Vanguard állványok

0

Néhány évtizede a minőségi ázsiai fotótermék gyártás még egyet jelentett a japán árukkal, de ma már ez nincs feltétlenül így. Fényképezőgép fronton még javában tartja magát a szigetország, de a kiegészítők terén számos távol-keleti cég – főleg kínai – szállt harcba, és egyre jobb minőséget képes produkálni.

A kínai Vanguard közel negyed évszázados tapasztalattal rendelkezik az állványok terén. Ez éppen elég ahhoz, hogy a kezdeti olcsó, egyszerűbb termékektől eljussanak az egyedi megoldásokat tartalmazó, akár profi használatra is ajánlott állványokig. Vezető állványsorozatuk az Alta Pro nemrég TIPA díjat is kapott, mint 2009 legjobb fotós kiegészítője. A vállalat elsősorban fotós és videós kiegészítőket, főleg állványokat és különböző táskákat gyárt, de saját fejlesztésű látcsöveket is kínálnak természetjáráshoz, madármegfigyeléshez.

A Vanguard nemrégiben hazai importőrt kapott, így mind gyakrabban összefuthatunk a névvel. Ennek örömére kaptunk az alkalmon és kiválasztottunk négy különböző árú alumínium állványt, név szerint az alábbiakat:

  • MAK 233
  • Espod Plus 204AP
  • Tracker 283AB 100
  • Alta Pro 263AT

MAK 233

Elsősorban a kezdők, illetve az olcsóbb állványokat keresők számára ajánlott ez a termék, melyet főleg kompakt gépekhez, vagy kisebb DSLR-ekhez használhatunk. Önsúlya 1,3 kg, maximális teherbírása pedig 3 kg. A lábak és a középoszlop alumíniumból készültek, feketére festve, a többi alkatrész kemény műanyag.

Lábai három szekciósak, kihajtható műanyag gyorscsatokkal rögzíthetők vagy oldhatók. Vastagságuk 23 mm. A csatok kellően masszívnak tűnnek, és megfelelő kialakításuknak köszönhetően az ujjunkat sem csípik oda. A lábakat három műanyag merevítővel látták el, melyek stabilabbá teszik a szerkezetet, de a szélesebbre nyitásukat is meggátolják. A merevítőket a középoszlopon futó rögzítőgyűrűvel szoríthatjuk meg. A lábvégek sima gumiborítást kaptak.

A lábak felső vége egy műanyag csonkba torkollik, melyen kis vízszintezőt is találunk. Itt kapott helyet a szintén alumíniumból készült, fogasléces középoszlop műanyag tekerőkarja. Ez az ugyanilyen megoldású állványokhoz hasonlóan behajtható ha épp nem használjuk. A középoszlopot az alján lévő szorítógyűrűvel rögzíthetjük. Tetejére egy narancssárga gumigyűrűt helyeztek, mely kissé fékezi a letekert fej koppanását. A középoszlopot teljesen kihajtva és a lábakat kihúzva 165 cm-es magasságot érhetünk el, összecsukott állapotban pedig 62 cm hosszú az állvány.

A felső végén található fej beépített, nem cserélhető. Szinte teljes egészében műanyagból készült. 360 fokban körbeforgatható, illetve 90 fokban dönthető egy gumiborítású mozgatókarnak köszönhetően. Kioldásához, vagy éppen rögzítéséhez a jobb oldalán lévő nagyméretű műanyaggombot használhatjuk. A fej felső szekciója szintén 90 fokban fordul, mégpedig oldalra, ezáltal gyorsan portré állásba fordítható a felhelyezett fényképezőgép. Ehhez a hátul lévő csavart kell kioldanunk. A fejhez a gyártó QS-28 típusú gyorscseretalpa jár.

Aki nagyobb stabilitást szeretne, kihasználhatja a középoszlop alján lévő műanyag kampót, melyre bármilyen súlyt, például fotóstáskánkat akasztva, jóval masszívabbá tehető az állvány. Extrái közé tartozik még a mellékelt, összehúzható, műanyagszövet puhatok is.

A Vanguard MAK 233-at fotósoknak, videósoknak és madármegfigyelőknek ajánlja a gyártó, kisebb látcsövek alá, ára 2 év garanciával 14.390 forint.

Espod Plus 204AP

Ha az előzőhöz hasonlóan könnyű felszerelés alá keresünk állványt, mely szintén könnyedén szállítható, de nem elégszünk meg csak a magassági beállítással, akkor a Vanguard Espod szériája jelentheti a megoldást.

Az Espod Plus 204AP a maga 1,35 kg-os tömegével nem sokkal nehezebb, mint az imént bemutatott állvány, de sokkal több extrával rendelkezik. Igaz néhány kompromisszummal is szembesülnünk kell, mivel ez a háromlábú kevésbé magasra nyitható (145 cm), maximális teherbírása pedig 2 kg.

Az előző terméktől eltérően itt min. 2 cm-es alumínium csőlábakat kapunk, összesen négy szekciót. Rögzítésük hasonló műanyag szorítócsatokkal történik, melyek ezúttal is biztonságosak. A lábvégek gumiborítást kaptak, ami sima terepen nyújt előnyt, de ha beljebb csavarjuk őket a közepükből fémtüskét is előcsalhatunk az egyenetlenebb terepre. A felső részen két láb kényelmes habszivacs borítást kapott, így például hideg téli túrákon nem kell feltétlenül a jeges fémet markolásznunk.

A lábak szabadon széthajthatók. Mindegyik tetején egy ezüstösen csillogó kioldógomb található, ezt nyomva tartva három fix pozícióba állíthatók, 25, 50 és 80 fokos nyitással. Utóbbi esetén szinte teljesen földközelben fényképezhetünk.

A három teleszkópos láb egy masszív fém állványcsonkban egyesül, közepén a szintén henger alakú középoszloppal. A csonkon itt is megtalálható az állvány pontosabb szintezését segítő vízszintjelző libella. A középoszlopot egy szorítógyűrű tartja stabilan. Ezt kilazítva kézzel bármilyen magasságra állítható, vagy akár ki is emelhető és megfordítva alulról visszatehető. Ez szintén földközeli fotótémáknál, makrózáskor jöhet jól. A középoszlop tetején egy narancsszín gumibetét található, mely annak összecsuklása esetén védi az állványt és a felszerelést a komolyabb sérüléstől.

Az Espod Plus 204AP egy fixen rászerelt fejjel érkezett, melynek cseréjére nincs lehetőség. 3-irányú panoráma fejet kapunk, de a sorozatban találunk gömbfejes változatot is, AB jelöléssel. Az egyszerű, műanyagból készült fejen egy állító-, és a döntést rögzítő kart, egy oldalsó, a forgatást lehetővé tevő csavart, és egy hátsó rögzítőgombot találunk, mely a felső rész 90 fokos oldalra döntéséhez használható. A fejre a QS-36 típusú kisméretű gyorstalpat erősíthetjük.

Az állvány extrái között ezúttal is megtalálható az összehúzható műanyagvászon puhatok, valamint alaptartozékként jár hozzá egy toldó cső, mellyel meghosszabbíthatjuk a középoszlopot. Az alap oszlop alján egy műanyag kampót helyeztek el, mellyel csakúgy mint az előbb bemutatott állványnál a tömegét és egyben stabilitását növelhetjük, ha egy súlyos tárgyat akasztunk rá.

A Vanguard Espod Plus 204AP-től a kompakt méretet és tömeget, valamint a „nagyokhoz” hasonló állíthatóságot kapjuk, melyet a megfordítható középoszlop és a szinte teljesen nyitható lábak jelentenek. Ára 5 év garanciával 24.290 forint.

Tracker 283AB 100

Ez az állvány még nagyobb szabadságot nyújt a beállítások terén, mint „kompakt” társai. Alig több mint 3 kilós tömegével itt már kompakt méretről és könnyű szállíthatóságról nem beszélhetünk, de a nagyobb felszereléshez szükségünk lesz a méret adta stabilitásra. Sajnos a teherbírásáról mélyen hallgat a gyártó, de a legvékonyabb lábszekcióján is 3 cm-es alucsövekből összerakott háromlábú állvány a tesztelt márkatársaihoz viszonyítva kb. 9 kg-os felszereléshez van méretezve.

Csukott állapotban 72,5, teljesen nyitva és a középoszlopot kihúzva pedig 173 cm magasságot érhetünk el. A lábak három teleszkópos szekciót kaptak, igen strapabíró, gyors kioldású szorítógyűrűkkel. A gyűrűk erőssége tetszés szerint szabályozható az oldalukon lévő csavar kilazításával vagy meghúzásával. Ehhez egy külön fémkulcsot is kapunk, melyet az egyik lábra erősítettek. A lábak végére nagyméretű gumisapkák kerültek. A felső szekciók mindegyikén egy habszivacs markolatot találunk, szintén a kényelmesebb és biztosabb szállíthatóság érdekében.

Apropó szállíthatóság! A Tracker 283AB 100-hoz nem jár hordtáska, viszont egy széles, jó kivitelű, hímzett vállpántot mellékelnek hozzá.

Az állvány széleskörű állíthatósággal rendelkezik. A lábak például egyenként terpeszthetők 25, 50 és 80 fokos szögben. Ezzel akár földközeli felvételekhez is alkalmassá tehető az állvány. A nyitást a lábak tetején lévő méretes, fémszínű gomb nyomva tartásával végezhetjük.

Strapabíró állványhoz illően egy igen masszív fém csonkban végzősnek a lábak. A középoszlop az Expod állványhoz hasonlóan egy szorítócsavarral lazítható meg, vagy rögzíthető a kívánt magasságon. Állítását kézzel végezhetjük. A középoszlop teljesen kihúzható és megfordítva visszahelyezhető. A fényképezőgép így teljesen földközeli témákhoz – például makrófotózásnál – használható. Az oszlop hatszög profilú, így nem fordul el.

Tetején szabványos felfogatótalpat és menetet találunk 1/4”-os menetű, cserélhető állványfejek számára. Egy fejet mellékelnek is az állványhoz, mely a Vanguard SBH-100 nevet kapta. A fej egy 1/4-3/8” menet adapter csavart is tartalmaz, így szinte bármilyen cserélhető fejes állványra felerősíthető. Az alsó részhez hasonlóan igen strapabíró eszközről van szó, melyen nehezebb gépeket is használhatunk. A test és a gömbcsukló alumíniumból készült, az állványhoz illeszkedően feketére festve. Csak a rögzítőgombok végei műanyagok, melyekből alul kettőt találunk. Az egyik a gömb szorítását és oldását végzi, a másik oldalon lévő pedig a szorítóerőt finomítja. Fent az állványtalp részen egy harmadik gombbal történik a talp gyors kilazítása, de a dupla zárnak köszönhetően a levételéhez a szélen lévő narancs színű gombot is be kell nyomnunk. A talprészen egy vízszintező is segíti a gömbfej szintbe állítását.

A Vanguard Tracker 283AB 100 állvány és gömbfej azoknak ajánlott, akik számára a jó állíthatóságon kívül fontos nagyméretű fényképezőgépük, és közepes teleobjektívjük stabilitása. A cserélhető fejnek hála számos állvány+fej kombinációt kipróbálhatunk. Az élettartamra érvényes garanciával szállított állvány tudását 57.190 forintos ára is tükrözi.

Alta Pro 263AT

A 2009-ben TIPA díjat nyert széria a Vanguard közepes teherbírású állványainak egyik legtöbb szolgáltatást nyújtó darabja. Az állvány alumíniumból készült, fekete festéssel, akár csak az eddig bemutatott társai. A Trackernél valamivel kecsesebb, vékonyabb darab, de az Espod Plus-nál azért jóval masszívabb kivitel. Maximális teherbírása 7 kg, legvékonyabb lábszekciója pedig 2,6 cm.

Saját tömege 2 kiló, szóval az Espod Plushoz képest 50%-os súlytöbblet árán több mint háromszoros teherbírást kapunk. Összecsukva nem foglal sokkal nagyobb helyet, hiszen így 63 cm-es, míg teljesen kihúzva 165 cm magas.

Az Alta Pro három teleszkópos lábszekciót kapott, az említett Espod Plus állványhoz hasonló, gyorsan kioldható, biztonságos műanyagcsatokkal. Ezek nem állítható szorítás erősségűek, mint a Tracker tripodnál, de kellően stabilan rögzítik a lábszekciókat. A stabilitás fontos kelléke a gumiborítású lábvég is, mely szintén az Espod állványnál megismert kialakítású. A végek menetesek, így beljebb csavarva fém tüske bújik elő közepükből, mellyel még biztosabban rögzülnek a talajhoz a lábak. Másik végük fekete habszivacs borítást kapott, mely kényelmes fogást biztosít az állvány szállításánál. Nyitásuk alap esetben 25 fokban lehetséges, a felső részükön lévő gombot nyomva azonban 50 és 80 fokban is kihajthatóak.

A lábak egy közepesen vastag középső csonkhoz illeszkednek, mely teljesen egyedi középoszlop rögzítő mechanizmust kapott. Az úgynevezett MACC (Multi Angle Central Column) rendszer révén az középoszlop nem csak fel-le mozgatható, de teljes magasságra állítva oldalra is kifordítható. Ezt egy fém szorítógyűrűvel ellátott csukló biztosítja. A legtöbb ilyen megoldású állványnál 90 fokban elforgatott vízszintes középoszlopot használhatunk, a Vanguard ISSL (Instant Swivel Stop-n-Lock) rögzítőrendszernek köszönhetően azonban ez az oszlop szinte bármilyen szögben elfordítható 0-180 fokig. Csak a rögzítőgyűrű melletti, biztonsági csatlakozókart kell kioldanunk és máris beállíthatjuk a tetszőleges helyzetet, a kart visszapattintva pedig ebben a szögben marad. A gyűrűn belül egy csavar segítségével oldhatjuk ki az oszlopot, majd állíthatjuk be a kívánt magasságot. Ezzel a megoldással gyakorlatilag bármilyen pozícióba beállíthatjuk a felhelyezett fényképezőgépet. Egyetlen hátránya, hogy döntött állásban csak 5 kg az állvány névleges terhelhetősége.

A hatszögletű oszlop persze szükség esetén ki is vehető és megfordítva visszahelyezhető, a csuklós kifordító mechanizmusnak hála végtelen variációban. Tetején az állványfej felfogatására szolgáló széles fémplatformot találjuk 1/4”-os menettel, de jár hozzá egy 3/8”-os átalakító is. Alsó részén gumigyűrű tompítja a középoszlop esetleges koccanásait.

Az Alta Pro 263AT-n tehát bármilyen állványfejet használhatunk. Az általunk tesztelt példány egy különleges, pisztoly markolatos fejjel (GH-100) érkezett, mely a csomag részét képezi. A háromnegyed kilós, fémből készült fejet legfeljebb 6 kg-ig terhelhetjük és szinte bármilyen állásba pillanatok alatt beállíthatjuk. A markolat végén lévő csavarral állítható a szorítás erőssége, teljesen kioldani, pedig a markolati kar nyomásával tudjuk. A közepén lévő fémgyűrűt hátrahúzva a markolat 30 fokonként körbe fordítható.

Felső részén egy biztonsági csatlakozós kerek gyorscseretalp található, melynek talpazata 360 fokban körbeforgatható. Nem csak látjuk azonban a forgatás mértékét, de érezzük is a racsnis megoldásnak köszönhetően. Ez rendkívül pontos körbefordítást tesz lehetővé, akár panoráma fényképezéshez is ideálissá téve a fejet.

Maradt még néhány említésre méltó extra, mint például a középoszlop alján lévő terhelő kampó, mely ennél a típusnál fémből készült. Az állványhoz a lábak közé erősíthető tárolózsebet is kapunk, valamint egy összehúzható puhatokot.

A Vanguard Alta Pro 263AT valóban sokoldalú, sok feladatra használható állvány, így elsősorban azok látják majd előnyeit, akik többféle fotós szituációban is szeretnének állványt használni. Makró fotó, panorámázás, extrém gépállások – ezek egyike sem jelent gondot ennek az állványnak, ára élettartam garanciával 68.990 forint.

Az állványokat a Vanguard márkát idehaza képviselő Computer Emporiumtól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!