Mire (lesz) képes a mobiltelefonos fotózás sötétben?

0

Florian Kainz, a Google szoftvermérnöke egy roppant érdekes cikket publikált a Google Research Blogon. A cikk szerzője készített egy éjszakai fotót a telihold fényénél a Golden Gate hídról egy Canon 1DX-szel, Zeiss Otus 28mm f/1.4 ZE optikával, majd amikor ezt megmutatta a kollégáinak, egyikük azzal a gondolattal állt elő, hogy készítse el újra a képet, ám ezúttal DSLR helyett egy mobiltelefonnal. Florian Kainz bár munkájából kifolyólag mondhatni, testközelből figyeli a mobilok fejlődését, ennek ellenére nem volt biztos benne, hogy lehetséges-e akárcsak megközelíteni a DSLR minőséget mobillal.

Fotó: Florian Kainz/Google

A Google Nexus és Pixel telefonjaiban elérhető egy HDR+ mód, ami lehetővé teszi, hogy gyenge képviszonyok mellett több rövidebb expozíciós idejű képet szoftveresen összegyúrva készüljön el a meglepően jó végeredmény. Ezzel együtt is egy csúcsminőségű éjszakai tájkép elkészítése mobillal meglehetősen nagy kihívás elé állította a mérnököt, de ő nem hátrált meg.

Florian Kainz készített magának egy alkalmazást, amivel manuálisan tudja állítani az expozíciós időt, az érzékenységet és a fókusztávolságot. Az exponálógomb lenyomása után az alkalmazás pár másodperc várakozást követően 64 DNG formátumú képet készített. Kainz az app tesztelésére meglátogatta a Point Reyes világítótornyot a telihold fényénél, és egy Nexus 6P telefonnal 32 felvételt készített 4 másodperces expozíciós idővel, ISO 1600-as érzékenységgel; majd leragasztotta a telefon lencséjét egy ragasztószalaggal, és készített 32 db fekete fotót is. Az egyes fotók igen zajosak voltak (ahogy az egy kis szenzorral szerelt mobiltelefontól „elvárható”), de a 32 fotót Photoshopban egyesítve, „kivonva belőle” a 32 fekete fotóból létrejött, a fekete szint helyi változásait tartalmazó információt, meglepően jó eredmény született:

Fotó: Florian Kainz/Google

A Google szoftvermérnöke ezek után a csillagok fotózásával kísérletezett. A sok hosszú expozícióval készült fotón a csillagok természetesen bemozdultak, ezért készített egy olyan képet is, ahol a csillagokat igazította egymáshoz. Ezen viszont – nem meglepő módon – az előtér „mozdult be”, de végül a két képből maszkolással létrehozta a végeredményt, ami ismét jól sikerült:

Fotó: Florian Kainz/Google

A mérnökúr vérszemet kaphatott, mert ezt követően még kevesebb fénnyel próbálta beérni. Az alábbi fotó holdfénymentes és már a tejút is kibontakozik rajta (alul a távoli városok fényei láthatók). „A kép szemmel láthatóan zajosabb, mint a korábban holdfénynél készült fotóim, de nem túl rossz” – írja. Egyetértünk.

Fotó: Florian Kainz/Google

„Meddig lehet elmenni? Készíthetünk mobilfotót csak a csillagokról – holdfény, mesterséges fényforrások, és távoli városok fényei nélkül?” – teszi fel a kérdést a szerző. Ennek tesztelésére elautózott egy teljesen fényszennyezés-mentes helyre a kaliforniai Russian folyóhoz, ahol Pixel telefonját az ég felé emelte. 64 db 2 másodperces expozíciót készített ISO 12800-as érzékenységgel, majd a már megismert módon 64 fekete képkockát. A végeredményen jól felismerhetők egyes csillagképek, és bár valószínűleg nem szeretnéd kinyomtatni és a szobád falára akasztani az alábbi fotót, de talán ez a legkevesebb fénynél készült mobilfotó a világon:

Fotó: Florian Kainz/Google

De a határok feszegetése után térjünk vissza az eredeti kihíváshoz. Florian Kainz végül elkészítette a fotót a Golden Gate-ről mobiljával is:

Fotó: Florian Kainz/Google

9-10 MP-es felbontásával e tekintetben nem veszi fel a versenyt egy DSLR-rel, de ettől eltekintve a képminőség meglepően jó: a végeredmény egy éles, részletgazdag, nagy dinamikatartományú, kellemes színű fotó. Érdemes megnézni Florian Kainz kísérletezgetéseinek további fotóit is ide kattintva.

Florian Kainz, a Google szoftvermérnöke kísérletet tett arra, hogy értékelhető, sőt esetleg a DSLR képminőséget megközelítő fotókat készítsen kimondottan kevés fénynél, és a kísérlet mondhatjuk sikerrel zárult – még ha ebben jelentős mennyiségű utómunka is kulcsszerepet kapott, ami nyilván nem járható út egy „hétköznapi halandó” számára. De figyelembe véve a technika fejlődésének ütemét, egyáltalán nem nehéz elképzelni, hogy mindazt a munkát, melyet Florian Kainz végzett el, a közeljövőben egy mobiltelefon is végre tudja majd hajtani, és ránk már csak a kiváló minőségű éjszakai mobilfotónk letöltésének illetve megosztásának feladata marad.