smc Pentax-DA 18-135mm F3,5-5,6 ED AL [IF] DC WR

0

Bemutatás

Az APS-C szenzorral szerelt digitális tükörreflexes fényképezőgépek mellé legtöbbször egy olcsó 18-55mm-es optikát csomagol a gyártó. Ez a legelterjedtebb kitobjektív típus. Bár kezdésre és a fotótémák jó részére ez is egy megfelelő megoldás, akadnak, akiknek valamilyen okból kifolyólag másra fűlik a foga. Valljuk be, a 18-55mm-es kitobjektívek általában nem a legjobb építési minőségű, legkényelmesebb, legstrapabíróbb és leggyorsabb autofókusszal szerelt darabok.

A Pentax mindig is szerette az egyéni, de nem extrém megoldásokat, és úgy tűnik ez a törekvés nem csak kiváló szolgáltatáskészletű tükörreflexes fényképezőgépeiknél, de optikáiknál is megjelenik. Többek között a kitoptikánál. Az olcsóbb gépekhez persze a jól bevált 18-55mm-es jár, de nagyjából három éve, a K-5 modell megjelenésével egy új 18-135mm-es objektívet is piacra dobtak, mely már zoomtartományával is legalább dupláját kínálja a mindennapos kitoptikáknak. Persze a 18-105 és 135mm-es zoomok nem teljesen egyediek, hisz más nagy DSLR gyártóknál is találunk egy-két ilyen típust, a Pentax azonban időjárásálló kivitelben készítette el ugyanazt, ami valóban nem hétköznapi opció a hasonló „lencséknél”. Tökéletesen idomul tehát az időjárásálló Pentax vázakhoz.

Ez tehát tesztalanyunk, az smc Pentax-DA 18-135mm F3,5-5,6 ED AL [IF] DC WR. Hosszú nevének rövidítéseiből jó pár egyéb szolgáltatására is fény derül az időjárásállóság (WR) mellett. Rendelkezik például egy képminőség javító ED lencsetaggal, és két aszférikus (AL) lencsével is. Aztán megtudhatjuk belőle, hogy az objektív belső fókuszálású (IF), vagyis élességállítás közben nem változtatja a hosszát és frontlencséje sem fordul el eközben, tehát polárszűrővel is gond nélkül használható. Ehhez persze be kell szereznünk a 62 mm-es frontmenetével megegyező méretű polárszűrőket is.

Az objektív zömében műanyagból készült, de ennek ellenére jó építési minőségű és precíz működésű. A csatlakozóbajonettje fém, és Pentax fényképezőgépünkhöz csatlakoztatva 76 mm-re nyúlik előre. Hosszát zoomolás közben persze növeli, így a két belső műanyag tubus kb. 5 cm-rel toldja meg a fenti méretet. Ezzel együtt is viszonylag kis méretű, kényelmes objektívnek számít. Legalábbis a hasonló kategóriájú optikák között. Tömege önmagában 405 gramm, melyet csak kismértékben növel a hozzá adott virágszirom alakú műanyag napellenző.

Használati tapasztalatok

A Pentax 18-135mm használat során nem csak tömege és méret miatt kényelmes, de 7,5×-es zoomátfogása is egész sor fotótéma megörökítésére teszi alkalmassá. Kizárólag APS-C méretű gépvázakhoz tervezték, így ezeken a szenzorméret miatt 27,5-207mm-nek megfelelő képkivágást ad. Egy objektívben kapjuk meg tehát a megkerülhetetlen nagylátószögű és kistele tartományokat, 76-11,9 fok közötti látószöggel.

F3,5-5,6 fényereje ugyan csak átlagos, de kicsivel jobbért sokkal súlyosabb összeget kéne érte a kasszában hagynunk. A rekeszérték nagylátószögnél F22-ig, tele állásban F38-ig növelhető. Mindez a fényképezőgépen, hisz az objektíven nincs rekeszgyűrű. Felénk eső végén egy szűk kis élességállító gyűrűt, távolabb egy széles zoomgyűrűt kapunk. Mindkettő viszonylag finoman jár és kényelmes gumiborítással fedett. A zoomgyűrű kb. 90 fokos fordulattal járja be a 18-135mm közötti gyújtótáv tartományt. Alsó részén jelölték is a legfontosabb gyutáv értékeket.

Az optikán a két gyűrűn kívül semmilyen más kezelőszerv nem található. Rekeszlamellából egyébként hetet kapott. Mind lekerekített belső éllel a minél kellemesebb háttérelmosás érdekében.

Nem csak manuális, de automatikus élességállítást is kínál az objektív, melynek meghajtását egy gyors és elég csendes mikromotor végzi, bár az igaz, hogy hallottunk már hangtalanabb AF állítást is. Az AF minden korábbi Pentax DSLR géppel használható, nagyjából a K10D modellig visszamenőleg, a korábbi verziókkal (pl. *ist típusok) csak kézi élességállítás működik.

Az objektívet az úgynevezett Quick-Shift élességállítási szolgáltatással is felvértezték, vagyis ha automata fókusz módban kézi beállításra van szükség, nem kell átkapcsolnunk, a fókuszgyűrű megmozdításával bármikor felülbírálható, finomítható az AF beállítás. Az élességállítás távolsága az objektívről nem olvasható le.

A Pentax 18-135mm-es zoomoptika 13 lencsét kapott 11 csoportba rendezve, melyek érdekesebbjeiről már volt szól. Frontlencséjén Super Protect tükröződésgátló bevonatot alkalmazott a gyártó, mely az apró vízcseppektől és portól is védi a lencse felületét.

Színhiba

Nagylátószögnél viszonylag magas a színhiba előfordulása a kép szélein és sarkaiban, ahol kb. 3 pixel szélességben fedezhetők fel a színes csíkok. További probléma, hogy ez a jelenség a rekesz szűkítésével sem csökkenthető. Jobb a helyzet egy kis zoomolás után, így 50-70mm körül már csak nyitva jelentkezik számottevő kromatikus aberráció, mely később sem tüntethető el teljesen, de a blendeérték növelésével legalább csökkenthető.

A leginkább zavaró színhibát a tele tartomány vége felé kapjuk, ahol akár 4-5 pixel széles, cián-magenta elszíneződésekkel is találkozhatunk, melyek a rekesz szűkítésével is megmaradnak.

Sajnos ez az optika a kromatikus aberrációt tekintve elég gyengén teljesít.

Geometriai torzítás

Kissé magas, nagyjából 1,3%-os hordótorzítással indít a Pentax 18-135mm, mely szabályos tárgyak (pl. épületek) fotózásánál zavaró lehet a képen. A zoom növelése itt is sokat segíthet a dolgon, és már 30mm környékén búcsút inthetünk a geometriai torzulásoknak. Ezt követően azonban újra jelentkeznek, hiszen 53mm-nél már fordított előjellel, 0,85%-os párnatorzítást produkált az optika. Ez a további zoomálásokban is megmarad, és a gyújtótávolság tartomány végéig enyhe mértékben csökken.

Geometriai torzítás1,3% hordótorzítás


0,85% párnatorzítás


0,7% párnatorzítás


0,6% párnatorzítás

Peremsötétedés

A fentiekben megismert képletet adja a peremsötétedés is. Nagylátószögnél és nyitott rekesznél viszonylag magas, a képeken is észrevehető, de még tolerálható mértékű képsarki sötétedést kapunk, mely a rekeszérték növelésével elfogadható szintre süllyed. Az objektív ezúttal is valahol 50mm környékén adja a legjobb formáját és vele a legkisebb peremsötétedést, majd a gyújtótávolságot növelve ennek mértéke ismét növekszik. Ennél a képhibánál azonban nem beszélhetünk túlzóan magas értékről, inkább egy átlagos optikának megfelelőről.

Peremsötétedés


25%

20%

10%

8%

19%

12%

7%

23%

14%

22%

12%

Makró, közelfényképezés

makró közelpont: 40cm (~90 x 60 mm leképezett terület)

Legfeljebb 40 cm-re közelíthetjük meg a témát, mely ezúttal is a közelpontot, vagyis a téma és a szenzor síkja közötti távolságot jelenti. A frontlencsétől mérve 25-28 cm-re lévő témára már jó eséllyel élesíthetünk.

A legjobb nagyítást természetesen 135mm-es gyújtótávolságon, a tele tartomány legvégén kapjuk. Ilyen esetben kb. 9 x 6 cm-es terület fedhető le a képen, mely nem jelent ugyan kiemelkedő makró képességet, de kisebb, közepes tárgyak, virágok fényképezésére alkalmas lehet.

Képminőség

Az objektív színvisszaadása, kontrasztja és brillanciája teljesen átlagos. Nem sok különlegességet kap az, aki hozzászokott az átlag kitobjektívekhez. Mindez a 18-135mm képminőségére általánosságban is igaz. 18mm-en elfogadható felbontást kapunk, ahogy a fentiekből is látszik meglehetősen magas torzítással és még zavaróbb színhibával, a bokeh, azaz a hátér elmosásának minősége viszont elég szép. A gyújtótávolságot emelve a színhibát részben, a torzítást pedig teljesen kiküszöbölhetjük, és a képminőség is javul. A zoomtartomány vége felé azonban újabb minőségvesztéssel számolhatunk szinte minden téren. Különösen igaz ez a sarkok felbontására, ami 135mm környékén elég gyenge. Képminőség terén tehát nem kapunk többet a megszokott kitobjektíveknél, ebből a szempontból pusztán annak a lehetősége szól az optika mellett, hogy 55mm fölött is dolgozhatunk vele.

Értékelés

Egy kategóriájában jó építési minőségű objektívet ismertem meg a Pentax 18-135mm-es optikáját forgatva, melynek értékén külön emel, hogy időjárásálló belső szigeteléssel látták el, így tökéletes kit-zoom lehet a gyártó hasonló, por-, és cseppmentes szigetelést kapott fényképezőgép vázaival, például az általunk is próbált K-3-mal együtt.

Képminőségben viszont nem kapunk semmi extrát. 35-50mm környékén, vagyis az objektív ideális gyújtótávolságaiban elég kellemes képminőségre számíthatunk, de különösen tele állásokban már sokkal több kompromisszumra kényszerülünk. Nagylátószögnél és tele tartományban meglehetősen magas torzítással, színhibával kell számolnunk, és a sarkok felbontása, valamint világosság vesztése is szembetűnő lehet.

A 18-135mm-es Pentax objektív mégis jó társa lehet annak a fotósnak, aki nem képminőségben, hanem a használat terén szeretne túllépni a megszokott 18-55mm-es kitobjektíveken. Kényelmesen kompakt, sok téren használható gyújtótávolság tartományt kínáló, halk AF rendszerű, jó felépítésű optikát pakolhatunk általa a fényképezőgépünkre.

Az objektív önmagában kb. 165 ezer forintos áron vásárolható meg, az új Pentax K-3 vázzal együtt pedig 469 ezer forintba kerül, ami kb. 100 ezer forintot jelent az objektívre levetítve.