Sirui 3T-35K miniállvány

0

Az állványgyártóknak nincs könnyű dolga, hogy valami figyelemfelkeltőt alkossanak. Az egy-, vagy háromlábú állványok nem tartogatnak annyi fejlesztési lehetőséget, mint egy fényképezőgép, vagy videokamera. Azért igyekeznek tisztességgel, így az elmúlt évek egyik sláger terméke ezen a fronton a moduláris tripod, amikor egy kis legózgatással, szerelgetéssel többféle használati módhoz igazítható az állvány. A Sirui értő művelője ennek a műfajnak. Nem egyszer mutattunk be tőlük átalakítható, többfunkciós állványokat.

E felvezető után valószínűleg az olvasó számára is nyilvánvaló, hogy most bemutatandó termékünket, a 3T-35K miniállványt is hasonló elképzelés szülhette. A szinte teljes egészében alumíniumból készült kis tripod a gyártótól megszokott, egyszerű, fekete kartondobozban, és egy kis puhatokban érkezik, mely nem nagyobb egy esernyőhuzatnál. A cipzáras tokon egy csuklópánt könnyíti a szállíthatóságot. A pakk a használati útmutatón kívül magát a miniállványt, egy külön szütyőben rövidített középoszlopot, karabinert és a szereléshez szükséges imbuszkulcsot tartalmazza. Az általunk kipróbált darab fekete színű volt (erre utal nevében a K betű), de megvásárolható piros színváltozatban is.

Szállítási méretének csökkentése miatt a három láb teljesen visszahajtható, így alig több mint 17 cm hosszú, melynek köszönhetően akár a fotóstáskába is bedobhatjuk, de az oldalán fityegve sem okoz sok gondot. Erre szolgál a mellékelt karabiner is, mely az alján lévő kulcskarikára fűzhető. Erős darab, gumiszegéllyel ellátva, hogy ne karcolja meg, vagy törje fel a környezetében lévő sérülékenyebb tárgyakat.

A lábak szélesek, teljesen fémből készültek, végükön csúszásmentes gumiborítással. Kihajtva a lábcsonkon fordítanunk kell egyet, így az egy gyűrűs zárként rögzíti a lábak visszaútját. Az átkattintott gyűrű fix helyzetben tartja a lábakat, melyeknek csak egy nyitott pozíciója van meglehetősen alacsony, de emiatt stabil súlyponton tartva a kis állványt.

Ezután következik az egész összeállítás méretéhez képest hosszú középoszlop, mely alap kiépítésben két szekciós. Fent egy kényelmes, gumiborítású gyűrűvel oldatjuk ki a második szekciót, mely teljesen kihúzva 27,2 cm magasra emeli az állványt. Ez persze csak a tripod alap magassága, rá kell számolnunk még a fej közel 7 cm-ét, így több mint 34 cm-es magasságba kerülhet fényképezőgépünk alja. A kétszekciós középoszlopot összetolva 8,5 cm-re alacsonyabb magasság érhető el.

Az állvány teljesen kihúzva is elég jó tartású, legalábbis kis méretéhez képest. A két középoszlop rész 16 és 13 mm-es átmérőjű alucső, az állvány saját tömege pedig mindössze negyed kiló. Ehhez 4 kilós teherbírás társul, úgyhogy bátran használható akár kisebb, közepes DSLR-ek és egy nem túl nagy objektív alá is.

Aki nem ódzkodik egy kis szereléstől a mellékelt rövid középoszlop csővel egyszekciós, stabilabb, még könnyebb állvánnyá is átalakíthatja a 3T-35-öt. Ezzel 19 cm körüli magasságot érhetünk el.

Mivel mindkét középoszlop levehető, használhatjuk csak a lábakat és középső csonkjukat is egészen alacsony állványként. Így mindössze 5,1 cm magas miniállványt kapunk, melyre közvetlenül felcsavarható egy cserélhető fej.

Ez eddig háromféle használati funkció: egy- és kétszekciós kisállvány, alacsony miniállvány. A negyedik a mostanság oly divatos szelfi-bot. Oké, elismerem ilyesmire gyakorlatilag minden állvány alkalmas valamennyire. Felteszem rá a gépet, összecsukom a lábakat és az aljánál fogva kitartom magam elé. A Sirui terméke sem reformálja meg ezt a használatot, mindössze annyiban, hogy a lábakat úgy alakították ki, hogy összefogva elég kényelmes markolatot képezzenek.

Használhatjuk rövid kézi tartóként, visszahajtott lábakkal kis kamerák alá, és kb. 40 cm-es szelfi rúdként is.

Az állvány végén egy 37 mm széles platform fogadja a fejet, melyből egy kis gömbfej alaptartozék, de bármilyen hasonló méretű talprésszel rendelkező cserélhető fej is alkalmazható rajta. Leszerelve hozzáférhetünk a felfogatócsavarhoz, mely kivehető és megfordítható. Egyik oldala 3/4″-os (fejekhez), a másik pedig 1/4″-os, tehát akár közvetlenül, fej nélkül is felerősíthetünk rá bármilyen fényképezőgépet vagy kamerát.

A mellékelt gömbfej az állványhoz hasonlóan strapabíró, fémből készült házzal. A gömbcsuklója egyetlen gombbal oldható ki. Ezt használhatjuk a talapzat 360 fokos körbeforgatásának oldására is. Alsó része 25 mm-es átmérőjű, és mint említettem 69 mm-es magassággal dobja meg az állvány max méretét, a tömegét pedig 18 dekával. Teherbírása ugyanúgy 4 kiló, mint a lábaké.

A gömbcsukló oldalt egy vájatot is kapott, ahová 90 fokban ledönthető a gép. Pont mint a nagyoknál. A gyorstalp befogatómechanizmusa is a komoly fejekét idézi hiszen Arca-Swiss rendszerű, azaz satus megoldású. Egy kis oldalsó tekerőgombbal szoríthatjuk be a sínes talpat.

Minek vegyünk minden géptípushoz külön miniállványt ha nem muszáj? A Sirui 3T-35K a pár grammos sportkameráktól a kompakt fényképezőgépeken át egészen a DSLR-ekig, szinte bármilyen készülék alá stabil alapot teremt. Sokoldalúan használható, jó építési és anyagminőségű. Valódi mindenes mini.

A Sirui 3T-35 mindkét színverzióban (fekete és piros) bruttó 29 900 forintos áron vásárolható meg az Advesphotonál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

.