Vanguard Nivelo 214 és 244

0

Ha egy könnyed túrára készülünk, vagy egy kirándulás, vagy külföldi út alkalmával be szeretnénk járni egy város legszebb pontjait gyalogosan, esetleg csak szimplán nem szeretünk nehéz dolgokat cipelni, s emiatt vettünk kis tömegű MILC gépet, nyilván nem feltétlenül célszerű 5-8 kg-os állványt magunkkal cipelnünk. A precíz munka persze megkövetel bizonyos feltételeket, de kis trükkök bevetésével (pl. zár előzetes lefuttatása, vagy elektronikus zár és önkioldó használata) kevésbé stabil állványok is tökéletesen használhatók bizonyos helyzetekben.

A Vanguard Nivelo állványait mi kompakt, vagy MILC gépekhez ajánljuk.

Vanguard Nivelo 214

Kezdjük elsőként az olcsóbb, s kisebb Nivelo 214-gyel, mely a Vanguard mini állványait felvonultató, három modellből álló Nivelo sorozat középső tagja. Típusjelzése végén BK, PK, SL vagy WH jelölést találhatunk, attól függően, hogy fekete (BK), rózsaszín (PK), ezüst (SL) vagy fehér (WH) színű festést kapott-e az állvány.

A kis alumínium tripod csupán 730 grammot nyom, így kényelmes darab lehet utazáshoz, vagy túrázáshoz. Az igazán kis összecsukott méret eléréséhez a középoszlopot lehajthatóra tervezték, amit persze nem kötelező használni, de lefelé hajtott középoszloppal még pár cm-t nyerünk. Az összecsukott méret csökkentésén túl természetesen használat során is elérhető a lefelé fordított középoszlop, vagyis rácsavarhatunk fényképezőgépet és fotózhatunk a földtől kis távolságra (nem portré állású gépnél a fejjel lefelé álló váz miatt kissé kényelmetlen lesz a fotózás).
A könnyebb szállításért egy kis tokot is mellékel a gyártó, mely zsinórból készült vállpántot is tartalmaz.

QuickFold középoszlop kinyitása

A lábakat 23 fokos szögben nyithatjuk ki, a nyitás szöge nem szabályozható, így összecsukott szekciókkal 39 cm magas állványunk lesz. Ennél lejjebb csak a középoszlop már említett lefordításával juthatunk. Ha mind a négy szekciót és a középoszlopot is kihúzzuk, kb. 1,2 m-es maximális magasságot érhetünk el, amely még csak kissé görnyedve használható.

Szekció rögzítés

Középoszlop rögzítés

A lábak végén gumi talpakat találunk, melyek fixen kerültek felszerelésre, így tüskére nem cserélhetők. Az egyes szekciók kinyitáshoz a gyorsszorítók kioldására van szükség, amely gyorsan elvégezhető, tekintve, hogy alig negyed fordulattal oldhatjuk. A szorítókat ráadásul nem kell egyenként kioldani, elegendő csak a lábvéget elfordítani, s máris nyílik az összes szekció. Praktikus és gyors megoldás.

Twist-n-Lock szekciórögzítés használata

A középoszlop elcsavarodás mentes, tetején egy igen egyszerű fej foglal helyet, mely a 360 fokos körbeforgatáson túl 180 fokban dönthető (balra és jobbra portré álláshoz).

A fejen elhelyezett egyetlen vízmérték csak a vízszintes állás megtalálását segíti, a függőleges döntésben (portré állás) nem segít.

A fényképezőgép felhelyezését közvetlenül a fejre csavarással végezhetjük el, cseretalp ehhez a fejhez nem jár. A fej 3-4 cm szélességű, így csak a kisebb gépek megtartásához elegendő, ahogy egyébként az állvány is inkább a kompaktok tömegéhez igazodik a 2 kg-os terhelhetőségével.

A Vanguard Nivelo 214 bruttó 18.400 Ft-ért vásárolható meg.

Min. magasság 39 cm
Max. magasság 99 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 122 cm
Összecsukott hossz 35 cm
Legnagyobb csőátmérő 17 mm
Legkisebb csőátmérő 12 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség (állvány) 2 kg
Tömeg (állvány) 0,73 kg

Vanguard Nivelo 244

A bevezetőben már említetem, hogy a 244-es modell jelentősen drágább, mint a 214-es. Ennek okait nyilván az Olvasó is könnyedén kitalálhatja. Igen, a 244 jóval méretesebb, hiszen 1,2 méter helyett a maximális magassága közel 1,5 méter, amely már kényelmesen kezelhető. Ez azonban nem indokolna közel 70%-os drágulást. Van azonban még egy fontos különbség a 214 és 244 változatok között: a 244-hez gyorscseretalp is jár, mely megkönnyíti a gép állványon való rögzítését.

A Nivel 244 csak fekete színben kapható, ennek ellenére itt is megtaláljuk a típusszám után a BK rövidítést.

Ahogy említettem, az 1 kg tömegű alumínium állványt akár 1,5 méter magasra is kinyithatjuk, feltéve persze, hogy mind a négy szekciót kihúztuk, s a középoszlopot is felemeltük. Apropó középoszlop, természetesen itt is lehajtható, mely csökkenti az összecsukott hosszt, illetve lehetővé teszi a talajhoz közeli fotózást.

A kényelmesebb szállításhoz ehhez az állványhoz is kapunk egy zsinórból kialakított vállpántot tartalmazó táskát.

Normál állás

Középoszlop fejjel lefelé

Láb terpesz rögzítő

Szétterpesztett lábakkal

A lábakat kétféle szögben nyithatjuk, normál álláson kívül egy nagyobb terpeszű is elérhető, amelynek köszönhetően a legkisebb magasság (lehajtott középoszlop nélkül) alig több, mint a jóval kisebb 214-es modellnél. Itt 41 cm a minimális magasság. Ennél lejjebb a középoszlop már említett lefordításával juthatunk.
Ahogy már említettem, a maximális magasság 1,5 méterhez közeli, egészen pontosan 145 cm, amely már elég magas ahhoz, hogy ne kelljen nagyon hajlongani fotózáskor.

A lábak végén ugyanolyan fixen felhelyezett gumi talpakat találunk, mint a 214-es modellen, s a szekciók nyitása is ugyanúgy történik.

A középoszlopon lévő fej hasonló kivitelű, mint a 214-esé, azaz 360 fokos szögben körbeforgatható, valamint ± 90 fokban dönthető (portré álláshoz). Ezen a fejen azonban cserélhető talpat is találunk, mely 46 mm átmérőjű, kerek formájú, s hátulján becsavarást könnyítő fület is elhelyeztek.

A fejen elhelyezett vízmérték sajnos itt is csak a vízszintes állás megtalálását segíti, a függőleges döntésnél (portré állás) nem vesszük hasznát.

A Vanguard Nivelo 244 ára brutttó 30.900 Ft.

Min. magasság (max. terpesszel) 41 cm
Max. magasság (kis terpesszel) 119 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 145 cm
Összecsukott hossz 41 cm
Legnagyobb csőátmérő 20 mm
Legkisebb csőátmérő 15 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség (állvány) 3 kg
Tömeg (állvány) 1,2 kg

A Vanguard Nivelo állványokat a Bluechip biztosította. Köszönjük!