Mobilfotós cikksorozatunk első éve

0

Egy éve indítottuk útjára mobilfotós cikksorozatunkat itt a Pixinfo.com-on, azzal a meggyőződéssel, hogy a mobiltelefonnal való fotózás egyre nagyobb teret nyer, egyre több embert érdekel. És miután az alábbi, legyártott fényképezőgépek és okostelefonok mennyiségét ábrázoló grafikonra pillantunk (kék: digitális kompaktok, sárga: okostelefonok – nagyban, új ablakban itt), egyértelművé válik, hogy ez nem csak a mi meggyőződésünk, hanem tény; amiben nincs semmi meglepő: miután a mobiltelefonok ma már akár a kompakt fényképezőgépeknél is jobb minőségű fotók előállítására képesek, egyre többen választják / választjuk képrögzítésre ezt a nagyszerű eszközt, ami szinte mindig kéznél van.

Egy ilyen választás, természetesen kompromisszumokkal jár, a mobilfotózás hátrányairól és azok kompromisszumos megoldásairól ejtettünk szót januárban, két részben – de ha ezeket elfogadjuk, könnyen rátalálhatunk a kedvenc eszközünkre, ami sokáig remek társunk lehet (ahogyan én egy OnePlus 3-ra).

Ha már állandóan ott lapul a zsebünkben, adja magát a határok feszegetése: íme 7+1 jótanács sarki fény fotózásához. Olyan jól sikerült a fotód, hogy megosztanád? Töltsd föl akár közvetlenül a Lightroomból az Instagramra! Februárban szót ejtettünk az egyik legfontosabb (nem csak a fotózásban hasznos) szabályról is: ha nem tudod elrejteni, emeld ki!; majd sorra vettük a 10 legjobb 2017-es Androidos kamera alkalmazást; tavasszal pedig a 10 legjobb 2017-es Androidos képszerkesztő alkalmazást.

Márciusban praktikus Lightroom presetekről is volt szó; áprilisban pedig tippeket adtunk a mobilfotózáshoz, a kompozíció fontosságát külön cikkben is hangsúlyozva – és persze nyomatékosítva a legfontosabb szabályt: azt hogy nincs szabály, vagyis mindenre létezhet jó ellenpélda.

Májusban az iPhone kamerájának 7 rejtett (avagy inkább talán kevéssé ismert) képességét mutattuk be a Photograpy School egyik videója alapján; és a Google Research Blog érdekes cikke nyomán fény derült arra is, hogy mire (lesz) képes a mobiltelefonos fotózás sötétben?

Fotó: Florian Kainz/Google

A nyarat egy pár perces mobiltelefonos makrófotó utómunka „tanfolyammal” kezdtük; majd örömmel mutattuk be kedvenc okostelefon márkánk új üdvöskéjét a OnePlus 5-öst. Júliusban a fekete fehér mobilfotózáshoz adtunk tippeket; és kicsit részletesebben megismerkedtünk a 16 kamerát tartalmazó Light L16-tal, mely eszköz képminőségét tekintve méltó kihívója akár a DSLR-eknek is – a mobiltelefonoknál csak egy kicsit nagyobb méretben.

Augusztusban bemutattuk a legjobb Androidos HDR alkalmazásokat; majd sorra vettünk 11+1 fotós témát, melyek „jól állnak” a mobilnak. Szeptemberben ismét a határokat feszegettük a csillagokat fotózva, majd hosszú expozíciós idővel a fényekkel játszadozva; végül pedig felülvizsgáltuk egy korábbi tanácsunkat: mennyire állja meg a helyét jelenleg a felszólítás, mely szerint mobillal ne zoomolj!?

A legfotogénebb évszak, az ősz közepén arra buzdítottunk, hogy legyél te is futográfus, vagyis fotózz futás közben; ezt követően pedig a felemásra sikerült, régóta várt új Lightroom verziókat elemezgettük.

Mennyit lát a mobilod? – avagy hogyan tudod kiszámolni a telefonod kamerájának 35 mm ekvivalens fókusztávolságát? Erre a cseppet sem mellékes kérdésre próbáltunk válaszolni novemberben; de csak miután karácsony közeledtével néhány tanáccsal szolgáltunk mobiltelefon vásárláshoz. És ha már karácsony, utolsó tavalyi cikkünkben adtunk néhány tippet az ünnepi hangulat megörökítéséhez is.

Miről legyen szó 2018-ban? Írd meg Te is, miről szeretnél olvasni mobilfotózás témában!