Röviden: Sunpak PZ40X teszt

0

A digitális fényképezőgépek beépített vakui a legkevesebb esetben bizonyulnak elegendőnek. Általában a teljesítményük korlátja szab határt, de sokszor a fix elhelyezés okoz nemkívánatos eredményt. A vakuzás nem csak akkor szükséges, ha sötét van. Egy jó portréhoz, egy kiváló makróhoz, egy tárgyfotóhoz elengedhetetlen a jó megvilágítás – feltéve, ha mindezt magasabb szinten szeretnénk művelni. A folyamatos fényt adó stúdiólámpákat, reflektorokat igen ritkán mozgatjuk ki a műteremből, vagy épp az otthonunkból. Napjaink divatos szavával élve: a folytonos megvilágítás nem mobilizálható. Ezért használnak sokan kültéren vakut, ezt ugyanis könnyen magunkkal vihetjük, teljesítménye felér egy közepes reflektorral, ráadásul a szükséges teljesítményt a gép is képes kiszámolni, a mi dolgunk akár csak az exponáló gomb lenyomásában is kimerülhet.

A külső vakukat tulajdonképpen három csoportra oszthatjuk:

– slave- vagy másodvakuk

– általános, középpontos érintkezőjű vakuk

– TTL rendszervakuk

Egy Sunpak másodvakuról már írtunk tavaly, de TTL vakukról még nem volt szó. A középpontos érintkezőjű vakukkal ellentétben a TTL (Through The Lens – optikán keresztüli) rendszervakuk használatával lehetőség nyílik arra, hogy az objektíven beérkező fénymennyiség határozza meg a vaku teljesítményét, ne a vakun lévő külső szenzor. Ez pontosabb automatikus vakuteljesítmény beállítást tesz lehetővé, ráadásul így egyéb információk is átadhatók a vaku számára, amelyek a fotós tájékoztatásában, vagy éppen a vaku beállításában szerepet játszanak, így például az érzékenység, a rekeszérték, a tárgytávolság és a fókusztávolság.A Sunpak PZ40X egy középkategóriás TTL rendszervaku, amelyet Canon, Nikon, vagy Minolta csatlakozással lehet megvásárolni (szerkesztőségünkben ennek a Canon változata járt). Középkategóriásnak nevezhető, mert nem csak egy automata vakuról van szó, hanem kézzel is beállítható, dönthető fejű, segédfényt adó eszközről van szó, amely ugyan nem éri el a felső kategóriás vakuk szintjét, de általános használatra, családi/hobbifotózásra bőven megállja a helyét, sőt akár komolyabb amatőrök számára is méltó társ lehet a fotózás során.

Nézzük a vaku jellemzőit:Sunpak PZ40X
Kulcsszám40 (ISO100, 80mm)
Reflektormotoros zoom (kézi/automatikus)
Bevilágított terület24-80 mm kisfilmes fókusztávolságnak megfelelő
VakuvezérlésTTL/E-TTL/3Dmulti-BL/D-TTL/ADI
Segédfényigen (bizonyos gépekkel)
Teljesítménykézileg 5 lépésben állítható
Vakufej döntése 0..90 fokig
Vakufej forgatásanem forgatható
Energiaforráskét AA akku/elem
Villanás ideje1/500..1/13000 mp
Méretek 93x63x90 mm
Tömeg200 gramm

Nézzük egy kicsit részletesebben.


A vakufej 0 fok és 90 fok között bármilyen állásba állítható, de 45, 60, 75 és 90 fokban félig rögzíthető (magától megakad, de tovább állítható). A vakufej forgatására sajnos nincs lehetőség, így indirekt vakuzáskor álló formátumú képet nem tudunk készíteni.

A vaku teljesítménye a reflektor helyzetétől függően 20 és 40 között változik. 24 mm-es állásban, amikor nagy területet világít be, 20-as kulcsszám, 80 mm-es állásban, amikor keskenyebb fénycsóvát generál, 40-es kulcsszám érhető el. Így tehát ISO400 érzékenységnél, F5,6-os rekesznél 80 mm-es állásban 14 méteres hatótávolság érhető el.

A zoomfej a TTL vezérlésnek köszönhetően automatikusan beáll a megfelelő helyzetbe. Ezt egy Canon PowerShot Pro1-gyel és egy Canon EOS-300D-vel próbáltuk ki, mindkét géppel tökéletesen együttműködött a vaku, szépen követte a beállított fókusztávolságot a vaku reflektora is, ráadásul több, mint 18 reflektorpozíciót számoltunk össze. Ha kézileg szeretnénk megadni a reflektor helyzetét a Zoom feliratú gombot kell megnyomnunk, annyiszor, amíg a kívánt pozíciót el nem érjük. A beállítható fókusztávolságok: 24, 28, 35, 50, 80 mm, majd vissza automatikus állásba. A vaku segédfénye csak bizonyos fényképezőgépekkel használható. Ennek következtében a Pro1-gyel nem, de a 300D-vel működött ez a szolgáltatás.

A teljesítményt kézileg 5 lépésben állíthatjuk: 1/1; 1/2; 1/4; 1/8; 1/16. Esetenként jó lenne még az 1/32 és 1/64 is, de ne legyünk telhetetlenek


A vakut villamos energiával két AA elem vagy akkumulátor látja el. Mivel a kételemes megoldás kisebb feszültséget jelent, így a töltés sem történhet olyan gyorsan, mint azt a 4 akkus vakuknál megszokhattuk. A gyári adatok szerint 2000 mAh-s NiMH akkumulátorral 8 mp alatt töltődnek fel a kondenzátorok, mi 1800 mAh-s GP akkukkal 14 mp-et mértünk. Látszik tehát, hogy a töltés sebessége nem a leggyorsabb, de ne felejtsük el, hogy folyamatos használat esetén ritkán kell a vakut teljes egészében kisütni, így a töltés ideje ennél többnyire kisebb.
A vaku kezelése egyszerű, mindössze egy kapcsoló, két nyomógomb és egy nyomógombbal egybeépített lámpa szolgál a beállításokra. A főkapcsoló funkcióját nem részletezzük, talán nem kell rá oldalakat szentelnünk. Inkább foglalkozzunk részletesebben a többi kezelőszervekkel és az LCD-vel. A Zoom gomb használatáról már írtunk, nézzük most a Mode gomb jelentőségét. Ennek megnyomásával térhetünk át (esetünkben) E-TTL módból kézi teljesítmény-vezérlésre. Az első megnyomás alkalmával a teléjesítmény 1/1, majd 1/2 és így tovább. 1/16 után ismét visszakerülünk az eredeti álláshoz, vagyis itt az E-TTL-hez. A Ready lámpa nem csak a vaku feltöltöttségét mutatja, de a vaku kézi kisütésére is használható, megnyomására a beállított teljesítménnyel villan el a vaku.


Az LCD-n minden fontos információ leolvasható. Az aktuális működési mód (3D Multi Bl/E-TTL/TTL/ADI/D-TTL/M), M mód esetén a teljesítmény (1/1-1/16), a zoomfej állása (24-80 mm-ig), TTL üzemmódban a hatótávolság a lenti skálán. A nagyméretű LCD-nek talán két problémáját említhetjük: az egyik, hogy az információk már szemből sem olvashatók le könnyen, inkább kicsit lentebbről. Előnyösebb lett volna, ha nagyobb szögben maradnak jól láthatóak az LCD által megjelenített információk. A másik probléma a háttérvilágítás. A nyugtató, kellemes zöld-zöldeskék, vagy esetleg borostyánsárga szín helyett itt vörös háttérvilágítást találunk. Ez nem csak szokatlan, de talán még a leolvashatóságot is nehezíti. Kár érte.


Összességében a Sunpak PZ40X-ről igen pozitív benyomásunk született, hiszen egy jól használható, kézzel is beállítható, kis méretű amatőrvakuval találkoztunk össze. A bruttó 59.500 Ft-os vakut csak javasolni tudjuk mindazoknak, akik nem szeretnének drágább, nagyobb tudású vakura költeni, de szükségét érzik a lágy fényeket előidéző indirekt vakuzáshoz elengedhetetlen dönthető fejre.

A vakut a Slach Kft.-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!