SmartMedia problémák

0

Diamond Rio PMP300Egyes hírek szerint a Diamond által piacra dobott Rio PMP300 nevű MP3 lejátszójában használt SmartMedia kártyákat a Rio lejátszó után digitális fényképezőgépekben többé nem lehet használni. A Diamond szakemberek szerint a probléma oka, hogy a Rio egy speciális formátumban írja fel az MP3-om számokat a kártyára, hogy azok ne legyenek másolhatók az asztali kártyaolvasókkal.

A hír felkavarta a kártyák gyártóinak és forgalmazóinak kedéjeit is, mivel a kártyákról Rio lejátszó nélkül nem lehet azonnal megállapítani, hogy azok hibásak, így kicsrélendők vagy pedig a Rio tette azokat gyakorlatilag más célra használhatatlanná.

A megoldást egy olyan program jelenthetné, amely a kártya tartalmától illetve jelenlegi formátumától függetlenül újraformázza az adathordozót. Ilyen azonban nincs, sőt a Diamond véleménye szerint ez nem is az ő, hanem a digitális fényképezőgép gyártók problémája.

Ez azonban még mindig nem lenne teljes megoldás, hiszen egyes fényképezőgépek, mint az Olympos néhány modellje (C-420L, C-820L, C-830L, C-840L és a C-900 Zoom) apró kiegészítő programokat is tárol a kártyán, amelyek a panoráma képek készítését és a keretek használatát támogatják. Ezek visszaállítása az alacsony szintű formázással sem lehetséges.

Így az egyetlen megoldás az, ha nem használjuk azokat a kártyákat a Rio-ban, amelyekre később képeket szeretnénk menteni