Vanguard Abeo Pro 283CGH állvány kit

0

„Ugyan mi lehet érdekes egy fotóállványban?” Teszi fel magának a kérdést az ember. „Három teleszkópos láb, meg egy középoszlop, olcsóbb vagy drágább kivitelben.”. Érkezik azonnal az önmagunknak adott gyors válasz. Igen, messziről valóban erről van szó, de azért a látszólag állóvíz fotóállvány gyártásban is születnek néha innovatív eszközök. Elég csak belegondolnunk, hogy a sok évtizeddel ezelőtti, fa állványoktól meddig jutottunk? Kompozit, szénszálas anyagok, kis tömeg, és nagy teherbírás jellemzi napjaink modern állványait, melyek használhatósága terén is igyekeznek mindig újabb ötletekkel előállni a gyártók.

Az állványok terén tapasztalt Vanguard cég Abeo Pro 283 CGH modellje is az ilyen előretmutató fejlesztések egyike, amit a megjelenése óta eltelt néhány hónapban begyűjtött rangos díjak is igazolnak.

Az általunk tesztelt összeállítás a Vanguard Abeo Pro 283 CGH nevet viseli és az Abeo Pro 283CT háromlábú állványból, valamint a GH-300T fejből áll. Ez utóbbit nem is olyan régen egy cikkben már alaposan bemutattuk, így eztúttal csak érintőlegesen említem majd. Most annyit érdemes róla tudnunk, hogy egy pisztolymarkolatos gömbfejről van szó, mely megoldás a fej rendkívül gyors beállítását teszi lehetővé, hiszen csak a markolaton lévő kart kell lenyomnunk, és máris bármely irányba fordítható. A fej egyedi tulajdonsága a markolat alján lévő minijack bemenet, melyhez távkioldó kábel csatlakoztatható.

Az Abeo Pro 283CT állvány a gyártótól megszokott, fekete papírdobozban érkezik, egy Vanguard feliratos fekete (néhol narancs) tok, csavarkulcsok, csere gumitalpak és ajándékként kétféle távvezérlő kábel társaságában. Ez utóbbi a DSLR fényképezőgépekben legelterjedtebb két kábelvégződést jelenti, melyek segítségével a GH-300T gömbfej a következő gépekkel köthető össze:

  • Canon EOS-300/400/500/600/700 széria, EOS-1000 széria
  • Nikon D90 (D80-nal nem kompatibilis), D3000/5000/7000 széria
  • Pentax K10D/K100D, K20D/K200D
  • Samsung GX-10/20

Sony, és az említett gyártók magasabb szériás gépeihez külön kapható kábelekkel csatlakozhatunk. A fényképezőgép csatlakoztatása után a gömbfej markolatán lévő piros gombbal exponálhatunk.

A tripod lábainak végén az átlagostól nagyobb, bordázott gumitalp található, melyet eltávolítva tüskevégű, keményebb talajhoz való lábvégződéseket kapunk. Ezek helyére illeszthetők a havas terepre ajánlott, jóval szélesebb, kerek csere gumitalpak.

Igen masszív, strapabíró állványt sikerült összehoznia a Vanguardnak, ráadásul elfogadhatóan nehezet. Ezen tulajdonságait a szénszálas műanyag lábainak köszönheti, melyek a műanyagok könnyedségét az acél szilárdságával ötvözik. Kb. 3 kiló az össztömege, teherbírása azonban eléri a 8 kilogrammot. A csőszerű lábak három szekciósak, és mindhárom az említett karbonszálas kivitelű. Nyitásukhoz nagy, de ezúttal normál műanyagból készült gyorskioldó csatokat alkalmaztak, melyek a vadonatúj tesztdarabon elég keményen jártak. Mondjuk a legnagyobb vastagságuknál 28mm átmérőjű szénszálas lábak sem azok a csúszós fajták. A csatokat kilazítva maguktól nem siklottak ki, csak némi kézi noszogatásra, sőt az alsó lábszekciók kissé szorultak is. Minden láb felső szekcióján polifoam szivacsmarkolatot is találunk, így hidegben is viszonylag komfortosan mozgatható, anélkül, hogy odafagyna a kezünk.

A lábak zsanérjait biztosító felső csonk fémöntvény, melyen egy kis vízszintező is található. Minden láb tetején oldalt egy ezüstös gombot találunk. Segítségével a normál 25 fokos lábállásból 50 vagy 80 fokos terpeszt is csinálhatunk. Ez sokkal alacsonyabb állványmagasságot tesz lehetővé, mely akár 20 cm körüli is lehet. A lábak sztenderd gumivégét úgy alakították ki, hogy 80 fokos kihajtásnál is stabilan álljanak a talajon.

Maga az állvány kiválóan összerakott darab, mely összecsukva 76,5 cm, a lábakat kihúzva pedig 138,5 cm magas. Ehhez jön még a kihúzott középoszlop magassága, mely maximálisan 171,5 cm-t jelent.

Gyakorlatilag a középoszlop kialakítása és szolgáltatásai adják az állvány bevezetőnkben is említett különlegességét. Emelése persze még teljesen hétköznapi. Egy oldalsó csavart kilazítva kézzel húzhatjuk magasabbra, a csavart megfeszítve pedig újra megszoríthatjuk. A tetején egy narancsszín gumigyűrűt helyeztek el, mely puhább landolást tesz lehetővé, ha a csavart véletlenül túlságosan kiengednénk, és az oszlop (vele együtt az állványfejjel és a géppel) „leesik”.

Oldalt egy fémszínű kis kart is találunk, mellyel egyetlen mozdulattal oldható ki a középoszlop forgatása. Ezt felhúzva tehát 360 fokban vízszintesen körbefordítható az állványra helyezett gép, ugyanezzel a mozdulattal pedig bárhol lezárhatjuk.

Ez még mindig csak érdekes, de nem egyedi tulajdonság. Az Abeo Pro 283CT igazán nagy dobása a középoszlop tetszőleges dönthetősége. 90 fokban dönthető és így körbefordíthat oszlopokat már láttunk, itt azonban egy különleges mechanizmusnak köszönhetően szinte bármilyen irányba beállítható az oszlop. Állhatjuk felfelé 70, vagy 35 fokban, de akár a föld felé fordítva is lógatható, így nyitott földközeli lábállásnál akár szó szerint a talajszinten is használható a fényképezőgép.

A középoszlop alján egy rugós fémkampót találunk, melyre normál esetben akár a felszereléssel rakott fotóstáskánk is felakasztható, így növelve a három láb stabilitását. Kicsivel fölötte egy STOP feliratú apró gomb látható, melynek alap feladata, hogy megakadályozza az oszlop teljes kihúzását. A döntéshez mégis be kell nyomnunk, és teljesen kihúznunk, így lehetővé válik, hogy csuklós szorítógyűrűjét kifordítsuk a három lábból. A csukló elfordításához ez újabb kart kell kioldani, melyet nem nehéz megtalálni, hiszen narancsszín kioldógombja révén kiemelt helyet kapott az állványon. A kart kihajtva bármilyen állásba megdönthető a teljesen kihúzott oszlop, visszahajtva pedig lezárható a pozíció. A kar kioldásához és zárásához a narancsszínű biztonsági gomb használható. Természetesen a középoszlop fel-le mozgatására használható csavart, illetve az egész mechanizmus közbeforgatását kioldó fémszínű kart is használhatjuk, így az oszlop gyakorlatilag bármilyen (!) pozícióba beállítható. Az átállítás minden esetben csak egy mozdulat, a három kezelőszerv valamelyikét kioldva.

Egyedi mechanizmusát Instant Swivel Stop-n-Lock (ISSL), hirtelen fordításban Gyors Forgató Stop-és-Befogó rendszernek keresztelte a Vanguard, ami szépen összefoglalja a lényeget, vagyis azt, hogy felerősített fényképezőgépünk ezen rendszer és a gömbfej előnyeit kihasználva ~0-180 cm magasságban, és az állványhoz képest ~0-40 cm távolságban akárhol lehet.

Vége már azoknak az időknek, amikor az állvány csak egy stabil alátámasztás volt a fényképezőgép alatt, legfeljebb a magasság állítás funkcióját nyújtva. A Vanguard Abeo Pro 283CGH kit a beállítás teljes szabadságát nyújtja a fotós számára. Ehhez a karbonszálas technológia könnyedségét és stabilitását, valamint egy villámgyorsan állítható, masszív és még távvezérlő funkciót is kínáló gömbfejet kapunk. A 160 ezer forint körüli ár persze már az állványok elitjét jelenti, de nem is érdemtelenül nevezi magát ez a kit profinak.

A Vanguard Abeo Pro 283CGH állvány kitet a Bluechip webáruháztól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
Az állvány+fej ára bruttó 163.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!