Yongnuo YN-E3-RT rádiós E-TTL vakuvezérlő

0

A Canon a Speedlite 600EX-RT rendszervaku bejelentésekor egy vezeték nélküli vakukioldót is a piacra dobott, amivel a korábban szokásos villanásos vezérlés helyett a műtermi vakuknál elterjedt rádiós adatátvitel segítségével lehet a távoli vakukat kezelni. A Canon Speedlite ST-E3-RT óriási segítség a rendszervakukat kreatívan (vagy csak ésszerűen) használó fotósok számára, egyetlen hátránya csupán az, hogy drága. Legalábbis akkor, ha ugyanezt a tudást nagyjából fele áron is hajlandó ideadni egy feltörekvő kínai gyártó.

Ez a gyártó a Yongnuo, amit eddig leginkább vaku gyártóként ismertünk meg. Bár a márka elfogadottsága a profik között még talán kétséges, kedvező árai miatt az amatőr és hobbi fotósok táborában népszerűnek számítanak. A Yongnuo azonban nem csak vakukat, de teljes rendszert kínál, így megtalálható a termékek között a Canon Speedlite ST-E3-RT olcsósított változata a Yongnuo YN-E3-RT is.

Ha a profik esetleg a vakun belüli nagyfeszültségű alkatrészek minőségétől tartva nem bíznak a Yongnuo vakukban, a Yongnuo YN-E3-RT-t akkor is nyugodtan megnézhetik, hiszen ebben nincs nagy feszültségű rész. Ráadásul nem csak funkcionalitásában, de külsejét tekintve is szinte tökéletes mása a Canon által kínált kiegészítőnek. Ha nem lenne rajtuk márkajelzés, akkor nagyon nehéz lenne megmondani, hogy melyik-melyik.

De mire is jó az ST-E3-RT? A Canon Speedlite 600EX-RT-ben jelent meg a vakuk vezeték nélküli vezérlésének lehetősége. No nem az optikai E-TTL Master/Slave vakuvillantásra gondolok, hanem a rádiós kioldásra, ami ellenfény létrehozására is tökéletesen alkalmas. A 600EX-RT-be ugyanis egy ilyen rádiós vevő is került, amelyet a Canon ST-E3-RT-vel vezérelhetünk. Vagy a Yongnuo YN-E3-RT-vel.

A rendszer öt csatornát kezel, összesen maximum 15 vakuval, vakunként egységes, vagy akár egyedi beállításokkal.

A dobozon belül a Yongnuo YN-E3-RT vakuvezérlőt egy csinos gyöngyvászon tokban találjuk.

A rádiós vezérlőt két darab ceruzaelemmel vagy AA méretű NiMH akkumulátorral kelthetjük életre, ezek azonban nem képezik a csomag részét.

A Yongnuo YN-E3-RT háttérvilágítással is ellátott, méretes mátrix LCD-je alatt találjuk a Canon modellel megegyező elrendezésű kezelőszerveket. A vakuvezérlő bekapcsolását a jobb oldalon található karral kell elvégeznünk. Ezt követően ha a készülék talál Canon 600EX-RT vakut, akkor a bal felső sarokban lévő Link LED zöld fénnyel világít.

A Mode gombbal az összes csatornára beállítható az E-TTL üzemmód, a manuális teljesítmény beállítás, a stroboszkópikus villantás, illetve a vakucsoportonkénti külön vezérlés.

E-TTL módnál természetesen a teljesítmény leosztás a szokásos módokon állítható: A:B, A:B+C, az arány 8:1..1:1..1:8, a C csatorna +-3 Fé teljesítmény eltolású lehet.
Gr módban csatornánként állítható be az üzemmód E-TTL, M vagy Ext.A módúra, ezen kívül ±3 Fé tartományban a teljesítmény korrekció is megadható.
Kérhető vaku teljesítmény sorozat és választható nagy sebességű szinkronmód is, amely lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép szinkronidejénél (többnyire 1/250 mp-nél) rövidebb záridővel is vakuzhassunk. Ezen felül M módban második redőnyre is szinkronizálhatunk. A rádiós átvitel csatornáját 1-16 között adhatjuk meg, de automatikus mód is rendelkezésünkre áll.

Ahogy a Canon változattal, úgy a Yongnuo YN-E3-RT-vel is van lehetőségünk magának a fényképezőgépnek a kioldására, ehhez kétféle kábelt is mellékelnek a középkategóriás és a profi DSLR vázakhoz illőt.

Egy jelentős eltérés azonban mégis észrevehető a Canon és a Yongnuo változat között. Ez pedig az AF segédfény, amely a Canon modellel ellentétben a Yongnuonál lézeres. Ugyanilyen megoldást láttunk már egyébként a Yongnuo YN-568EX-II vakunál is. A lézeres AF segédfény mintát rajzol a témára, így akkor is hatékony lehet az automatikus élességállítás, ha a téma maga nem rendelkezik kellő kontraszttal. A módszer egyedüli problémája, hogy közelebbi témáknál előfordulhat, hogy pont az aktuális AF terület alá nem kerül a segédfény mintájából, ami teljesen ellehetetlenítheti az automatikus élességállítást.

A Yongnuo YN-E3-RT rádiós E-TTL vakuvezérlőt a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.
A termék ára bruttó 49.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!