smc Pentax FA 77mm F1,8 Limited

0

Bemutatás

A Pentax FA-sorozata egykor több mint negyven objektívet számlált. A klasszikus, kisfilmes gépeikhez készült autofókuszos objektívjeikből mára csak négy darab maradt forgalomban, köztük az smc Pentax FA 77mm F1,8 Limited, melyet 250-270 ezer forint körül vásárolhatunk meg idehaza.

A széria összes darabja hagyományos, csavaros AF meghajtással szerelt, kompakt méretű optika (innen a Limited jelölés), mely 36 x 24 mm-es kisfilmes képkocka mérethez készült, de tökéletesen használható napjaink APS-C szenzoros digitális tükörreflexes gépeivel is. Mivel a gyártó csak ilyen érzékelővel kínál „kisfilmes” DSLR-eket, így 77mm-es fizikai gyújtótávolságával kb. 116mm-nek megfelelő látószöget kínál. Egy ideális portré tartományt kínáló kistelével van tehát dolgunk. Ezt jelzi a kiváló, 1:1,8-as fényerő, mely F22-ig szűkíthető. A nagy fényerő miatt gyengébb fényviszonyok között is jól használható.

Az objektív 7 lencsetagot kapott, melyet 6 csoportba rendeztek. Extra optikai tagokat nem tartalmaz, de többi társához hasonlóan ‘smc’ (super multi coated) többrétegű bevonatot kapott. A front tag elé 49 mm-es szűrők csavarhatók.

Használati tapasztalatok

Három szóval jellemezhető a Pentax 77mm-es optika: kicsi, strapabíró, és retró. Modern DSLR-ünk elején diszkréten bújik meg ez az apróság, melyről első ránézésre nem is sejtenénk, hogy milyen komoly darab. Kialakítása a 70-es, 80-as éveket idézi. Minden porcikája fém és üveg, mégpedig minőségi megmunkálással és összeszereléssel. Erre szokták mondani, hogy „nagyon egyben van”. Ezt a hangulatot csak fokozza, hogy minden mozdítható alkatrésze finoman és precízen jár. Mindezekből két gyűrűt, és egy apró gombot találunk az objektíven. Elöl egy kb. 1 cm vastag, és fém barázdái révén a retró hangulatot erősítő fókuszgyűrűt. Hátsó részén egy szintén hagyományos küllemű távolságskála látható a váz hasítékán keresztül. Az emögött lévő skálán a beállított távolsághoz tartozó mélységélességi tartományt követhetjük figyelemmel.

A fókuszgyűrű mozgatásával kb. 2 cm-re tolható ki az optika lötyögéstől mentes fémtubusa. Ennek elején egy beépített, kör alakú fém napellenző kapott helyet, az objektív színére fújva, amiből nem csak a tesztünkben szereplő fekete, de ezüst változatot is választhatunk. A napellenzőre lágyan szorul a szintén elmúlt évtizedeket megidéző, zöld posztóval bélelt, fém lencsevédő kupak.

Az objektív végén egy kézi rekeszállító gyűrű található, mely szintén fém borítású. Egyik végén az FA objektívek egyik jellegzetessége az automata (A) állás is helyet kapott, melyet az említett kis gombbal oldhatunk ki manuális módba. Automatikus rekeszállításnál fényképezőgépünk szabályozza a blendét, de ezt kell használnunk akkor is, ha a gépen szeretnénk rekeszt állítani (pl. Av vagy M üzemmódban).

Az élességállítás, nem csak manuálisan, de a beépített fókuszmotor segítségével automatikusan is történhet. Sajnos ez is elég „klasszikusra” sikerült. Az AF, rosszabb pillanataiban 0,6 mp-es beállítási időket produkálhat, elég erős, sivító – végállásában kattanó – hanggal kísérve (AF hangja). Az ultrahangos optikák korában ez már bizony túlhaladott, főleg, hogy a Pentax is kínál csendes és gyors objektíveket SDM jelöléssel.

Színhiba

Az F1,8-es rekesz sosem makulátlan a színhiba tekintetében, így nem meglepő, hogy a Pentax optikája is jól látható kromatikus aberrációt mutat ilyen beállítás mellett. Szintetikus, nagy kontrasztú tesztünknél ez a probléma szembetűnőbb, életszerű helyzetekben azonban nem ennyire zavaró. Az optikai hiba csökkentésének legkézenfekvőbb módja a rekesz szűkítése, mely most is segít. Tesztképeinken ugyan még F4-nél és F8-nál is jelen voltak a színes csíkok, de valós körülmények között ebben a tartományban már egyáltalán nem zavaróak.

Geometriai torzítás

Ahogy az egy jó minőségű kisteléhez illik a Pentax 77mm Limited nem blamálja magát a geometriai torzítással. Gyakorlatilag torzításmentes képet kapunk.

Geometriai torzítás0,08% párnatorzítás

Peremsötétedés

A nagy fényerejű optikáknál rendszerint erősebb képsarki sötétedéssel kell számolnunk nyitott rekesznél, de mivel a 77mm-es Pentax-ot teljes kisfilmes képkockához tervezték, a gyártó APS-C szenzoros gépeivel sokkal kevésbé érződik a hatás. F1,8-nál nagyjából 10%-kal sötétebbek a sarkok a középponttól, ráadásul a sötétedés hosszabb eloszlású, így homogén képterületeken sem lesz zavaró. A rekeszt F4-re szűkítve alig több mint 2%-os a sarkok és a középrész közti különbség, ami szinte elhanyagolható, és F8-as rekeszértéknél is hasonló képet kapunk.

Peremsötétedés


10%

2,3%

2,5%

Makró, közelfényképezés


70 cm közelpont,
161 mm széles lefedés

A Pentax 77mm-es optikája finoman szólva nem makróra termett. A 70 cm-es közelpont persze már sejteti, hogy nem a bogárfotósok kedvelt optikája lesz. Ilyen távolságból kb. 16,1 cm széles területet tudunk befogni, így közepes és nagyobb tárgyak fényképezéséhez még jól jöhet, részleteik kiemeléséhez azonban már nem, hacsak nem vágunk a képen. A gyártó egyébként 0,14x-es nagyítást (1:7,1x-es nagyítási arány) ad meg az objektív adatainál, ami hozzávetőlegesen megegyezik az általunk mérttel (APS-C szenzoros géppel.

Képminőség

A Pentax 77mm F1,8 Limited faltól-falig, vagyis saroktól-sarokig jól teljesít. Teljesen nyitva kellemesen, de erőteljesen lágy a rajza, hasonló a soft focus optikákhoz, így akik nem szeretnék portréalanyuk bőrének minden egyes pihéjét a képen látni – vagy szeretik ezt a fajta álomszerű fotóeffektust – bátran használhatják tág rekesszel is. A sarkokban még F4-nél is megmarad a lágyság, de a képközép itt már borotvaéles, a rekeszt tovább szűkítve kiváló, részletgazdag rajzolatot kapunk, nagyon jó brillanciával és kontraszttal. Az objektív nagyjából F5,6-nál hozza ki magából a maximumot, F8 fölött azonban már a diffrakció képminőség rontó hibáival kell számolnunk. Romlik a rajzolat, és a kontraszt is.

Értékelés

Vitán felül, ez egy nagyon jó objektív, mind az építési-, mind a képminőségét tekintve. Gyártója kimondottan portrézásra és rosszabb megvilágítású szituációkra ajánlja. Kiváló rajzolatának, színeinek és kontrasztjának köszönhetően, akár kisebb rekeszértéken is használhatjuk, de itt még elég lágy és némi színhibával is számolhatunk. F4-5,6 környékén viszont ideális portrézásra, és ilyen beállítások mellett még a hátteret is jól mossa.

Építési minőségéről is csak nagybetűkkel írhatunk, rendkívül strapabíró, ugyanakkor finom működésű optika. Előnyére válik a kompakt mérete és kis tömege is a retró külső elfogadása viszont ízlés dolga. Nekem bejött.

Egyedül az AF motor gyorsaságát és főként hangját hozhatnánk fel ellene, mely azért igencsak elmarad a modern, ultrahangos meghajtással szerelt társaitól.

Ára a hasonló portréobjektívek között nem mondható alacsonynak, a két legnagyobb DSLR gyártó valamivel 100 ezer forint fölött kínál 1:1,8-as fényerejű portréoptikát, hasonló (85mm-es) gyújtótávolsággal, ez viszont legalább 2x annyiba kerül. Nos kérem, a minőséget, úgy tűnik, ismét meg kell fizetni!