Sun-Sniper vállpántok fotóstáskára

0

A gyors vállpántok igen szép karriert futottak be az elmúlt években, mivel egyszerűen menőek. Persze használatukat egészségügyi és praktikussági okokkal is indokolhatjuk, amiben van is igazság, de az is kétségtelen, hogy nagyon macsó tud lenni az oldalunkon vadnyugati forgótárasként fityegő, bármikor egy mozdulattal szemünk elé rántható fényképezőgép. Ha Clint Eastwood nem pisztolyt forgatott volna, hanem fotómasinát, biztos ilyet hord az Egy maréknyi dollárért című filmben.

Míg önmagában ez egy elég kényelmes és jól használható megoldás, könnyen átfordulhat körülményessé ha még egy pánt ékíti vállunkat. Mondjuk olyan esetekben, ha kénytelenek vagyunk fotózást közben egy táskát is magunkon hordani. Ilyenkor jóval komfortosabb a nyakékként hordott fényképezőgép, mint a táskával együtt a csípő közelében lógó, nem is beszélve a gyorstüzelő funkcióról, ami az eggyel több rajtunk keresztülfutó szíj miatt igen problémás lehet.

De minek felesleges szíj, ha egyben megoldható a táska és a gép magunkra aggatása? Ez az ötlet vezérelhette a német Sun-Sniper szakembereit, következő két tesztalanyunk kifejlesztésénél. Ha egy oldaltáskát, vagy hátizsákot akasztunk magunkra, eleve adott a táskát tartó szíj, mely akár fényképezőgép hordszíjként is megállná a helyét. Csak rá kell valahogy akasztani egy Sun-Sniper véget és kész a gyors vállpánt, ráadásul még a plusz szíj árát is megspórolhatjuk. Ésszerű!

The „Strap-Surfer”

A kétféle megoldás közül az egyszerűbb – legalábbis a kevesebb anyagot igénylő – a „pánt-szörföző” nevet kapta, mellyel lényegében működési elvét is röviden összefoglalja.

Egy rövid, a szokásos Sun-Sniper felfogató csavarban végződő pántról van szó, melynek másik vége egy különleges karabiner (csat?). Ezt keresztbe vetett válltáskánk pántjára erősítve máris megkapjuk azt a szabadonfutó gyorstüzelő szíjat, amit a hasonló pántoktól megszoktunk. A testen keresztülfutó pántot itt a táskáé helyettesíti.

A gép ugyanúgy szabadon lóghat oldalunkon a táska mellett (vagy benne), mint a hagyományos gyorspántoknál. Igen akár benne is, hisz a rövid, legfeljebb 25 cm-re kihúzható szíj arra is lehetőséget nyújt, hogy a fényképezőgépet vele együtt belelógassuk a táskába.

A The „Strap-Surfer” hosszát a Sun-Sniper egyéb termékeinél megszokott, műanyag csattal állíthatjuk, és a pánt szabad végét is műanyagborítás védi, így szinte kizárt, hogy leessen, biztosan tartja nagyobb gépünket is. Erre garancia a strapabíró, vastag gyöngyvászon szövet pánt is, mely a Sun-Sniper egyéb termékeihez hasonlóan középen egy erős acél sodronyt is tartalmaz. A fém betét nem csak arra garancia, hogy ráaggatott fényképezőgépünk biztosan nem fog leszakadni, hanem arra is, hogy illetéktelenek erővágó nélkül (pl. egy késsel) nem tudják levágni sem rólunk.

A pánt megkapta a Sun-Sniper termékek egyéb kecsegtető tulajdonságait is, például a golyóscsapágyakkal ellátott, felfogatócsavart, melyhez egy külön gumi szorítóalátétet is mellékeltek. A csatlakozó csavart a fényképezőgép állványmenetébe tekerhetjük. Megszorítása és lazítása is könnyen végezhető.

Az ehhez hasonló kényes helyeken, vagyis a szíj két végén csak fémmel találkozunk, így a másik oldalra is egy igen masszív csat került. Ez a már emlegetett, szabadonfutó vég, mely 6 cm széles így szinte minden táskapántra felerősíthető. Felfogatása nagyon egyszerű és ötletes. Ketté kell hajtanunk, és a felső végén így keletkezett nyílásba könnyedén bebújtatható a táskánk szíja. A csatot ezután összezárva lezárjuk a nyílást is, melyen keresztül immár lehetetlen letépni a fémcsatot. Ennyi az egész! Szintén egyszerű de nagyszerű megoldás.

A The „Strap-Surfer” mindezek mellett igen diszkrét és gyors megoldás, hiszen úgy tüntethetjük el, vagy vehetjük elő gépünket, hogy már rajtunk van a pánt is. Elpakolva egyszerű turisták vagyunk oldaltáskával, melyből pár pillanat alatt csőre töltve, pántra erősítve előbukkanhat a fényképezőgép.

The „Back-Pack Strap”

A hátizsákokhoz való változat már nem ennyire kényelmes, de még mindig sokkal kényelmesebb, mintha a hátunkon fityegő táska mellett még egy (vagy két) plusz szíjba bújnánk. Itt ugyebár a hátizsák pántok nem futnak keresztül a testen – hacsak nem egypántos megoldás – így gyakorlatilag egy fél szíjat kapunk, melynek két végét a táskapánt felső és alsó végéhez erősíthetjük. A közte lévő Sun-Sniper pánton már szabadon futhat a felaggatott gép. Ráadásul akár kettő is, mivel ugye egy hátizsáknak általában két pántja van. Ehhez azonban két Back-Pack Strap-et kell beszereznünk, egy készletnél ugyanis csak egy gép felfogatására van lehetőség.

Némi hátrányt jelenthet, hogy nincs minden fotós hátizsákon felfogatásra alkalmas karabinergyűrű. A kisebb design zsákokon, így például az én Kata hátipakkomon sincs ilyesmi, vagyis a Back-Pack Strap nem minden hátizsákos fotósnak jelent egyértelmű megoldást.

A felfogatására azonban találhatunk helyet, hiszen meglehetősen nagy és igen masszív fémkarabinerek találhatók mindkét végén. Egy táskafülre, vagy kiálló csatra is megpróbálhatjuk felerősíteni, legfeljebb kicsit csúszkálni fog.

A karabinerek a hegymászók által is használt biztonsági gyűrűvel ellátottak, és bár rendkívül strapabírónak tűnnek nagybetűs feliratuk szerint mászáshoz nem használhatók. Nem is baj, hisz nekünk csak egy fényképezőgép szíj megtartásához kellenek, amire bőven elégnek bizonyulnak.
A két vég felfogatása után a hátizsák pántja mellett egy szabadonfutó gyorsszíjat kapunk. A hátizsák pántjai tetszés szerint akár keresztben is összeköthetők, így a testünk előtt futó szíjat képezve.

Szíjként ugyanaz a gyöngyvászon pánt szolgál, mint az imént bemutatott oldaltáskára való változatnál, melyben szintén biztonsági fémsodrony fut és csatja is megegyező. Az egyik végén található a hosszúságot állító műanyag csat, a másikon pedig egy puha textilanyaggal burkolt rész, melynek funkciója valószínűleg az, hogy a szíj mozgásakor ne dörzsölje ki a hátizsák pántját.

A felfogató csavar szintén a Sun-Sniperekből jól ismert, golyóscsapágyas darab, melyhez ezúttal is gumialátétet kapunk, a biztosabb szorítás érdekében. A fényképezőgép állványmenetébe csavarható vég a gyártó normál pántjaihoz hasonlóan fut a pánton – már ha megemeljük a rákötött gépet.

Összefoglalva ez is egy ésszerű megoldás, mely bár kissé körülményesebb mint az oldaltáskás, végtelenül egyszerű változat, de jobban is variálható, és egyszerre akár két gép független vállszíjaként is használható.

A Sun-Sniper Strap-Surfer és Backpack-Strap az importőr Pálvölgyi Digital kínálatában 20.990 és 17.600 forint.