11+1 fotós téma, melyek „jól állnak” a mobilnak

0

Mobilfotós cikksorozatunkat a mobilfotózás hátrányainak (és ezek kompromisszumos megoldásainak) említésével kezdtem – épp itt az ideje, hogy szót ejtsek a fotózás azon „területeiről”, melyeknek kimondottan „jól áll” a mobilfotózás.

1. Utcai fotó (streetfotó)

A mobil egyik legnagyobb előnye, hogy szinte mindig kéznél van, így mondhatni szó szerint kézenfekvő a használata utcai fotókhoz. Ráadásul a mobiltelefon e területen történő használatának van még egy óriási előnye: viszonylag könnyű diszkréten használni, hiszen sokkal kevésbé feltűnő látvány egy ember mobiltelefonnal a kezében, mint egy nagy(obbacska) fényképezőgéppel – amit (kihasználva a mobil nagy kijelzőjét, és betekintési szögét) nem is feltétlenül kell a szemünk elé emelni.

A képet München egyik metrómegállójában készítettem – a „modellek” számára teljesen észrevétlenül / Mobil: Sony Xperia Z2

2. Családi fotó

Valószínűleg a fotózás e területe nem hagyja adatmentesen egyetlen mobil háttértárát sem – különösen akkor, ha gyerekek is vannak a családban. Az is nagyon valószínű, hogy a családi fotók esetén figyelünk oda legkevésbé a képek minőségére, pedig néhány egyszerű tipp figyelembevételével e téren is akár nagyságrendekkel jobbat alkothatunk.

Nem egy tipikus családi fotó, ráadásul nem is a saját családomat örökítettem meg rajta, de biztos vagyok benne, hogy akár kép nélkül is egyértelmű lenne, miről szól a családi fotó / Mobil: Samsung Galaxy S7

3. Utazós (túrázós, nyaralós) fotó

Ha már szinte mindig kéznél van, naná, hogy utazáskor is magunkkal visszük – már csak azért is, hogy hazatérve megmutathassuk az ismerősöknek, hogy merre kalandoztunk. Ide kattintva megtalálhatod 7+1 „mobilra optimalizált” fotóstúrás jótanácsomat.

E fotón a Retyezát egy emlékezetes naplementéjét hoztam haza / Mobil: OnePlus 3

4. Tájkép

A mobiltelefonokba épített, általában 24-28 mm közötti (35 mm ekvivalens) gyújtótávolságú optikák ideálisak tájképek készítéséhez is.

A Bohinji-tó partján / Mobil: Sony Xperia Z2

5. Csendélet

Gyanús, hogy ebből születhet egy jó kompozíció? Mi sem egyszerűbb, mint mobillal kipróbálni. Ha jó, megtartod, ha nem az lett belőle, amit beleláttál, és csalódottá tesz az eredmény, kitörlöd.

Ezt megtartottam, és Korfuról hazahoztam / Mobil: Samsung Galaxy Note

6. Ételfotó

Persze nem a szakácskönyvekbe való csúcsminőségű ételfotóra gondolok – bár ez sem egészen lehetetlen mobillal –, inkább azért jutott eszembe a téma, mert okostelefonnal ez is félelmetesen egyszerű; legyen szó arról, hogy otthon főzőcskézel, vagy akár arról, hogy egy vendéglős szakács tudományát teszteled – ha tetszetős, fotózásra ingerlő a végeredmény, elő a mobillal!

A vácrátóti botanikus kert őszi falevelei fürdenek a forró teámban / Mobil: Sony Xperia Z2

7. Állatfotó

Házi kedvencekről pláne, de akár állatkertben is lehet jó képeket lőni. Használd ki, hogy a mobiltelefon pici lencséjét könnyen átdughatod a kerítésen, ezzel láthatatlanná téve azt…

…ahogyan én is tettem a Nyíregyházi Állatparkban (azért nagytestű ragadozókkal csak óvatosan!) / Mobil: Sony Xperia Z2

8. Makrófotó

A mobiltelefonok kameráinak egyik erőssége a közeli fókuszpont. Használd ki, tartsd közel a témához, és mutasd meg úgy, ahogy a mobilod nélkül nem lát(tat)hatnád.

Az olasz dolomitok aranyharmatos levele / Mobil: OnePlus 3

9. Szelfi

Bár én (az X generáció tagjaként talán a koromból kifolyólag is) kevéssé gyakorlom e műfajt, és értetlenkedve fogadom a hírt, mikor egy mobil előlapi kamerája nagyobb felbontású, mint a hátlapi – de a mobilfotós témák közül kétségtelenül kihagyhatatlan a szelfi.

Azért nagy ritkán én is elkövetem, de szigorúan bot nélkül, és csak ha sok tükör vesz körül (kár, hogy a vécé használatára feljogosító bizonylat a markomban maradt) 🙂 / Mobil: OnePlus 3

10. Víz alatti fotó

Még mindig nem annyira tipikus, mint véleményem szerint kellene, hogy egy mobil vízálló legyen, de ha az, akkor kár lenne kihagyni, hogy benézz vele a víz színe alá…

…ahogyan én is tettem az Aquaworld medencéjében / Mobil: Sony Xperia Z2

11. Futográfia

A végére hagytam a számomra legfontosabbat, nálam ezzel kezdődött a mobilfotózás: elkezdtem futás közben fotózni, vagyis futografálni. Óriási élmény, hogy a mobilom segítségével egyszerre művelhetem a két hobbim: a futást és a fotózást!

Ritka pillanat: harmadmagammal futottam Korzika szígetén / Mobil: Sony Xperia Z2

+1. Fekete-fehér fotó

Ugyan nem téma, hiszen eleve teljesen fekete-fehér ritkán kerül a lencséink elé, de utómunkával könnyedén létrehozható – és a mobilnak már csak azért is jól áll, mert fekete-fehérben a színzaj teljesen eltünik (ennek persze leginkább kevés fénynél készült fotók esetében van jelentősége).

A viharos Balaton parti nádas „színtelenül” még drámaibb / Mobil: Sony Xperia Z2