Karácsonyi hangulat megörökítése mobillal

0

Ismét elérkezett az ünnep ideje, és könnyen előfordulhat, hogy „csak” a mobiltelefonod van kéznél, amikor olyan jó lenne megörökíteni a karácsony hangulatát. Ehhez próbálok jó tanácsokkal szolgálni az alábbiakban.

Az ünnepek alkalmával gyakran találkozunk szeretteinkkel, ilyenkor a családi fotók száma jócskán gyarapszik – lássuk, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy ne csak mennyiségi, de minőségi növekedés is történjen!

Ha beltérben fotózol, nappal érdemes kihasználnod az ablakot, mint „természetes derítőfelületet”. Legjobb, ha a fotóalanyokra nem pont szemből, de nem is teljesen oldalról, hanem a kettő közötti szögből érkezik a fény. Persze egy ellenfényes fotó is jól sikerülhet, ilyenkor érdemes lehet bekapcsolnod a vakut is, vagy ha ezt nem teszed meg, akkor az önárnyékban levő sötét főtémára bökve, ahhoz igazítsd az expozíciót.

Lámpafényben is érdemes inkább a meglévő fényekre hagyatkoznod, a hangulatgyilkos vaku helyett; de fokozottan figyelj arra, hogy fényképezés közben mozdulatlanul tartsd a mobilod, sőt, ha lehet, várd ki, amíg a fotóalanyod is szinte mozdulatlan lesz, mert az sem szerencsés, ha egy pengeéles háttér előtt (mert ügyesen kitartottad) egy elmosódott figura szerepel a fotón (mert például épp a szájához emeli a poharát).

Ha már itt tartunk, egész biztos, hogy csinálni fogsz rossz fotókat. És ha már ez elkerülhetetlen, miért ne csinálnál még többet? Persze nem a kukába való fotók mennyiségének gyarapítása a cél, de több fotóból egészen biztosan több lesz a jó is – azt meg senki nem fogja megkérdezni, hányat töröltél ki (vagy ha mégis, akkor nyugodtan valld be). Én emberek fotózásánál folyamatosan bökdösöm a kijelzőn levő exponáló gombot, még akkor is, ha beállított jelenetről van szó, hisz oly sok a hibalehetőség (bemozdulás, hibás fókuszálás, bepislogás, kimerevítve furcsán ható mimika, stb.).

Egy mobillal nem igazán lehet szép elmosott hátteret produkálni néhány centinél távolabbi téma esetén (az újabb csúcsmobilok szoftveresen összemixelt próbálkozásait nem sorolnám ide), így fokozottan érdemes figyelned a háttérre is – a karácsonyfa csúcsdísze lehetőleg ne a rokon fejéből nőjön ki!

Apropó, ha már az ünnepi hangulat megörökítéséről van szó, akkor nem árt, ha például a karácsonyfa is szerepel a képen, vagy bármi, ami az ünnepre utal.

És persze minden korábbi tippünk is jól jöhet karácsonykor is – például ha egy székre állva vagy épp a földre fekve nézőpontot váltasz, esetleg épp így kerül mobilod kamerájának látóterébe egy ünnepi fénysugár.

Ha pedig a szabadban fotózol, ne felejtsd el figyelembe venni, hogy a havas táj megtréfálhatja a kamera fénymérőjét, ilyenkor érdemes lehet a pozitív irányba korrigálni az expozíciót.

És attól függetlenül, hogy hol készül a fotó, a kompozícióra is figyelsz, ugye? De ne aggódj, az ünnepek alatt sem változik a legfontosabb szabály: hogy nincs szabály!

Hangulatos fényekben gazdag ünnepeket!