Villámcsődület: Mikrosat Flash-Mob 4 AC

0

Budapest. 2014 tavasza. Kellemes langyos szellő fújja meg a csinos lányok divatos selyemkendőit. A Váci utca tele külföldi turistákkal. Egyszer csak mindenki hasra vágja magát, kivéve a turistákat, majd ebben a pillanatban elvillannak az új Mikrosat vakuk, s minden ablakból egy-egy fényképezőgép rögzíti a nem beavatottak meglepett arcát.

Ha a Mikrosat Flash-Mob 4-hez kellene kitalálni valamilyen reklámfilmet, egyértelmű lenne, hogy egy rögtönzött villámcsődülettel lehetne a leginkább beégetni a fotósok tudatába az új vakukat. Más kérdés, hogy az új Ptk. körüli hisztéria után egy ilyen, fotózással egybekötött flashmobot nehéz lenne utólag felhasználható módon leszervezni, így marad a bemutató cikk, amellyel az új Mikrosat Flash-Mob vakukat szeretnénk megismertetni a fotósokkal.

A Mikrosat Flash-Mob 4 kétféle kialakításban kapható, egyikükben beépített akkumulátor gondoskodik a kültéri egyszerű használatról, másikuk kifejezetten hálózatos működéshez készült. Bár nagy a hasonlóság a két termék között, az eltérő felhasználási terület miatt mi külön mutatjuk be a két vaku.

A Mikrosat Flash-Mob 4 AC egyszerű, de igényes karton dobozban érkezett hozzánk, több társával egyetemben. A dobozok külsőre annyira egyenstílusúak, hogy külön kell keresnünk mindegyiken, hogy mi is a tartalma, Flash-mob vaku, akkumulátoros Flash-mob, vagy esetleg HMI-L lámpa.

A doboz kinyitása után a következőket találjuk:

 • 400 Ws-os hálózati üzemű stúdióvaku
 • védő üvegbúra a vakun
 • műanyag védőbúra a védőüveg előtt
 • beállítóizzó
 • 5 méteres szinkronkábel
 • 5 méteres hálózati kábel

Beállítóizzónak nagy teljesítményű, 300 Wattos GX6.35 foglalatba illeszthető Osram halogénizzót kapunk, amelyet nekünk kell a helyére illeszteni. Első körben a vakucsövet védő üvegbúrát kell letekernünk, majd jöhet az izzó behelyezése. Fontos figyelnünk rá, hogy az izzót ne fogjuk meg csupasz kézzel, használjunk cérnakesztyűt. Ha ilyennel nem rendelkezünk, jobb híján az izzót a csomagolással együtt is megfoghatjuk, s így helyezhetjük a foglalatba, majd a csomagolást lehúzhatjuk róla. A lényeg, hogy ujjlenyomat, zsírfolt ne kerüljön az izzóra, mert a magas hőmérséklet miatt eléghet, ami további hőhatást okozva akár az izzó búrájának megrepedését és végeredményben az izzó tönkremeneteléhez vezethet.

A védő üvegbúra visszacsavarása után helyezhetünk a vaku elé reflektort, vagy fényformálót. A vaku mellé alapreflektort nem kapunk, de bármely Bowens bajonettes reflektor, vagy szoftbox használható.

A Mikrosat Flash-Mob 4 vaku Perkin Elmer villanócsövet alkalmaz, amely kiváló módon, szinte teljesen 360 fokban fordul körbe, remek homogén fényt biztosítva. Maximális teljesítménye 400 Ws, amelyet 6 Fé-kel 1/64-ig csökkenthetünk (létezik egyébként 600 Ws-os változat is, Flash-Mob 6 név alatt). A készülék a teljesítményt a méretes hétszegmenses kijelzőn mutatja, 1-től kezdődő számokkal. 1 jelenti a legkisebb teljesítményt, majd míg a maximumot a 7. A teljesítményállítás lépésköze 1/2 Fé.

A vaku kezelése viszonylag könnyű, bár első ránézésre az alapfunkciókon felül már nem feltétlenül egyértelmű. Hátulján öt gombot és két potenciométert találunk, melyek a következők vezérlésére alkalmasak (felülről lefelé, balról jobbra):

 • stroboszkópikus mód
 • üzemmód választó
 • slave mód
 • hangjelzés
 • teszt villantás
 • vaku teljesítmény beállítása
 • modellfény fényerejének beállítása

Talán ami elsőre nem egyértelmű az a stroboszkópikus mód, amellyel egyébként rendszervakukon sűrűn találkozhatunk, de stúdióvakuknál ritka megoldás. Segítségével mozgásfázisokat örökíthetünk meg, pl. tánc közben. A gomb megnyomásával három különféle sebességű sorozat indítható

Az üzemmód választó segítségével F módba, vagy D módba állíthatjuk a vakut. F módban a teljesítményt szabályozhatjuk a potenciométerrel, 6 Ws és 400 Ws között, míg D módban a villanási időt szabhatjuk meg, t.1 esetében 1/12800 mp-re, míg t.7 esetén 1/500 mp-re.

A beállítóizzó fényerejét csak a potenciométerrel állíthatjuk, a vaku villanási teljesítményével arányos proporcionális mód nem választható.

A vaku hűtését intelligens aktív hűtés biztosítja, amely nem mondható halknak, de idegesítően hangosnak sem. Mindenesetre bekapcsoláskor azonnal beindul a ventilátor, s a használat során folyamatosan szellőztet is.

A kondenzátorok feltöltése igen gyors, a vaku teljes teljesítményű villanása után mindössze 1 mp-cel később már újból villanthatunk. Kisebb teljesítmény esetén természetesen rövidebb töltési idővel számolhatunk, amely sorozatok készítését is lehetővé teszi.

A vaku kompatibilis a külön megvásárolható Swing II rádiós kioldóval, amelynek vevőjét a stúdióvakuba kell csúsztatnunk. A korábbi Swing I-gyel szemben az új változat már kis mértékű beavatkozást is enged a vakuk működésébe, vezérlésébe.

A Mikrosat Swing II vevőegységén a 16 csatorna közül közvetlenül választhatunk egy körbeforgatható kapcsoló segítségével, ezen felül pedig beállíthatjuk a vakunkat 1-6 közötti vakucsoport tagjának. Ennek akkor van jelentősége, amikor több vakuval dolgozunk, de nem minden fotónál szeretnénk minden vakut elvillantani.

Swing II vevő

Swing II vevő

Swing II adó

Swing II adó

Az adóegységen már jóval több gomb található. A 2,4 GHz-es frekvencián dolgozó adónál a csatornát szintén közvetlenül, körbeforgatható kapcsolóval választhatjuk ki, amely – valljuk be –, sokkal könnyebben értelmezhető egy informatikában kevésbé jártas fotós számára, mint a bináris kapcsolók.
A használni kívánt vakucsoportot egyenként is kiválaszthatjuk az 1-6-ig terjedő számgombokkal, de arra is van lehetőség, hogy az összeset kikapcsoljuk, vagy bekapcsoljuk. Az ellenőrzéshez teszt villantást indító gombot is elhelyeztek az adón.

A transmitter egyetlen 1,5 V-os elemmel (vagy AA méretű akkumulátorral) működtethető, a vevőegység energiaellátását a Flash-Mob vaku szolgáltatja.

A gyártó a maximális hatótávolságot 100 méterben adta meg, a szinkronidő 1/250 mp.

Az adó ára 22.900 Ft, a vevőkért egyenként 23.000 Ft-ot kell fizetnünk.

A Mikrosat Flash-Mob 4 AC ára bruttó 125.900 Ft, a garancia 5 év, mely a villanócsőre is vonatkozik.

A Mikrosat Flash-Mob 4 AC főbb tulajdonságai
Bajonett Bowens
Teljesítmény 6-400 Ws (1/2 Fé-enként)
Színhőmérséklet 5600K
Újratöltési idő max. 1 mp
Beállítófény 300W halogén
Tömeg 2,9 kg
Egyéb
 • stroboszkópikus mód
 • villanási idő előválasztás mód
 • slave mód
 • Swing II kioldóval kompatibilis

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!