Aputure Amaran AHL-HC100 LED-es körvaku

0

A jó árfekvésű kiegészítők gyártására szakosodott Aputure termékei közül legutóbb fényforrások jártak nálunk, ezek közül a videólámpákat már bemutattuk, most pedig az AHL-HC100 LED-es körvakun a sor.

Jóllehet, sok esetben a legjobb fényeket a természet adja, vannak esetek, amikor muszáj kiegészítő fényforrást használni. Kis tárgytávolságokat alkalmazva azonban a gépvázba épített vaku, illetve a még magasabban lévő rendszervaku nem nyújt jó megvilágítást, ugyanis igen komoly árnyékok képződhetnek. Ennek kivédésére fejlesztették ki a körvakukat, amelyeket makró körvakunak is szokás nevezni, jelezvén a főbb felhasználási területet.

Gyári kiegészítőből ilyen vakut 160e Ft környékén kaphatunk, de még az egyéb gyártók kínálatában is 100e Ft feletti árakra számíthatunk. Vajon akkor miért kapjuk meg az Aputure-tól az AHL-HC100-at csupán 26e Ft-ért?

A válasz egyszerű: azért, mert ez a szó szoros értelmében nem vaku, hanem LED-es fényforrás. Persze ettől még ugyanolyan módon használható, mint egy vakucsöves modell, a különbség nyilvánvalóan teljesítményben kereshető. Igaz, ezt sajnos nem tudjuk összehasonlítani, mivel a Canon a saját termékénél kulcsszámot ad meg (14-es ISO100-on, m-ben), az Aputure pedig csak maximális fogyasztást (6 W). Könnyű azért rájönni, hogy LED-es fényforrással nehéz elérni akkora teljesítményt, mint egy villanócsővel.

A kedvezőbb ár és a kisebb teljesítmény ellenére mégis figyelemreméltó ez a termék is, hiszen pontosan a LED-eknek köszönhetően nem csak villanófényhez, de folyamatos megvilágításra is alkalmas, így videózásnál is hasznát vehetjük.

Az Aputure Amaran AHL-HC100-at úgy képzelhetjük el, mint egy manuális vakut. A teljesítményt ugyanis nekünk kell beállítani, vagyis TTL működésre nem alkalmas. A világítási, illetve villanási fényerőt egy analóg potenciométerrel állíthatjuk, amely egyben a főkapcsolót is helyettesíti.

Bár a jobb és bal oldalon 50-50 diódából álló külön LED csoport világít, az egyes oldalak teljesítmény arányát nem módosíthatjuk, azokat csak ki- vagy bekapcsolni tudjuk. Ez sajnos kissé nehezíti a jó világítás megválasztását. Pozitív viszont, hogy a LED-es világítás ellenére a színvisszaadás nagyon jó, a gyártó 95-ös CRI értéket adott meg, amely jónak számít (egy hagyományos fénycsőé pl. csak 65 körüli az erősen vonalas spektruma miatt). Természetesen a színhőmérséklet is a napfényhez, illetve a vakukéhoz hasonló, e modellnél 5500K (± 200K).

A működéshez négy darab ceruzaelemre vagy AA méretű akkumulátorra van szükségünk. A körfényt a szokásos módon az objektív elé kell felerősítenünk, ehhez nyolc féle méretű adaptert kapunk 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77 mm méretben. Ebből már jól látható, hogy elsődlegesen tükörreflexes vagy méretesebb kompakt géppel tudjuk használni e kiegészítőt, MILC fényképezőgépekkel kevésbé, hiszen azok objektívjeinek szűrőmenet átmérője többnyire 49 mm-nél kisebb.

Az Aputure Amaran AHL-HC100 főként tehát azoknak nyújt kedvező áron segítséget, akik egyszerűbb DSLR szettel rendelkeznek, s szeretnének közeli fotókat készíteni, de nem igénylik a precíz fénybeállítást. Aki komolyabban kíván a makrófotózással foglalkozni, gyaníthatóan nem ússza meg a leosztás beállítást is kínáló villanócsöves makró körvakut, hacsak nem próbálkozik rádiós kioldású vakuval és derítőlapokkal, amelyek egyébként véleményem szerint sokkal nagyobb szabadságot adnak.

Aputure Amaran AHL-HC100 25.900 Ft-ért vásárolható meg.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Az Aputure Amaran LED-es körfényt az AdvesPhototól kaptuk tesztre. Köszönjük!