A 10 legjobb online képszerkesztő

0

BeFunky

http://www.befunky.com/

Még csak regisztrálnunk sem kell, hogy munkára bírjuk a BeFunky-t. Mindössze egy Get Started gombnyomás, és már birtokba is vehetjük az online szerkesztőfelületet, mely két részre oszlik. Egyrészt egy pofonegyszerű szerkesztőre, másrészt egy kollázs készítőre.

A szerkesztőben a legfontosabb képmanipuláló lépések mellett különféle bőrretusáló eszközök, vagy a nem kívánt tárgyak eltüntetéséhez akár klónozó eszköz is elérhető. Mind nagyon egyszerűen és ésszerűen kezelhető.

A kollázs készítőben különféle előre gyártott sablon elrendezésekbe pakolhatjuk képeinket, melyek között a Facebook, vagy a Pinterest tipikus layoutjai is szerepelnek. Ezekre feliratok, mintázatok, hülye clipartok pakolhatók.

Nagy erénye még a szoftvernek, hogy nem csak számítógépünkön tárolt fotóinkat szerkeszthetjük, de a Facebookra, Picasara, vagy Flickrre feltöltött képeinket is, sőt webkameránk képét is behívhatjuk. A kész fotók mentése szintén lehetséges online megosztóhelyekre.

CloneGram

http://clonegram.com/

Egy percig sem titkolja a szoftver, hogy a szegény ember Instagramja kíván lenni, legalábbis a képeffektusok szintjén. Buta mint a tök, de legalább ilyen egyszerű is. Töltsd fel a képed, a 16 automata képeffektus közül válaszd ki a neked tetszőt, majd mentsd a képet eredetiben, vagy az Instragram kedvelt 960 x 960 pixeles méretében. Pont.

FotoFlexer

http://fotoflexer.com

Szerényen a világ leghaladóbb online képszerkesztőjeként mutatkozik be a FotoFlexer, de kétségtelenül nem az. Annyi viszont igaz, hogy inkább a haladóknak ajánlott, hiszen többszörös visszavonási lehetőségeket, egyszerű rétegkezelést, valamint torzító és retus eszközöket is kínál. Szóval egyszerre akár több fotót is egymásra pakolhatunk, vagdalhatjuk, keverhetjük őket.

Emellett alap szerkesztési lehetőségek, vagy két tucatnyi nem túl érdekes effektus, és egy sokkal érdekesebb fotódekorálási szekció kapott itt helyet, ahol rengeteg keret, rajzocska, vagy akár mozgó GIF ábra pakolható a fényképere.

Az átlag szerkesztőkön túlmutató lehetőségeket a Geek szekcióban kapjuk, ahol intelligens kivágó, torzító, színező és átméretező eszközök várnak.

Fotor

http://www.fotor.com/

A Fotor szintén, a „kattints kettőt és kész” szerkesztők mezőnyébe tartozik, mellyel trendi kinézetű képkollázs és üdvözlőkártya is létrehozható. Utóbbi téren szerintem a legjobb, mivel már a gyárilag felajánlott sablonok is modernek és jobbára ízlésesek.

Maga a képszerkesztő rész is sportosabb külsőt kapott az átlagnál, de ez csak a látszat. Százával sorakoznak itt az effektusok, keretek és a fotóra pakolható vicces ábrák, de a bevállalósabb szerkesztő eszközből is néhány. Aki komolyabban szeretne szerkesztgetni külön kozmetikai szekciót, vagy akár Tilt-shift és HDR lehetőséget is kap. Az effektusok nem automatikusak, mindhez néhány beállítás tartozik, hogy saját ízlésünkhöz igazíthassuk őket. Az elkészült művek ezután egy sor online megosztóhelyre, vagy akár számítógépünkre menthetők.

PhotoCat

http://web.photocat.com

A kissé gyerekes külsejű PhotoCat a szokásos alapvető szerkesztő eszközök mellett néhány szelektív képszerkesztő szolgáltatást is kínál, vagyis egy ecsettel magunk festhetjük a képre, az életlenséget a mozaik hatást, vagy emelhetünk ki egyetlen színt a fekete-fehér fotón.

Van is egy rakás képeffektus, keret és betűtípus is, de amiért igazán érdemes kipróbálni az a Retouch rész, ahol egy komplett kozmetikai bőröndöt nyithatunk fel és szebbé tehetünk egy portrét. Keskenyebbé varázsolható a test, kisimítható a bőr, igézővé tehető a pillantás. A szoftveres arcretus iránt érdeklődő serdülő kislányoknak nem is tudok hirtelen jobb kezdő szoftvert ajánlani.

PicJoke

http://hu.picjoke.net/

A PicJoke magyarul is tud…hmm, nagyjából. Néha olyan, mintha valami online fordítóval készült volna, de a lényege érhető, hiszen végtelenül egyszerű. Semmi mást nem kell tennünk, csak az ezernyi fotómontázs közül kiválasztani egyet, melybe szépen belemontírozza majd feltöltött fotónkat. Képszerkesztőnek hívni túlzás, inkább amolyan pakoljuk-a-fényképünket-ebbe-a-sablonba program.

Kár, hogy ezek a sablonok ömlesztve zúdulnak a nyakunkba. Jó pár órát is el lehet tölteni a keresgélésükkel, és nem biztos, hogy találunk kedvünkre valót. Arra persze jó, hogy néhány másodperc alatt beszúrjuk a portrénk a Time Square egy óriásplakátja, egy szép lány, vagy akár egy korsó sör mellé, aztán lehet mutogatni a haveroknak. Többre nem képes.

PicMonkey

http://www.picmonkey.com/

A fotómajom a Fotorhoz hasonló laza, egyszerűen kezelhető, jól kinéző, de akár komolyabb feladatokra is alkalmas szerkesztő. Rengeteg naprakész képeffektust kínál, melyek egy-két tulajdonságukban szerkeszthetők is, de nem maradtak ki a fotóra pakolható ábrák, textúrák és keretek sem. Ehhez a szoftverhez is jár egy tisztességes arcretus szekció, mely jó továbblépés lehet mondjuk a PhotoCat után.

Kezdésnek nagyon jó és gyors. Egyetlen hátránya, hogy a kis korona ikonnal jelzett szolgáltatásait a felhasználók beetetésére használja, mivel ezekhez csak havidíjjal jutunk hozzá. Ingyen csak azt nézhetjük meg, mit tudna ha fizetnénk érte. Kár.

Pixlr

http://pixlr.com/editor/

Aki nem elégszik meg azzal, hogy 100 előre legyártott sablon effektus közül kiválasszon egyet, és esetleg néhány beállítással finomítson rajta, annak itt a Pixlr, az online képszerkesztők egyik legjobbja. Most nem kezdenék hosszadalmas felsorolásba arról mi mindent tud, de gyakorlatilag mindent, ami a haladó képszerkesztéshez kell. A teljesség igénye nélkül: korrekciós eszközök, szűrők, history szolgáltatás, fejlett rétegkezelés, eszközpaletta, méretezhető/mozgatható szerkesztési ablakok és paletták, maszkok és rétegstílusok, valamint külön rétegenként is menthető képformátum.

Kezelőfelülete nem csak nyomokban, de igen sok tekintetben emlékeztet a Photoshopra. Egyfajta PS Lightot kapunk a használatával, mely természetesen teljesen ingyenes.

Az egyszerűbb szerkesztőre vágyóknak ott a Pixlr Express, aki pedig csak egy Instagram effektet akar a fotójára pakolni vagy egy kollázst létrehozni, bekapcsolhatja a szintén online Pixlr-o-maticot. Utóbbi két szoftver iOS és Androidos mobilokra is letölthető.

Sumopaint

http://www.sumopaint.com

Ugyanúgy haladó képszerkesztőknek ajánljuk a SumoPaintet mint a Pixlr-t, melynek alap változat ingyenes, ha azonban több szűrőt akarunk, vagy a számítógépünkre szeretnénk telepíteni 10-20 dollárt kérnek érte. Sajnos az ingyenes verziót oldalt és felül teleaggatták reklámcsíkokkal is, melyek elég sok értékes területet vesznek el a kezelőfelülettől.

A szoftver amúgy egy Pixlrhez hasonlóan sok funkciót kínáló Photoshop klón, mely ha lehet még jobban hasonlít a nagynevű szerkesztőhöz. Rétegek, összehatásmódok, képkorrekciók, fejlett kijelölési eszközök és szűrők találhatók itt a megszokott elrendezésben. A maszkolás lehetőségét mondjuk hiányoltam, de mindez csak keveset von le a SumoPaint képességeiből.

TiltShift Maker

http://tiltshiftmaker.com

Egyvalamire használható csupán a beszédes nevű TiltShift Maker, de arra nagyon. A tilt és shift funkciókból persze csak az előbbit adja, tehát a döntött fókuszsík nyújtotta furcsán szűk mélységélességi hatást érhetjük el vele akár nagylátószögű távlatképeinken is.

Nem csak saját, de bármely weben talált képet (URL alapján) is betölthetjük a szoftverbe, és részletes beállításokkal érhetjük el a drága objektívek adta „terepasztal” hatást. Hátránya viszont, hogy az ingyenes verzió legfeljebb 2000 pixel széles képeket ment. A nagyobb felbontásért már havi 1 dollárért regisztrálnunk kell.