CompactFlash az élen

0

Néhány évvel ezelőtt a memóriakártya szabványok egymást gyilkolva próbálták meghódítani a piacot. Ma ez már nem annyira téma, hiszen napjainkban a digitális fényképezőgépek több mint 70%-a a SanDisk által 1994-ben bemutatott CompactFlash kártyát használja.

A digitális fényképezőgépek növekvő népszerűségének köszönhetően CompactFlash eladások várhatóan a jelenlegi 1,7 millióról 2002-re 28 millióra növekednek.

Miért használják a gyártók a CompactFlash kártyákat? Nyilván nem az ára, hiszem amíg a CF kártyák ára 7 dollár körül van megabyteonként, addig a konkurens SmartMedia ára csak 3 dollár/MB. (Persze vannak olcsóbb CompactFlash kártyák is.) A nagy előnyt a tárolókapacitás jelenti. A pici méret ellenére a kapacitása a vetélytársak elé helyezi. Tavaly november óta a SanDisk árul 96 MB-os Type I CF kártyákat és idén ennek a kapacitásnak a dupláját szeretnék elhelyezni egy-egy kártyán. Egyes gyártók, már gigabyte-os méretekről beszélnek, amit 2-3 éven belül szeretnének elérni.

A nagy kapacitásra az egyre növekvő felbontású digitális fényképezőgép tulajdonosoknak van szüksége, mivel egy-egy nagyobb felbontású kép tömörítve is könnyen elérheti az 1 MB-ot.

A kapacitáson kívül az elérési sebesség is nagyon fontos. A nagy méretű képek elmentése és visszaolvasása meglehetősen időigényes, így egyre nehezebb kielégíteni a vásárlók igényeit.

Egyes cégek ezért ráálltak a nagyon gyors kártyák gyártására. Míg az átlagos kártyák átviteli sebessége 500 Kbyte/mp, addig az SST által gyártott kártyák akár 1,4 Mbyte/mp sebességgel is olvashatók. A sebesség jelentőségét csak a következő generációs fényképezőgépekben fogjuk látni, ahol a nagy fájlméretek miatt már észrevehető lesz a különbség a gyors és a lassú CF kártya közt.