Új gépek az idei PMA kiállításon

0

A nagy gyártók közül többen nem mutattak már be semmit az utóbbi hónapokban. Közülük soknak vannak olyan gépei, amelyek már megérettek a frissítésre. Tippelésünknek legyen ez az alapja.

Sony
Tavaly év elején mutatta be a Sony a P sorozat 30-as és 50-es modelljét. Nem csodálkozék, ha a P sorozat újabb tagokkal bővülne. Szintén januárban adtak hírt a DSC-S75-ről, aminek 4 megapixeles változatát júniusban harangozták be. Tudjuk, hogy a Sony-nak van már 5 megapixeles CCD-je is, így nem lenne meglepetés, ha elkészülne egy 5 megapixeles kompakt gép. A CD lemezre dolgozó fényképezőgépekről is régen hallottunk már. Ahogy a Sony mérnökök termelékenységét ismerem biztosan lesz 4-5 újdonság a Sony standon.

Sony DSC-S85

Sony DSC-P30 Sony DSC-P50


Canon
A Canonnak is van már néhány olyan modellje, amely megérett a frissítésre. Az egyik az EOS-D30, ami nagyon sikeres ugyan, de a 3 megapixeles felbontás már ebben a kategóriában sem nagy szám. A versenytársak modelljeit tekintve egy 4-5 megapixeles modellre lehet számítani, bár a Canonnak vigyáznia kell, nehogy egy olcsó versenytársat produkáljon a nemrég bemutatott EOS-1D-nek. Szintén nem mai darab a PowerShot Pro 90, de ha a Pro 70 és a Pro 90 bemutatása között eltelt időt vesszük alapul, akkor a Pro 90 utódlásáról csak 2003-ban beszélhetünk. Hátha téves ez a számítás. A PowerShot A10 és A20 modelleket is majd egy éve már, hogy bemutatták.

Canon EOS-D30

Canon PowerShot A10 Canon PowerShot A10 Canon PowerShot A20

Fujifilm
Úgy néz ki, hogy a Fuji már ellőtte a puskaporát. Az új SuperCCD-s modellek szenzációs újdonságnak tűnnek, főleg az S1 leváltására készített S2 Pro. A 12 megapixeles felbontás egyedülálló. A Fujinak a tesztképek produkálása lesz a feladata a kiállítás megnyitásáig.

Fujifilm FinePix S2 Pro

Fujifilm FinePix S602 Zoom Fujifilm FinePix F601 Zoom

Olympus
Az E-10 utódlását már megoldották a nemrég megjelent 5 megapixeles E-20 modellel. A cégnek van már kompakt 4 megapixeles gépe, úgyhogy ott nem biztos, hogy lesz újdonság. Régi modell viszont a 10x zoomátfogású képstabilizátoros 2100UZ. Hasonlóan a Canon Pro90 modelljéhez, erre is ráfér egy frissítés. Mivel kisebb Olympus modelleket folyamatosan mutatta be a cég, itt sem biztos, hogy lesz újdonság (nem is beszélve arról, hogy a cég korábban már bejelentette, hogy ki akar vonulni az olcsó amatőr gépek piacáról).

Olympus C-2100 UltraZoom

Nikon
A D1X és D1H modelleket már majd egy éve bemutatták, de ezeket a profi modelleket nem cserélik le 1 év után, így valószínűleg itt nem lesz változás. Egyébként is kell hagyni valami bemutatnivalót a szeptemberi Photokinára is. Régi modell már a 775-ös kompakt gép. Nincs a Nikon kínálatában ultra-kompakt, dizájnos fém burkolatú modell. De majd meglátjuk.

Nikon D1X

Nikon Coolpix 775