Voking VK360 a hobbifotós kisvaku MILC-ekre is

0

Aki nemrégiben kezdett el ismerkedni a fotózással, bizonyára tapasztalta már, hogy a rendelkezésre álló fény sokszor nem elegendő. Ilyen esetben kézenfekvő lehet a beépített vakut használni (ha van a gépen), de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

A kreatív megvilágítás valahol ott kezdődik, hogy tudjunk indirekt fényekkel lágyabb fényeket és lágyabb árnyékokat létrehozni és valahol ott csúcsosodik ki, amikor vezeték nélküli vezérléssel több vakuval dolgozunk, amelyek előtt különböző fényformálók helyezkednek el.

Persze nem kell minden esetben bonyolult világításban gondolkozni, sokszor egy egyszerű kisvaku is csodákat képes tenni.

A német Bilora kínálatában három rendszervakut találunk, amelyek közül a legkisebb, Voking VK360 típus járt nálunk.

Az övre is felfűzhető puha tokban érkező vaku gyári adatok szerint 32-es kulcsszámú (ISO100, méter), vagyis F4-es blendén használva ISO100 érzékenységen a hatótávolság kb. 32/4=8 méter.
A fejben nincs mód a reflektor állítására, azaz nem zoomfejes vakuról van szó, villanási szöge fixen 28 mm-nek megfelelő. Ha ennél nagyobb gyújtótávolsággal fotózunk, akkor a mellékelt műanyag diffúzorral nagyobb lefedést is elérhetünk.

A diffúzor kupak kialakításából adódóan indirekt fotózásnál is hasznos, ilyen esetben a fehér mennyezetre is jut fény, de a kupak elülső részéből az előttünk álló személy is kap egy kis derítőfényt, így természetesebb hatást adva.

A fej lefelé 7 fokkal dönthető, felfelé 90 fokkal emelhető, oldal irányban balra 60 fokkal, jobbra 90 fokkal forgatható el, azaz portré állásnál is használhatunk indirekt villantást felfelé, valamint normál állásban is villanthatunk függőleges falra.

Üzemmódjai között TTL, manuális és stroboszkópikus (kivéve Fujifilm modell) is megtalálható (1-199 Hz, max. 1/4 teljesítmény). A szinkronizációt időzíthetjük első vagy második redőnyre, valamint használható a nagy sebességű vakuszinkron mód is (HSS a Canon és Nikon modelleknél), amely a fényképezőgép zárának lefutási idejénél rövidebb zársebességeknél is lehetővé teszi a vakuzást.

A kioldásra nem csak a fényképezőgép vázon van lehetőség, a Slave módoknak köszönhetően könnyedén eltávolíthatjuk azt a géptől és másodvakuként 1. vagy 2. villanásra triggerelve is elvillanthatjuk, illetve elérhető a vezeték nélküli TTL Slave mód is (Canon és Nikon modelleknél).

A vaku teljesítménye TTL módban is módosítható (gépváztól függően akár a fényképezőgépről közvetlenül), illetve van lehetőség vaku teljesítmény sorozattal a gép által mérthez képest kisebb és nagyobb erősségű villantásra is (Canon modell). Manuális módban a legkisebb teljesítmény 1/128, a lépésköz 1/3 Fé.

Az automatikus élességállítás támogatására a vakufejben lévő 3 darab LED fehér fénye szolgál, amelynek teljesítménye nem túl nagy, így hatótávja sem túl komoly: kb. 2 méter. E fényforrás videofelvételkor derítőfénynek is használható.

A működéshez szükséges energiát két AA méretű elem vagy akkumulátor szolgáltatja, ezzel gyári adatok szerint 100 maximális teljesítményű villantás érhető el. Saját méréseink szerint a vaku feltöltése maximális kisülés után 2,5 mp-ig tart.

A rugós akkufedél mögé helyezett akkumulátort akár a vakuban is tölthetjük, ehhez micro USB kábel segítségével kell csatlakoztatnunk egy USB aljzathoz (USB adaptert nem kapunk a csomagban).

A vakura felhelyezés után a rögzítés az egyszerűbb szorítógyűrűs megoldással valósíthatjuk meg.

A villanó bekapcsolása a hátlap bal oldalán lévő piros gomb legalább 1 mp-ig tartó nyomva tartásával kezdeményezhető. A bekapcsolás után a kék háttérvilágítással ellátott hátsó kijelzőn láthatóvá válik az akku töltöttsége, az üzemmód, illetve üzemmódtól függően további néhány paraméter.

A kezeléshez további gombok állnak rendelkezésre, mint tesztvillantás, üzemmód gomb, valamint két funkció gomb és a jobbra/balra és Set gombok. A funkció gombok aktuális feladatát a kijelzőről olvashatjuk le.

Az akkukkal együtt is csupán 200 grammot nyomó vakut 44 ezer Ft-ért vásárolhatjuk meg. A dobozban a vakun kívül az övre is felfűzhető puha tokot, vakutalpat, valamint a műanyag diffúzor kupakot kapjuk.

A vaku Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic és Fujifilm gépekhez érhető el, ára bruttó 44.100 Ft.

A termékeket a P&A Digital Kft-től kaptuk kölcsön tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!