Mennyit lát a mobilod? – avagy hogyan tudod kiszámolni a telefonod kamerájának 35 mm ekvivalens fókusztávolságát?

0

A mobiltelefon gyártók sokszor elfelejtik megadni a kamera fókusztávolságát, pedig egyáltalán nem mellékes paraméterről van szó. Annyit szinte biztosra tudhatunk, hogy egy mobiltelefon esetében az elsődleges kamerájának gyújtótávolsága rendszerint 23 és 28 milliméter közötti (ezek természetesen 35 mm ekvivalens értékek). Mindjárt tisztázzuk az alapfogalmakat is, de először nézzük meg, mennyire nem mindegy, hogy 23 vagy 28:

Mi a fókusztávolság vagy gyújtótávolság?

Bár valószínű sokak számára egyértelmű, de azért nem árt, ha tisztázzuk: a fókusztávolság vagy gyújtótávolság egy az optikák látószögét (más szavakkal a nagyításuk mértékét) jellemző érték. Leegyszerűsítve: az optika fősíkja és fókuszpontja (vagyis a képérzékelő) közötti távolság milliméterben. Amennyiben ez egyezik a képérzékelő átlójával, normál látószögről beszélünk (nincs nagyítás / kicsinyítés); ha kisebb, mint a képérzékelő átlója, akkor nagy látószögről van szó (vagyis kicsinyítés történik – és minél kisebb a gyújtótávolság, annál nagyobb a látószög); ha pedig a gyújtótávolság nagyobb a képérzékelő átlójánál, akkor az optika látószöge kicsi (tehát nagyít – és minél nagyobb a gyújtótávolság, annál kisebb a látószög).

Mi a látószög?

Ahogy a fentiekből kiderült, fordított arányosság van a fókusztávolság és a látószög között – de mit is jelent pontosan az utóbbi? A látószög határozza meg, hogy a téma mekkora része látszik a fotón, vagyis hány fokot lát az objektív. Például:

Gyújtótávolság Látószög
24 mm 84°
28 mm 75°
50 mm 46°

Mit jelent a 35 mm ekvivalens érték?

A 35 mm ekvivalens érték a gyújtótávolságok közös nevezője. A filmes korszak legelterjedtebb formátuma volt a 35 mm-es film. Egy ilyenre exponált 36×24 mm-es kép átlója meglehetősen egzakt: 43,27 mm (tudod, Pitagorasz-tétel) – nem úgy, mint a digitális korszak ezernyi különböző méretű érzékelője, melyek mindegyikénél mást jelent a normál látószög. Ezért érdemes közös nevezőre hozni az értékeket, hogy mindig ez lehessen a viszonyítási alapunk – kb. 40–50 mm: normál látószög, ennél kisebb: nagy látószög, ennél nagyobb: kis látószög (lásd feljebb).

A képlet

Mobiltelefonok kamerájának 35 mm ekvivalens fókusztávolsága

Akkor hát kezdjünk végre számolni – de csak azután, hogy megszereztük a hiányzó információkat! Szükségünk lesz:

  • a telefonba szerelt képérzékelő szenzor átlójára;
  • és a telefon kamerájának „eredeti” gyújtótávolságára.

Sajnos a gyártók sokszor a szenzor típusát se verik nagydobra, de azért az interneten kutakodva ezt többnyire kideríthetjük; tesztfotókat pedig szinte egészen biztosan találunk, melynek meta adataiból kinyerhetjük a gyújtótávolság értékét. Utóbbihoz segítségül hívhatunk egy online szolgáltatást (például ezt), vagy a tesztfotót letöltve, azt egy arra alkalmas alkalmazásba (például a Lightroomba) importálva is „kíváncsiskodhatunk”. Előbbi konkrét példáknál maradva, a Lightroom a fókusztávolság tekintetében pontosabb eredményt ad, mert nem kerekít egytizedes értékig, ahogyan ezt a hivatkozott online szolgáltatás teszi.

Ismétlésképp a képlet: 35 mm ekvivalens gyújtótávolság = 43,27 mm / a telefon képérzékelő szenzorának átlója * a telefon kamerájának „eredeti” gyújtótávolsága. És akkor lássunk néhány konkrét példát (a mértékegység mindenhol mm)!

A OnePlus 5T esetében egyébként a gyártó – ki tudja miért – 27,22 mm-t ad meg. De nem feltétlenül kell megbízni a „félhivatalos” adatlapokban sem, például a már többször hivatkozott GSMArena a OnePlus 5-nél 24 mm-es fókusztávolságot említ, holott abban pontosan ugyan az a képérzékelő dolgozik, mint az 5T-ben, és a metaadatok tanúsága szerint a kamerájának gyújtótávolsága is egyezik utóbbiéval. Tehát ha biztosra akarunk menni, ne legyünk lusták számolni – kétkamerás mobiloknál (amennyiben eltérő a kamerák látószöge) akár kétszer is!