Meike MK-C-Up makró fordító adapter

0

A közgyűrűzésről szóló cikkünkben már értekeztünk a makrózás lehetőségeiről, most egy különlegesebb megoldást mutatunk be, a fordított objektív használatot.

Amatőr és lelkes fotósok előszeretettel alkalmazzák a fordított objektíves módszert, hogy megnöveljék objektívük nagyítását. Ehhez általában egy alap és egy fordított állásban felhelyezett 50 mm-es objektívet használnak. De mint látni fogjuk, egy nagylátószögű olcsó zoomobjektív is csodákra képes (sőt). A módszer működése egyszerű: a hagyományos objektív a méretes tárgyakat képezi le a filmsíkra kis méretben. Az objektívet megfordítva a hatás is megfordul: a közelben lévő tárgyat nagyíthatjuk ki vele távolabbra. Ebből könnyű rájönni arra, hogy a fordított objektív annál erősebb nagyítást ad, minél nagyobb látószögű. Persze ahhoz, hogy éles képet kapjunk, vagy egy közbenső objektívre, vagy közgyűrűre van szükségünk.

A Meike MK-C-Up főként a fordított objektívvel való makrózást segíti, ehhez pedig bajonett csatlakozót, elektronikus jelátvitelt és fordítógyűrűt is kínál.

A felhelyezés előtt a kiszemelt objektívhez ki kell választanunk a megfelelő fordítógyűrűt, amely egyrészt az objektív szűrőmenetébe, másrészt a fényképezőgéphez csatlakoztatható bajonettes részbe tekerendő be. A gyári készlet 58, 67, 72 és 77 mm-es menetes fordítógyűrűket tartalmaz. Sajnos a Canon EF 50mm f/1,8-hoz 52 mm-es gyűrűre lenne szükség. Mivel ilyen nem volt a csomagban, így ezzel az egyébként jó rajzolatú objektívvel nem tudtuk kipróbálni a terméket, maradt a kéznél lévő EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 kitobjektív.

Az összeszerelést követően a gépre felcsavarhatjuk az objektívet, amelynek bajonettjére a kábel másik végén lévő adaptert csatlakoztathatjuk. Erre nem feltétlenül van szükség a fotózáshoz, de érdemes használni ezt is, hiszen rekeszelni csak így lehetséges. Bár a rendszer támogatja az autofókuszt, ennek itt nyilvánvalóan nem lesz jelentősége, hiszen az élesre állítható tartomány egyébként is szűk, ráadásul a közbenső közgyűrű miatt a fényerő is csökken, így mindenképpen „kézzel” kell megkeresni azt a tárgytávolságot, ahol éles képet kaphatunk. Az élességállítás maga nem okoz komolyabb kihívást, már ha LiveView-ra alkalmas Canon gépen dolgozunk, a gondot inkább az okozza, hogy a viszonylag erős kábel minduntalan visszafordítja a már beállított élességből az objektívet. Ez egyébként a Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 számlájára is írható, hiszen igen könnyen forgatható a fókuszgyűrűje, ami ráadásul élességállításkor együtt fordul el a frontlencsével (amelyre a fordított adapter is kerül). Ha olyan objektívvel dolgozunk, ahol az élességállítás során nem fordul el a frontlencse (s vele együtt fixen marad a szűrőmenet is), akkor semmi problémát nem okoz majd a kábel rugalmassága (de mint a későbbi képeken látszani fog, így is van lehetőség a fókusz beállítására, csak kicsit macerásabb).

A Meike MK-C-Up-ot hagyományos közgyűrűként is használhatjuk. Ilyenkor egyszerűen csak össze kell tekerni a két darabot a menetes végüknél, majd a szokásos módon a gépbe helyezni a bajonett csatlakozónál, majd a másik végére helyezhető az objektív (normál állásban). Az eszköz ilyenkor egy 36 mm-es közgyűrű hatását adja.

Most pedig nézzük, mire is képes a Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 magában, közgyűrűzve, illetve fordított állásban:

Meike MK-C-Up és Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6az objektív saját nagyítása


Meike MK-C-Up közgyűrű módban


18-55mm-es objektív fordítva, 55 mm-es állásban


18-55mm-es objektív fordítva, 18 mm-es állásban

Ahogy látható, a fordított objektív valóban hatékony makróeszköznek bizonyul, főképp nagylátószögű állásában. Persze a tárgytávolság ilyenkor elég kicsiny, mindössze 4 cm (ennél az objektívnél), de ha nem túl ijedős témát fotózunk, ami nem izeg-mozog túl sokat, akkor ezzel a módszerrel kiváló nagyítású képeket készíthetünk. Hozzá kell tennünk, hogy ilyen erős nagyítást egy 100mm-es makróobjektívvel 300 mm-es közgyűrűzéssel érnénk el, ami szinte használhatatlan mértékben csökkentené a fényerőt. Az extrém erős makrózáshoz tehát nem elegendő a közgyűrű használata, mindenképpen szükséges vagy előtétlencse alkalmazása, vagy az objektív megfordítás technikája (amely egyébként az előtétlencséhez hasonlatos).

Végezetül álljon itt két minta fotó, amelyet a 18-55mm-es objektív fordított állásában, 18 mm-nél készítettünk egy pentile elrendezésű OLED kijelzőről, valamint egy szürke madársóska fél centiméteres virágjáról (a teljes felbontású képek Shift+kattintással érhetők el):

A Meike MK-C-Up fordító gyűrűt az Adves Phototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
A termék ára a cikk megjelenésének idején 44.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!