Sigma 135mm f/1,8 DG HSM Art – teszt

0

Felépítés

Idén a Sigma két objektívvel bővítette a felső kategóriás objektívjeit tartalmazó Art szériáját, a 24-70mm f/2,8 fotóriporter zoommal és a 135 mm-es f/1,8 fényerejű portrézsenivel.

A Sigma 135mm f/1,8 ugyan nem egyedülálló, de ebben a gyújtótávolságban a Sigmán kívül csak a Ziess kínál f/1,8 fényerejű modellt, de csak Sony/Minolta A bajonettel.

A 135 mm-es gyújtótávolság már a középtele tartományban van, ami lehetővé teszi, hogy jelentős háttér kompressziót alkalmazzunk, azaz a háttérnek csak egy kis szeletével töltsük ki a képmezőt, miközben a modell a kis mélységélességnek köszönhetően remekül kiugrik majd a képből.

Az objektív 13 lencsetagja közül két speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) és két F típusú alacsony szórású (FLD – “F” Low Dispersion), amelyek a kromatikus aberráció minimalizálását szolgálják.
A profi széria tagjaként nem meglepő, hogy a méretes objektív időjárásálló szigeteléssel is rendelkezik.

Az élességállítást ezúttal is gyűrűs ultrahangos motor végzi, amely a korábbi modellekében szereplőkénél 1,3× nagyobb nyomatékú. A lebegő lencserendszerű élességállításnak köszönhetően akár közelre, akár távolra állítva az élességet, a rajzolat hasonlóan remek marad.

Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el, illetve előre-hátra sem mozog az élességállítás során.

A 7,5 cm átérőjű frontlencse elé 82 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

Az objektívhez egy gyöngyvászon tokot kapunk, emellett cső formájú napellenzőt, valamint az első és hátsó objektívsapkát mellékeli a gyártó.

A specifikáció a Sigma 135mm f/1.8 DG HSM A adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A Sigma 135mm f/1,8 DG HSM Art nem a pehelysúly tagja. Nem csak 1 kg-os tömege, de mérete is tekintélyt parancsoló.
Fém bajonettje után fém tubus tartalmazza a lencsetagokat, a fókuszgyűrű is fém, e kettő közé pedig hőstabil polikarbonát burkolatot helyeztek.

Az objektív időjárásálló szigeteléssel is ellátott, így a bajonett csatlakozó körül nedvesség bejutását gátló gumi szigetelés is látható, de az időjárásállóság a fókuszgyűrű szigetelésénél is jelen van.

Mivel az objektív fix gyújtótávolságú, így a fókuszgyűrű igen szélesre alakítható ki, amely itt szinte a fél objektívet el is foglalja. Az 5 cm szélességű fókuszgyűrű a közelpont és a végtelen tárgytávolság között 135 foknyi elforgatással járható be, azaz az élességállítás kézzel is igen precízen elvégezhető.
Mivel nem filmezős objektívnek készült, így a focus breathing jelensége itt is tetten érhető, méghozzá elég jelentős mértékben, azaz közelpontra állítva a fókuszt itt jóval kisebb a látószögünk, mint végtelen tárgytávolságnál.

Az élességállító gyűrűt HSM objektívről lévén szó, bármikor elfordíthatjuk, akár automatikus élességállítást követően is van lehetőség kézi finomhangolásra. A követő fókusznál viszont az autofókusz rendszer mindig vissza fog ugrani a szerinte helyes fókuszra. Ennél az objektívnél nem kapunk kézi felülbírálás lehetőséget a követő fókuszhoz (Manual Override).

Távolságskálát a fókuszgyűrű mögött találunk, ezen méterben és lábban tüntették fel a fontosabb tárgytávolságokat, mint a 87,5 cm-es közelpontot, az 1; 1,1; 1,3; 1,5; 2; 3; 4; 6 métert, valamint a végtelent.

Kapcsolóból kettőt találunk az objektíven, az egyik az AF/MF kapcsoló, a másik a fókusz-tartomány kapcsoló.
Ez utóbbinak köszönhetően közelebbi vagy éppen távolabbi képek készítésekor a fókuszálás gyorsabb lehet, mivel kisebb utat kell bejárjon az objektív. Választhatunk a teljes fókusztartomány (87,5cm – végtelen), a közelebbi témákhoz való közeli (87,5 cm-1,5 méter) és a távolabbi témáknál hasznos távoli (1,5 méter – végtelen) módok közül.

A Sigma 135mm f/1,8 DG HSM Art modell kompatibilis a Sigma USB dokkolójával, amelyben finomhangolhatjuk a fókuszrendszert, valamint firmware-t is frissíthetünk.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Lapozz!