Viltrox JY-680C rendszervaku

0

A Viltrox vakuk között nem nehéz elveszni, hiszen nincs olyan nagy választék, mint például a Metznél. A Viltrox főként az amatőr fotósokat célozza meg termékeivel, amelyek közül a JY-680C tudásában felveszi a versenyt a középkategóriás gyári vakukkal is, de ára azokénak csupán töredéke.

A vakuból létezik Canon és Nikon változat is, nálunk előbbi járt (JY-680C), de az itt leírtak többsége igaz a Nikon variánsra is (JY-680N).

Míg az olcsóbb JY-620C-hez csak egy egyszerű szütyőt kapunk, a JY-680C egy pofás és igényes gyöngyvászon tokban került elő a dobozából. A dobozban a vakun kívül egy slave vakuzáshoz használható talp is megtalálható.

A vakut ezúttal is gyorsszorítós talppal rögzíthetjük a gépre, amelyet követően az On/Off nyomógomb 1 mp-ig történő nyomvatartása váltja ki a készülék bekapcsolását. Szemben a JY-620(C/N) modellekkel, ahol bekapcsolás után minden esetben E-TTL módba kerültünk, a JY-680C megjegyzi a legutóbbi üzemmódot.

Az üzemmódok között a szokásosakat találjuk: E-TTL, manuális és stroboszkópikus. E-TTL módban ±3 Fé teljesítmény kompenzációt állíthatunk be a középső gomb megnyomása után a fel-le gombokkal. Manuális módban 1/128 teljesítményig mehetünk le. Sajnos hiába van négy irányú navigálógomb a vakun, a manuális teljesítmény állítás csak a fel-le gombokkal végezhető 1/3 Fé lépésekben, a jobbra-balra gomboknak itt nincs funkciója (pedig azzal lépkedhetnénk 1 Fé-enként is). Stroboszkópikus vakuzásnál szintén 1/128 a minimum, de itt a lépésköz már 1 Fé. A frekvencia 1-199 Hz, 1 Hz lépésekben. Mivel ilyen kicsi a lépésköz, a két szélső érték között elég lassan tudunk csak mozogni. A villanások maximális száma természetesen a beállított teljesítménytől függ, 1/128 teljesítménynél a maximális villanás szám 40, 1/64-nél 20.

Van lehetőség Slave mód használatára is, ez lehet TTL Slave, de lehet egyszerű optikai kioldás is manuális módban első vagy második villanásra. TTL Slave-et vezérlő Master üzemmód azonban ennél a modellnél sem választható.

Szükség esetén a gép AF segédfényt is kap a vakutól, amely lézer segítségével állít elő mintát a témán.

A vaku zoomfeje 24-105 mm-nek megfelelő villanási szögre állítható, s akár a gép is vezérelheti automatikusan, akár mi magunk is megadhatjuk a vakun a kívánt értéket. A vaku fejét -7..+90 fokban dönthetjük, illetve 270 fokban körbe is fordítható (jobbra 90 fok, balra 180 fok), így portré állású gépnél is könnyedén villanthatunk indirekt pl. plafonra. A vaku kulcsszáma 105mm-es zoomállásnaál 50-es (ISO100, m).

A vakufej elé diffúzort is kihúzhatunk, ekkor 14 mm-nek megfelelő villanási szöget kapunk. A JY-620-szal szemben itt fényterelő lapocska (catchlight panel) is a fotós rendelkezésére áll, sőt, a mellékelt tokban egy diffúzor kupakot is találunk a szórtabb fény előállításához.

Az elemtartó igényes kialakítású, ajtaja fém zsanéros, fém megerősítéssel, igaz, a hüvelyek sajnos műanyagból készültek, így egy esetleges leejtéskor ha rosszul esik a vaku, könnyen kitörhet az elemtartó fedél tengelye az aprócska műanyag hüvelyéből.

A vaku működtetése négy darab AA méretű alkáli elemmel, vagy akkumulátorral oldható meg, illetve külső betáplálásnak is találunk csatlakozót a vakun. Ezen kívül egy szinkron bemenet is a lehetőségek sorát bővíti.

A hátlapon méretes LCD tájékoztat a vaku aktuális állapotáról, amely zöld háttérvilágítással rendelkezik. Az LCD alatt négy funkció gomb található, amelyek a háttérvilágítás/egyedi funkció; az üzemmód (E-TTL, manuális, strobo); a nagyfrekvenciás modellfény; valamint a Zoom és Slave mód beállításaira használható. Hátsó redőnyre szinkronizálás nem állítható be a vakun, azt a gépvázon kell megadnunk.

A paraméterek módosítása a négy irányú navigáló gombok közepén lévő gomb megnyomásával indítható, az értékeket a navigáló gombokkal állíthatjuk be. A Pilot lámpa a vaku feltöltődését piros színnel jelzi, ennek megnyomása tesztvillantást idéz elő (alapesetben 1/16 teljesítménnyel), míg a PS lámpa az energiatakarékos (PowerSaving) módba lépést jelzi villogással.

A vaku kondenzátorainak feltöltése jobb, mint az átlagos, nálunk teljes kisütés után 2,8 mp után villant fel a töltöttséget jelző Pilot lámpa (2100 mAh-s hibrid NiMH akkuról).

A hobbi és amatőr fotósoknak ajánlott Canon E-TTL Viltrox JY-680C vaku ára bruttó 37.990 Ft, míg a Nikon i-TTL-es verzióért bruttó 39.990 Ft-ot kell fizetnünk.

A vakut az Artwork Photo-tól kaptuk tesztünkhöz. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!