Samsung 60mm f/2,8 Macro ED OIS SSA

0

Felépítés

Bemutatás

A Samsungtól nemrégiben nálunk járt az NX30 cserélhető objektíves tükör nélküli rendszerkompakt, amellyel egyidőben a Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS és a Samsung 60mm f/2,8 Macro ED OIS SSA is objektívek is nálunk vendégeskedtek. A 16-50mm-es alapzoomot már bemutattuk, most következzék a makrózásra kihegyezett, de portréra is alkalmas 60 mm-es makró objektív.

A koreai gyártó még 2011. februárjában jelentette be a 60mm f/2,8 Macro ED OIS SSA makróobjektívét, egyidőben a 18-200mm-es utazózoommal, a 16 mm-es pancake-kel és a 85 mm-es portréobjektívvel. Az objektív itthon 160.000 Ft-ért kapható.

Mivel az objektív APS-C szenzoros vázra készült, a fizikai 60 mm-es gyújtótávolság olyan látószöget eredményez a 1,5×-es képkivágás faktorú szenzoron, mint egy kisfilmes gép 90 mm-es objektívvel. A fényerő a makróobjektívek között elterjedt f/2,8-as. Bár itt kissé feleslegesnek látszik összevetni a mélységélességet a fullframe rendszerrel, a rend kedvéért mégis megtesszük, azaz ezzel az objektívvel azonos képkivágás mellett f/2,8 fényerővel fotózva olyan mélységélességet kapunk, mint egy kisfilmes géppel 90 mm-es gyújtótávolságnál és F4,2 rekesznél.

Az erős nagyításnál történő fotózást optikai stabilizátor segíti, ennek hatékonyságát a gyártó nem adta meg.

Az optikában egy aszférikus és egy alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) lencsetag is megtalálható, amelyek a geometriai és színhibák, valamint a szférikus aberráció csökkentést szolgálják.

Az élességállítást ultrahang motor végzi, amelyet a Samsung SSA-nak (Super Sonic Actuator) nevez. Egy kicsit ez is mutatja, hogy az objektív régebbi tervezésű, hiszen a kontraszt alapú élességállításhoz a léptetőmotor jobban illik, s a Samsungnak is van ilyenje UPSM néven. A gyakorlatban ha minimálisan is, de azért érződik az ultrahang motor aprócska hátránya, az élességállítás ugyanis nem villámgyors, de legalább csendes.

Az objektív belső élességállítású, azaz sem a frontlencse nem fordul el, sem az objektív hossza nem változik.

A 28 mm átmérőjű frontlencse elé 52 mm-es szűrőt tekerhetünk fel. A dobozban napellenzőt is mellékelnek, mely a szokásos bajonettes megoldással rögzíthető az optikára. A lencsevédő kupakra két-két fül is került, egy pár kívülre, egy pedig belülre. Utóbbi akkor lesz hasznos, ha az objektívre a napellenzőt is felhelyezzük, ugyanis a belső füleknek köszönhetően ilyenkor is könnyedén a helyére illeszthetjük a kupakot.
A dobozban egy puha tokot is mellékel a gyártó.

Használati tapasztalatok

Az objektív hagyományos kialakítású, azaz fém tubusba építették, de a szintén fém bajonett csatlakozónál nem találunk időjárásállóságra utaló jeleket (vagyis gumicsíkot).

Az objektív elülső részén foglal helyet a sűrűn bordázott élességállító gyűrű. A 2cm szélességű gyűrű elektronikusan vezérli az objektív lencsetagjait.
A vázhoz közelebbi gyűrű az iFn funkción belüli váltásra (pl. rekesz módosítás) szolgál.

Távolságskálát illetve leképezési arányt mutató skálát az objektíven nem találunk, ezt a gép jeleníti meg a hátsó kijelzőjén, mind az NX30, mind az NX1 esetében.

Kapcsolóból/gombból mindössze kettőt találunk az objektíven, egyikük Full/Limit kapcsoló, amely az automatikus élességállítás tartományát hivatott korlátozni (Limit esetén nem megy le teljes közelpontig, így portré esetében elviekben gyorsabb élességállítást kaphatunk), míg az iFn gomb funkciója a vázról programozható.