Sigma 20mm f/1,4 DG HSM Art – teszt

0

Felépítés

Nemrégiben sorra vettük a Sigma nagylátószögű fix objektívjeit, így most következzen a 20 mm-es f/1,4-es.

Sokszor fordul elő, hogy a manapság átlagosnak tekinthető 24 mm-es nagylátószög éppen nem elég, egy kicsit extrémebb, egy kicsit nagyobb látószög, egy kicsit más perspektíva hiányzik. Ilyenkor jön jól, ha nem 24 mm-es, hanem 20 mm-es objektívvel dolgozunk.

Az átlagos széleslátók, vagyis a 24 mm-es objektívek 84 fokos átlós látószöget kínálnak, ezzel szemben a csupán 4 mm-rel kisebb gyújtótávolságú, 20 mm-es már kicsivel több, mint 10 fokkal többet, azaz 94,5 fokot. Nyilván nem óriási az eltérés, de ha szükség van erre a kis extrára, akkor sokat számíthat. A 14, 20 és 24 mm-es nagylátószögű objektívekkel mind készítettünk egy-egy autóbelsőről készült fotót, amelyen jól látható, mennyit számít az a pár milliméter (a képek az objektívek tesztfotói között találhatók).

A Sigma 20mm f/1,4 DG HSM fényerejével is felhívja magára a figyelmet, hiszen ez is kiváló, a legnagyobb blende F1,4. Emiatt aztán kijelenthetjük, hogy asztrotájképek fotózásánál is jól használható ez az objektív (legalábbis fényereje alapján mindenképpen, a többi meg majd kiderül).

A 15 lencsetagból felépülő objektívben két F típusú alacsony szórású (FLD – „F” Low Dispersion) és öt speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) tag is megtalálható, amelyek a laterális (transzverzális) kromatikus aberrációt csökkentik, ezeken kívül egy aszférikus és egy nagy átmérőjű dupla aszférikus lencsét is felhasználtak, utóbbit közvetlenül a frontlencse mögött. A mintegy 59 mm-es átmérőjű dupla aszférikus lencse ritkaságszámba megy, e különleges lencsetag az, amely kvázi lehetővé tette 20 mm-en az f/1,4 fényerő elérését úgy, hogy emiatt nem kell feláldozni a képminőségből. A Canonnál 20 mm-en f/2,8, a Nikonnál az új szériában f/1,8 a maximális fényerő, amivel ilyen objektív kapható.

Az automatikus élességállítást ez az objektív is ultrahang frekvencián működő HSM motorral végzi, így csendes, pontos és gyors fókuszmeghajtásra számíthatunk. A belső élességállításnak köszönhetően nem csak hogy nem fordul el a frontlencse, de előre-hátra sem mozog az élességállítás során (de a hátsó lencsetag is csak 1 cm-t mozdul el), így kisebb esély van arra, hogy az objektívbe porszem kerüljön.

A 7 cm átmérőjű frontlencse elé hagyományos menetes szűrőket nem tudunk helyezni, ezt hátsó szűrőtartó sem hidalja át, így egyetlen megoldásként külön lapszűrő tartó és lapszűrők használhatók (nem gyári kiegészítő).

Az objektívre beépített napellenző is került, a védőkupakot a frontlencse elé pattinthatjuk be.

Használaton kívül a Sigma 20mm f/1,4 DG HSM Art modellt egy övre is felfűzhető, puha gyöngyvászon tok védi, ami az objektív alaptartozéka.

A specifikáció a Sigma 20mm f/1.4 DG HSM A adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

Nem kell azt gondolni, hogy a Sigma 20mm f/1,4 DG HSM Art épp hogy csak megérződik majd fotóstáskánk tömegén, a fényerőért cserébe komoly tömeggel kell számolnunk: ez az objektív is közel 1 kg-ot nyom.

Kialakítása az Art modelleknél megszokott módon igazán minőségi, a bajonett és a tubus is fémből készült, csupán a tárgytávolság skálához közeli 3 cm széles részen találunk hőstabil polikarbonát borítást.

Érdekes viszont, hogy ezúttal a bajonett csatlakozó körül nincs időjárásálló szigetelés, pedig mind a fényerőből következő ár, mind az Art széria miatt arra gondolnánk, hogy ez alapból jár. Talán ez nem akkora probléma, de ha a gumigyűrűről egyébként említést szoktunk tenni, mint pozitívum, akkor illendő, hogy itt is megemlítsük ennek hiányát.

A fókuszgyűrű sűrűn bordázott kialakítású, kb. 4 cm szélességű. A teljes tárgytávolság tartomány az élességállító gyűrű 90 fokos elfordításával járható be, amely kellően finom kézi élességállítást tesz lehetővé. A fókuszgyűrű könnyedén elfordítható, akadozás nincs.

A HSM meghajtásnak köszönhetően a fókuszgyűrűvel bármikor elmozdíthatjuk a fókuszáló lencsecsoportot, akár automatikus élességállítást követően is van lehetőség kézi finomhangolásra (feltéve, hogy nem követő fókusz módban vagyunk).

Focus breathing minimálisan jelentkezik csak, így kijelenthető, hogy közelre és távolra fókuszálásnál is hasonló látószöget kapunk.

Távolságskálát a fókuszgyűrű és a bajonett között, egy kis ablak mögött találunk, ezen méterben és lábban is feltüntették a fontosabb tárgytávolságokat, mint a 27,6 cm-es közelpontot, a 40 és 60 cm-t, az 1 métert valamint a végtelent. Hozzávetőleges mélységélesség skála is megtalálható a kis ablakon, de csak F8 és F16 rekeszre. Hiperfokális távolságot külön nem jelöltek a skálán, erre elviekben a mélységélesség-skála használható.

Kapcsolóból egy került az objektívre: az AF/MF kapcsoló.

Az objektív kompatibilis a Sigma USB dokkolójával, amelyben a fókuszrendszer finomhangolása, valamint a firmware frissítése végezhető el.