Sirui P-324S monopod

0

Feldobják monopod, leesik mini tripod. Mi az? Hát persze, hogy mai tesztalanyunk a Sirui kínálatból kikerült P-324S egylábas állvány. A monopod jelző csak hellyel-közel illik rá, hiszen annál azért több, és egy gyors átszereléssel akár háromlábú miniállványként is tisztességgel megállja a helyét. Ahogy azt már a kínai gyártótól megszokhattuk ez a termék is kiváló anyagokból és magas minőségben készül, professzionális használatra.

A használat viszontagságait nehezebben tűrő részeken fémet alkalmaztak, és a maradék néhány műanyag alkatrésznek is meg van a maga funkciója. Például a minél kisebb tömeg biztosítása. Épp ezért készült például az összes lábrúd karbonszálas erősítésű anyagból. Ennek köszönhetően a műanyag könnyedségét kapjuk az acél keménységével és stabilitásával. A lábszekciók most is – mint a Sirui összes karbon állványánál – 8 héjból/rétegből állnak a minél nagyobb szilárdság érdekében.

Összesen négy ilyen szekciót kapunk, melyek közül a legvastagabb 32 mm átmérőjű, a legvékonyabb pedig 1 cm-rel karcsúbb. Az alsó három lábrész a szokott módon, teleszkóposan csúszik egymásba, és méretes, jól megmarkolható műanyag kioldógyűrűkkel szoríthatjuk vagy nyithatjuk őket. A gyűrűk nem túl nagy erőfeszítésre engednek és zárnak. Elég egy csavarintás.

A felső lábszekción egy fekete habszivacs markolatot is elhelyeztek, mely amellett, hogy kényelmesebbé teszi, az egylábas állvány fogásának stabilitását is javítja. Valami hasonlóra hivatott a tetején elhelyezett, körbeforgatható gyűrűre varrt csuklópánt is, melynek hossza sajnos nem állítható kedvünk szerint.

Összecsukva 72,5 cm-es szállítási méretű monopodot kapunk, ami az átlaghoz képest egy kicsit talán hosszúnak tűnik, de itt azért figyelembe kell venni a négy szekciós kivitelt, és a cseppet sem mindennapi funkciókat. Minden lábszekciót kihúzva a teljes magasság 175 cm lehet, ami egy plusz állványfejjel bőven átlag embermagasság fölé tolja a ráerősített fényképezőgépet vagy videokamerát.

Teherbírása igen tiszteletreméltó. A gyártó 10 kilóig javasolja, de persze ez csak a biztonsági határ. Mindehhez 1,3 kilós saját tömeg társul.

A felerősítéshez egy strapabíró, fémből készült, széles talpat kapunk a felső részen, mely tetszés szerint lecsavarható, ezáltal az említett csuklópánt és gyűrűje is eltávolítható. A talpban egy megfordítható állványmenet kapott helyet, két végén a két általánosan elterjedt menetmérettel (1/4″ és 3/8″), attól függően, hogy közvetlenül fényképezőgépet, vagy netán nagyobb menettel csatlakozó fejet szeretnénk az állványra erősíteni. Mindkettőre lehetőség van, és mint látni fogjuk, állványfej nélkül is elég sok szabadságunk lesz a gép mozgatására.

Szabadságnak itt van mindjárt a panorámázás, vagy svenkelés funkció, mely a Sirui P-324S egyedi tulajdonsága. A felső lábrészen lévő kék fémgyűrűt kioldva a felette lévő szakasz a markolattal együtt 360 fokban körbeforgatható, mégpedig igen finoman, így akár videózáshoz is alkalmas. Az állvány alja mindeközben mozdulatlan marad. A szorítógyűrűre felfestették kioldás és a zárás irányát is, így ezt sem kell feltétlenül kisakkoznunk.

A második különleges szolgáltatását alul kell keresnünk. Az alsó rész ugyan itt is egy átlagosnak tűnő, vastag gumilábban végződik, fölötte azonban egy gömbcsuklót kapunk. Szorítóerejét ugyanúgy szabályozhatjuk mint egy normál gömbfejen, az oldalán lévő csavar elfordításával. Ha nem használjuk, a nagyobb stabilitás érdekében a fölötte lévő kék fémgyűrűt is lefelé csavarhatjuk. A gyűrű alja így belefekszik a gömbcsukló „árkába” és nem engedi mozogni azt. Kioldva viszont a teljes állványrúd viszonylag szabadon mozoghat oldalra és előre-hátra. Legalábbis amíg a gömbcsukló pereme engedi. A talprész eközben sem mozdul el a földön.

Talpból egyébként többfélét kapunk. Az említett vastag gumilábból mindjárt kettőt, hiszen egy pót véget is mellékeltek hozzá. Az eredeti csavaros menettel illeszkedik az állvány aljához, így nagyon könnyű cseréni. Kapunk egy szintén felcsavarható fém tüskét is, ha problémásabb terepen akarjuk leszúrni a monopodot.

Ehhez kapcsolódik az állvány harmadik extra szolgáltatása is, a kihajtható lábak. Láttunk már ehhez hasonlót néhány konkurensnél is, de itt nagyon biztos, és strapabíró lábakat sikerült összehoznia a Siruinak. Természetesen nem kell tripod stabilitásra gondolni, de a három széles, fémből készült kis láb a teljesen kihúzott állványon is képes biztosan megtartani egy átlagos DSLR-t. Mindhárom láb oldalán egy apró gomb található, melynek lenyomása nélkül nem hajthatók le a támasztékok. Végükön némi csúszásbiztosságot adó gumivégek találhatók.

A három apró láb feladata azonban nem csak annyi, hogy akár elengedett kézzel is megtartson egy fényképezőgépet a monopod. Az alsó részén lévő harmadik kék fémgyűrűt (a gömbcsukló biztosító fölöttit) kiengedve a teljes alsó rész levehető, így egy nagyon masszív, háromlábas, „gömbfejes” miniállványt kapunk, ha a fent említett felső fejcsatlakozó platnit is rácsavarjuk. Az így kapott gömbfej ugyan nem biztosít akkora szabadságot, mint egy normális – például a portré állásba döntés sem lehetséges alapból – de ne feledjük, hogy bármilyen fejjel kiegészíthető az ily módon összeszerelt asztali állványunk. Egy plusz fejjel már teljes értékű miniállványként használható, mégpedig egy igen profi kis tripodként.

Az egylábú állványhoz egy pár darabos imbuszkulcs készletet és egy bélelt, vállpántos, cipzáras hordtáskát mellékelnek. A kulcskészlet segítségével akár le is szerelhetők a kisegítő lábak.

A Sirui fotós és videós feladatokhoz is ajánlja a P-324S-t, és igaza is van. A mozgóképek szerelmesei számára bizonyára a monopodoktól nem várt távlatokat nyit majd az egyedi panoráma funkció, az alsó gömbcsukló adta szabadság, és a miniállvány funkció. De nem csak ők a videósok is elégedetten vehetik birtokba ezeket a szolgáltatásokat, ha kifizetik a monopod vonatkozásban nem túl alacsony, bruttó 87 990 forintos árat.

Az állványt az AdvesPhoto webáruháztól kaptuk. Köszönjük!