Feiyu Tech Vimble 2 – szelfibot és gimbal

0

A Feiyu Tech az év elején mutatta be új, igazán kedvező árú motoros okostelefon gimbalját, amely ráadásul szelfi bot funkciót is kínál. A stabilizátor nálunk is járt, így kipróbálhattuk, mire képes.

A stabil videók készítésére alkalmas motoros stabilizált gimbalok még csak pár éve jelentek meg a piacon, de az első, drága „fecskék” után már most ott tartunk, hogy igazán olcsón a miénk lehet egy jól használható okostelefon stabilizátor.

A Feiyu Tech nem is volt soha a megfizethetetlen kategória, mégis a tavalyi Vimble C után, amely akkor igazán jó árúnak számított, most itt a Vimble 2, ami már bőven 50 ezer Ft alatti áron elérhető.

Természetesen ebben az árkategóriában előre sejthető, hogy lesznek megkötések, illetve olyan megoldások, amik valamilyen szempontból kompromisszumot igényelnek. Azonban a Vimble 2-ben sok ilyet nem találni. Talán a beépített, felhasználó által nem cserélhető akkumulátor lehet egy ilyen pont, hiszen ha nem vihetünk magunkkal pótakkumulátort, akkor a néhány órás üzemidő extrém esetben akár kevés is lehet. Erre azonban van megoldás a Vimble 2-nél, hiszen a markolat oldalán lévő micro USB aljzaton keresztül akár használat közben, akár kikapcsolt állapotban is tölthető egy PowerBank-ről (nem része a csomagnak). Teljesen töltött akkumulátorral egyébként 5 óra üzemidő érhető el.

Apropó töltés. Nem csak a gimbal, de a használt okostelefon töltésére is van lehetőség, ehhez a befogó pofákat tartalmazó felső karon egy micro USB csatlakozó áll rendelkezésünkre. Igaz, mivel nem kapunk micro USB-micro USB kábelt, így ezt a telefon töltésére használni kissé macerás, hiszen külön kell megoldanunk a telefon és a micro USB aljzat összekötését Kézenfekvőnek tűnhet egy kis méretű micro USB-USB átalakító és a telefon saját kábelének használata, ez azonban már túl nagy, túl hosszú lenne, ami már nem volna praktikus. Az igazi megoldás tehát a rövid, közvetlen micro USB-be illeszthető kábelek. Szerencsére léteznek ilyenek, akár az iPhone-okhoz szükséges Lighting véggel is, de ezeket külön kell beszereznünk.

Két bekezdéssel ezelőtt a kompromisszumokról kezdtünk írni, amely úgy tűnt, hogy befejezetlen. Nos, nem az. Hiszen ami komolyabb megkötés van, az nagyjából annyi volt (lesz még egy apró a panoráma készítésnél). Még azt sem írhatjuk, hogy ennyi pénzért nem várhatunk el hordtáskát, vagy apró állványt/talpat, hiszen még ezeket is mellékeli a gyártó. Egy csinos kis táskában tarthatjuk ugyanis a gimbalt, amelyben még egy három lábú, asztalra helyezhető láb is megtalálható, amit a gimbal markolatának alsó részén lévő szabványos állványmenetbe tekerhetünk.

A telefon befogása a szokásos módon, rugós befogó pofák segítségével történik. A vízszintes kiegyensúlyozáshoz mintegy 3 cm-rel tolhatjuk kintebb a tartó részt. Érdemes megemlíteni, hogy a telefont tartó rész 90 fokonként elforgatható, így mind fekvő, mind álló formátum is használható a fotók készítéséhez (ugye mindenki tudja, hogy videót csak fekvő formátumban készítünk!!).

Kezelőszervek tekintetében sincs szégyenkezni valója a Feiyu Tech Vimble 2-nek, hiszen itt is megtalálható a gimbal irányítására, forgatására használható négy irányú joystick, az alatta lévő ki/bekapcsoló gomb, amivel az üzemmódot is válthatjuk, illetve a fotók és videók készítéséhez használható felvétel gomb, ami Bluetooth-on keresztül képes a telefon vezérlésére (egyszeri megnyomás fotó készítés, 2 mp-ig nyomvatartás videó készítés). Ezen kívül oldalt van egy zoom vezérlő gomb, valamint az elől lévő ravasz benyomásával ideiglenesen rögzíthető a telefon helyzete, ilyenkor nem fordul el a gimbbal forgatásakor, hanem fixen egy irányba néz.

Az üzemmódok között nem csak a szokásos pásztázó (függőlegesen és vízszintesen stabilizált, a gimbal kézzel történő forgatásakor a telefon lassan követi a forgást) és a fent már leírt rögzített mód érhető el, de a követés mód is használható, amely esetben mind a függőleges tengely mentén történő forgatást, mind a fel/le döntést követi a telefon, miközben tartja a horizontális pozíciót (vízszintet).

A gimbal érdekessége a kb. 18 cm-rel, teleszkópikusan a markolatból kihúzható hosszabbító kar, amely szelfi botokhoz hasonlóan távolítja el a telefont tőlünk. Nem is titkolt módon ezt főképp szelfizéshez ajánlják, de egyébként a talajhoz közeli felvételek készítésénél is jól jön, hiszen nem kell így annyira mélyre hajolni.

Kicsit fura, hogy ehhez a Feiyu Tech gimbalhoz nem a Feiyu On alkalmazást használhatjuk, hanem egy Vicool nevű appot kell letölteni.

A szoftverben beállítható a motorok érzékenysége/sebessége, a vízszintes helyes szöge, a time-lapse időközei, a slow-motion képfrissítése (okostelefontól függ), a joystick érzékenysége és persze a főképernyőn az első/hátsó kamera váltás (ami egyébként a joystick alatti gomb tripla megnyomásával is elvégezhető) és a követési mód is.

Van lehetőség panoráma készítésre is, ez esetben azonban nem az app forgatja automatikusan a gimbalt, hanem nekünk kell azt a joystick segítségével elforgatni.

Az alkalmazásban be tudjuk állítani a tárgy, vagy arc követést is, ami igyekszik a gimbalon lévő telefont úgy forgatni, hogy a célszemély/céltárgy ne menjen ki a képmezőből. Persze túl gyors mozgásokra nem tud reagálni, de finom követésekre jól használható.

A Feiyu Tech Vimble 2-t egy hegyi kerékpározás során próbáltuk ki, a rettenetes terep ellenére kiváló stabil, remegésmentes videókat tudtunk készíteni.

Emellett a Dunakanyar káprázatos látványát nyújtó hegyes-tetői Julianus-kilátóból még egy panorámát és egy time-lapse videót is készítettünk, mindkettőt közvetlenül a Vicool alkalmazásból.

A Feiyu Tech Vimble 2 rózsaszín, szürke és fehér színekben érhető el, ára 39.900 Ft.

A gimbalt az AdvesPhoto-tól kaptuk tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!