A kettévált Lightroom: Classic CC és CC

0

Az Adobe október 18-i Max rendezvényén mutatta be a Creative Cloud programcsalád frissített verzióit, köztük a Lightroom soron következő 7-es változatát is, ami egyúttal egy gyökeresen áttervezett új Lightroom első verzióját is jelenti.

Jó tudni, hogy amióta az Adobe bevezette a felhős, előfizetéses szolgáltatásait, jelentősen megnőtt a bevétele, és ezzel együtt a részvényeinek ára is. Ennek tükrében talán kevésbé meglepő, hogy a Lightroom mostantól már nem kapható „dobozos” kivitelben, a szoftverek kizárólag előfizetéses modellben használhatóak. Nyilván vannak, akik már emiatt is csalódottak, de ez a lépés nemcsak várható volt az Adobe részéről, de még logikusnak is nevezhető. Viszont nem ilyen egyértelmű a helyzet a két különálló szoftverre bontás esetén, hiszen az új Lightroomra két és fél évet kellett várnunk, és a most megjelent Lightroom 7-es a beígért, és régóta jogosan elvárt gyorsabb működésen, és a névváltozáson kívül nem sok újdonságot hozott.

A Lightroom Classic CC újdonságai

A korábbi vonalat továbbvivő Lightroom neve tehát mostantól Lightroom Classic CC, és valóban gyorsabb lett elődjénél, de a képek közötti váltás 100 %-os nézetnél még mindig nem azonnali, ami például két kép élességének összehasonlításakor továbbra is bosszantó. Viszont megjelent egy új lehetőség a preview képekkel kapcsolatban, amit érdemes kihasználni, mert a képek így gyorsabban töltődnek be: ehhez importáláskor a File Handling panel tetején levő Build Previews legördülőből válaszd az Embedded & Sidecar (beágyazott előnézet) lehetőséget!

A gyorsuláson kívül egyetlen lényeges újdonságot tartalmaz a Lightroom 7. verziója, ez pedig a Graduated Filter, Radial Filter és Adjustment Brush eszközöknél elérhető Range Mask funkció, melynek működését az alábbi 4 perces videó mutatja be:

Ennyi és nem több, erre vártunk két és fél évet – legalábbis mi, akik nem akarunk lemondani a Lightroom egyetlen korábbi funkciójáról sem. Ugyanis a Lightroom másik, alapoktól újratervezett változata sok szempontból butább a Lightroom Classic CC-nél.

A vadonatúj Lightroom CC (1.0)

A Lightroom Classic CC és a Lightroom CC közötti legfontosabb különbség, hogy utóbbi felhő alapú, vagyis minden egyes kép, ami belekerül, feltöltődik az Adobe szervereire, és innen azok – amennyiben van internet kapcsolatunk – bármilyen arra alkalmas eszközön (asztali gépen, telefonon, tableten, laptopon) és platformon (Windows, Android, Mac OS, iOS) elérhetőek és szerkeszthetőek lesznek.

Ráadásul az új Lightroom CC manuális kulcsszavazás nélkül, automatikusan felismeri a képek tartalmát, így például egyszerűen rátalálhatunk a cuki kiscicákat tartalmazó képeinkre! Jól hangzik, ugye? Csakhogy drága árat kell fizetni mindezért. Egyrészt szó szerint, mivel tárhelyet csak korlátozottan tartalmaz az előfizetői csomag (csomagtól függően 20 vagy 100 GB, illetve 1 TB mértékig) – amennyiben ennél többre van szükségünk (márpedig évtizedes RAW formátumú fotógyűjteményekkel – pláne videókkal megspékelve – nem nehéz ezt meghaladni), úgy többet is kell fizetnünk. Másrészt, a vadonatúj Lightroom CC imént említett két előnyét leszámítva jóval kevesebbet tud a Classic verziónál.

Íme néhány dolog, ami hiányozhat a régi Lightroomosoknak: Curves, Tethering, Custom Sorting Order, Color Profiles (Calibration Panel), Smart Collections, Apply Presets on Import, Pano Stitching, HDR, Watermark, Slideshows, HSL Panel, Auto Import, Identity Plate, Book Module, Virtual Copies, Video Trimming, Video Still Capture, Survey Mode, Compare Mode, Importing Custom Presets, Soft Proofing, History Panel, Snapshots, File Renaming, File Name Templates, Dual Monitor Support.

Az Adobe tehát úgy szolgál ki egy manapság kétségtelenül jogosan felmerülő igényt (egyszerűen használható felhős szinkronizáció), hogy közben a korábban bevezetett, megszokott és megszeretett funkciók – és ezzel együtt felhasználói tábora – jókora hányadáról „megfeledkezik”.

Lightroom CC vagy Lightroom Classic CC

Az előbbiek ismeretében számomra nem kérdés, hogy a Lightroom CC szóba se jöhet. Viszont örülhetnek neki az új felhasználók, akik most ismerkednek meg a Lightroommmal, hiszen egy jóval egyszerűbb felületet kapnak – igaz, korlátozott funkcionalitással, de nyilván sokaknak ennyi is bőven elég. És örülhetnek azok is, akiknek fontosak a Lightroom CC fent említett előnyei, és amennyiben a Lightroom Classic CC összes funkciójára szükségük van, hajlandóak váltogatni a két szoftver között.

Költői kérdés: tényleg nem lehetett volna a Lightroomot továbbfejleszteni egyetlen szoftverként, ami opcióként kínálja a felhős szinkronizációt (nem úgy, ahogy az már régóta a Lightroom része, hanem felhasználóbarát módon – például: csak be kelljen jelölnöm, miből szeretnék felhős másolatot), és megkapja a most kettéválasztott szoftver összes funkcióját? Nehéz elhinni, hogy nem.

Te melyik Lightroomot fogod használni? Mi a véleményed az Adobe szoftverét és előfizetőit is megosztó lépéséről?