olcsó darab, de tulajdonosának biztosan rengeteg örömet fog okozni a gyufásdobznyi apróság.

A fényképezőgépet a Sony Hungáriától kaptuk kölcsön. Köszönjük.