Vanguard Alta Pro2+ 263AB100: Nem csak a mérete nem hétköznapi

0

Állványból sokféle található már a piacon, amelyek főképp méretükben és tömegükben (alumínium vs. szénszálas) térnek el egymástól. Ezeken a fő paramétereken kívül azonban más különbségek is adódnak, amelyek inkább a szolgáltatások, képességek terén érhetők tetten.

A Vanguard Alta Pro2+ 263AB100 is az a fajta állvány, amiről első ránézésre csak azt gondolnánk, hogy egy teljesen szokványos alumínium tripod.

A nagy méretű, masszív állvány 3 szekciós lábakkal rendelkezik, azaz nem kifejezetten a könnyen hordozható kategória tagja (összecsukott hossza 74 cm!). Viszont pont emiatt lehet stabilabb, mint egy négy vagy öt szekciós utazóállvány.

A tripodhoz gyárilag egy BH-100 gömbfejet adnak, amely természetesen igény esetén másra is cserélhető (de ha valakinek megvan már a jól bejáratott feje, akkor ez az állvány elérhető fej nélkül is Vanguard Alta Pro2+ 263AT néven). A magnézium ötvözetből készült BH-100 gömbfej 10 kg teherbírású, külön szorító csavar gondoskodik a panoráma irányú forgatás/rögzítés, a gömb oldás/rögzítés, valamint a gömb szorítóerejének beállításához. A fejhez 60×35mm méretű Arca Swiss rendszerű talp tartozik

A fejen két vízmérték is található, így tájkép és portré jellegű állásban is elvégezhető a vízszintezés.

A méretes állványhoz egy hordtáskát is mellékelnek, ennek köszönhetően azért mégsem annyira lehetetlen egy komoly tájképezős túrán a fejjel együtt 2,4 kg-ot nyomó állvány magunkkal cipelése.

Az állványlábak szekciói negyed fordulatos gyorsszorítókkal oldhatók és húzhatók ki, így a tripod gyorsan felállítható. Teljesen kinyitott szekciókkal az állvány fejjel együtt 143 cm magasságú, a középoszlop kihúzásával ez 177 cm-re növelhető. Nyilván ez nem számít világrekordnak, de az átlagos 160 cm max. magasságú állványoknál már jóval magasabb.

A lábak végén alapesetben gumi talpak találhatók, ez azonban leszerelhető és az opcionálisan beszerezhető tüskék csavarhatók a helyére, ha azt a terep így kívánja.

Nem megszokott, így különlegesnek számít, hogy az állvány lábai nem három, hanem négy féle szögre állíthatók, így 20, 40, 60 és 80 fokos állás is elérhető, ezen kívül pedig teljes terpesz is rendelkezésünkre áll.

Szintén nem szokványos, hogy a középoszlop könnyedén állítható döntött helyzetűre. Ez ráadásul nem csak 90 fokos elfordítást (vízszintesre hajtást) jelent, hanem köztes, 15, 30, 45, 60, 75 fok is beállítható és rögzíthető.

Az állvány vízszintezését a felső részén lévő libella segíti.
Szintén a felső részen található egy kiegészítőket fogadó menetes rész, ahová pl. LED-es fényforrás fogatható fel.

A Vanguard Alta Pro2+ 263AB100 bátran ajánlható tájkép és természetfotósoknak egyaránt, ha pedig fontos a kis tömeg, akkor a szénszálas kompozit csövekből felépített Vanguard Alta Pro2+ 263CT lehet az ideális választás, amely fej nélkül csupán 1,6 kg-ot nyom.

A Vanguard Alta Pro2+ 263AB100 állványt és a BH-100 közepes méretű gömbfejet tartalmazó kit ára bruttó 77 ezer Ft, a fej nélkül árusított Vanguard Alta Pro2+ 263AT bruttó 61 ezer Ft-ért, míg a szintén fej nélküli szénszálas kompozitból készült Vanguard Alta Pro2+ 263CT bruttó 106 ezer Ft-ért kapható.

A tripod kitet a Tripont-tól kaptuk tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!